Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Συζήτηση στη Βουλή για το Λάδι

Εντυπωσιάζομαι πραγματικά και από την προθυμία και του κρατικού μηχανισμού στη διατήρηση της ποιότητας του ελληνικού Λαδιού. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηρακλείου (όπου ξέρουμε ήδη πως παράγεται πολύ καλό λάδι, σαν περιοχή της Κρήτης) Μανόλης Στρατάκης καταθέτει μέτρα για ψήφιση. Μεταξύ αυτών, τα σημαντικότερα:

- Νομοθετική ρύθμιση για να πουλάει ο παραγωγός με τα δεδομένα που ισχύουν και στην κατανάλωση (ανά λίτρο και σε ενιαία τιμή το έξτρα παρθένο μέχρι 0,9).
- Θέσπιση αγορανομικής διάταξης για να επεκταθεί και στα μαγειρευτά φαγητά η χρήση ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
- Διακίνηση του ελαιολάδου και από τον παραγωγό, με πλήρη καταγραφή των στοιχείων του (ΑΦΜ, ΟΣΔΕ) όπως άλλωστε και του προϊόντος (περιοχή, οξύτητα κλπ.).
- Ένταση των ελέγχων στην αγορά και συγκέντρωση των ελεγκτικών αρχών σε ένα Υπουργείο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
- Ορισμό μηχανισμού στήριξης του παραγωγού κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ 2013-2020, δεδομένου ότι η ΕΕ παραδέχεται την ύπαρξη καρτέλ.
- Τέλος, προτείνεται το ξεκαθάρισμα του μητρώου επιχειρήσεων του τομέα, η αποσαφήνιση των καλλιεργητικών πρακτικών, η προώθηση στις αγορές του εξωτερικού και η διάθεση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα σε παραγωγούς που δεν έχουν.

Να δούμε επιτέλους μια σωστή αντιμετώπιση στο θέμα του λαδιού που από ότι έχω καταλάβει ζεματάει. Το ίδιο, βέβαια γίνεται και με τις εξαγωγές, αλλά εκεί έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου