Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι Δρόμοι της Ελιάς

Πολυμελής επιστημονική ομάδα από τη Μεσσηνία σε συνεργασία με επιμελητήρια και πανεπιστήμια έχει ξεκινήσει τον πολιτιστικό οργανισμό Οι Δρόμοι της Ελιάς, όπως διαβάζω στο blog meropitopik της Μερόπης Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος του οργανισμού είναι

η αξιοποίηση του πολιτισμού της ελιάς προς όφελος των τοπικών οικονομιών σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, η δημιουργία «συνεργειών» μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς, τουρισμού και αειφόρου ανάπτυξης, η καταγραφή της κληρονομιάς της ελιάς σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, η ανάδειξη και αξιοποίησή της μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες, η δημιουργία μιας «γέφυρας» ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, ανάμεσα στις χώρες όλου του κόσμου, χάρη στην ελιά, σύμβολο ειρήνης, φιλίας και ευημερίας, η ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διάλογου, των επιχειρηματικών συνεργασιών καθώς και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και, τέλος, η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου.

Όταν, δε τέτοιου είδους προσπάθειες συνεπικροτούνται από την UNESCO και χαρακτηρίζονται σαν παγκόσμια πολιτιστική διαδρομή, νομίζω είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο σημαντική πληροφόρηση μας παρέχουν τέτοιες ενέργειες. Η ανάδειξη του λαδιού στη Μεσόγειο γενικά είναι ένα θέμα που ζεματάει σαν το λάδι, από ότι έχω καταλάβει. Ελπίζω και οι υπόλοιποι Έλληνες σύντομα να αντιληφθούν την αξία της διασφάλισης της ποίοτητάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου