Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Λάδι στη μαγειρική - Τι προτιμάμε, τι αποφεύγουμε

Γιατί λέμε πως το λάδι ελιάς είναι το καλύτερο, αφού και τα άλλα είναι φυτικά; Μα φυσικά γιατί το ελαιόλαδο είναι ένας χυμός φρούτου, ενώ όλα τα υπόλοιπα (σπορέλαια, φιστικέλαια κλπ) αποτελούν λιπαρές ουσίες σαν αποτέλεσμα εκχύλισης.

Αυτός μάλιστα είναι ένας ακόμη λόγος που δε μπορώ να εμπιστευθώ το χύμα λάδι, λόγω των πιθανών (έως βέβαιων) προσμίξεών του με αυτά.

Το λάδι, γενικά, είναι κύρια πηγή ενέργειας από λιπαρά, τα οποία συστήνεται να αποτελούν το 30-35% της διατροφής μας. Και πάλι, ωστόσο, υπάρχει τρυπάκι.

Σύμφωνα με άρθρο της citypress αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη (σε τυριά, αλλαντικά, βούτυρο και κρέατα) και προτιμάμε τα ακόρεστα που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο. Αντίθετα στα υπόλοιπα λάδια θα βρούμε υδρογονωμένα λίπη τα οποία προσβάλλουν το κυκλοφορικό σύστημα. Το πιο ανθεκτικό λάδι στη θερμότητα, που δεν μετατρέπτεται σε βλαβερές ουσίες όταν τηγανίζεται είναι το ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα φαίνεται να είναι ανθεκτικό και σε πολλά τηγανίσματα, αν και προτείνεται να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά.

Συνεπώς το λάδι ελιάς είναι το καλύτερο και για το τηγάνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου