Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τι καθορίζει το χρώμα και την ποιότητα του ελαιόλαδου

Ακόμη και τυποποιημένο λάδι μεγάλων εταιριών να πάρουμε, παρατηρούμε πως υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και μεταξύ τους έχουν διαφορετική ποιότητα. Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι τα πράγματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του λαδιού. Σύμφωνα λοιπόν με το oliveoil.gr

Η ποιότητα δεν εξαρτάται από το χρώμα, το χρώμα δηλώνει μόνο το πόσο ώριμη ήταν η ελιά όταν έβγαλε το λάδι. Συνήθως, όσο πιο ανοιχτό τόσο πιο άγουρη.
Το χρώμα, το άρωμα και η γεύση δε θα μας πουν αν το λάδι είναι εξαιρετικά παρθένο, ή παρθένο ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό κρίνεται από την οξύτητα του λαδιού.
Η ποιότητα εξαρτάται από την προέλευσή του, την ποικιλία της ελιάς, το έδαφος και το κλίμα. Το ελαιοτριβείο επίσης παίζει ρόλο. Για να τυποποιηθεί ένα ελαιόλαδο πρέπει να προέρχεται οπωσδήποτε από ανοξείδωτο ελαιοτριβείο.
Το καλό λάδι είναι πάντα καθαρό στην όψη χωρίς κατακάθια και εμφανείς προσμίξεις.
Δεν τυποποιούνται φιάλες πάνω από πέντε λίτρα, ενώ πρέπει να είναι εμφανής η προέλευση και ο παραγωγός.


2 σχόλια:

  1. Επειδη ειμαι προσφατος αναγνωστης του blog επισημαινω :Eρευνα που έγινε στη χώρα μας έδειξε ότι το 60% του χύμα ελαιόλαδου από πλανόδιους είναι...γραφεις παλαιοτερα, χωρις στοιχεια. Που εγινε η ερευνα,απο ποιον εγινε, ποιος ηταν ο χορηγος? Το 60% του χυμα ενταξει το ποσο της % του τυποποιημενου?
    Επισης ...Αν θέλουμε να πετάξουμε τον τενεκέ, το αποθηκεύουμε σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια και πάλι χωρίς να το βλέπει ο ήλιος....περιγραφεις ακριβως την διαδικασια που ακολουθουν τα Σουπερ μαρκετ, σε πλαστικα διαφανη εκτεθιμενα στον ηλιο τοσο στα ραφια οσο και στην μεταφορα. Ειναι καποιες αποριες σχετικα με τις πληροφοριες που δημοσιευεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ αναγνώστη,

    Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το σχόλιό σου.

    Σχετικά με τη διάφανη συσκευασία που γράφεις, όλοι μας ξέρουμε ότι τα λάδια στα σούπερ μάρκετ δε μένουν πολύ καιρό στα ράφια. Τώρα αν μιλάς για τις αποθήκες, εκεί ξέρω πως τα μπουκάλια είναι σε χαρτόκουτα. Μάλιστα τις προάλλες που χρειάστηκα δυο-τρία για μια μετακόμιση, κούτες από λάδι μου έδωσαν. Επίσης, στα καταστήματα δεν τα χτυπάει απ’ ευθείας στο δυνατό φώς του ήλιου. Αλλά και έτσι να ήταν, το διάστημα από τότε που βγαίνει το λάδι από το χαρτοκιβώτιο μέχρι να αγοραστεί είναι πολύ μικρό για να πάθει το οτιδήποτε θεωρώ.. Επιπλέον μετά την τυποποίηση το λάδι είναι πιο ανθεκτικό και μπορεί να διατηρηθεί από 12 μέχρι 18 μήνες. Το μη τυποποιημένο αν έμπαινε στα ράφια, τότε μπορεί και να χάλαγε.

    Όσον αφορά στην έρευνα μπορώ να σου δώσω και τη διεύθυνση από ένα άλλο site που έχει στοιχεία αυτής της έρευνας (http://www.vita.gr/html/ent/899/ent.6899.asp ). Επιπλέον, υπάρχει και μία άλλη παλιότερη έρευνα που βρήκα με αφορμή το σχόλιό σου. Εκεί τα νέα είναι ασχημότερα για το χύμα λάδι που φτάνει στα νοικοκυριά. Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων (ΕΤΑΤ) και έδειξε ότι 7 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν ένα νοθευμένο, οξειδωμένο ή ποιοτικά υποβαθμισμένο προϊόν και μόνο ένας στους 10 τελικά αγοράζει πραγματικά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή η έρευνα έγινε τον Αύγουστο του 2003, σε 150 νοικοκυριά της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, που αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο.

    Επίσης, στο Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε η διατροφική αξία των δειγμάτων του χύμα ελαιολάδου. Εκεί ήθελαν να δουν αν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το ελαιόλαδο καταστρέφονται όταν διακινείται χύμα.

    Τα παιδιά εκεί στο Αριστοτέλειο βρήκαν ότι το 70% από τα λάδια που εξέτασαν όχι μόνο δεν ήταν σύμφωνα με τους κανονισμούς αλλά μπορούσαν να χαρακτηρισθούν υποβαθμισμένα ως προς την περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολικές φαινόλες και η ατοκοφερόλη.

    Με εκτίμηση,
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή