Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Λάδι και Μεσογειακή Διατροφή: Η Ισπανία, ξέρει. Η Ελλάδα;

Καλά να πάθουμε. Ξεκινάω επιθετικά γιατί διάβασα κάτι και είμαι γεμάτος νεύρα. Στην Ισπανία λέει, κάνουν ολοκληρωμένη ενέργεια προώθησης του ελαιολάδου στην Ευρώπη αλλά και στην Κίνα (!!) και εμείς στην Ελλάδα σαν τους βλάκες, ακόμη ψαχνόμαστε! Ξέρετε ποιος χρηματοδότησε την καμπάνια της Ισπανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Γεωργίας τους! Εμείς;;

Αντιγράφω την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ: «Ενώ εμείς στην Ελλάδα αναλωνόμαστε σε συζητήσεις και αναποτελεσματικές επικοινωνιακές ενέργειες για δήθεν προώθηση του ελαιόλαδου, η Ισπανία προχώρησε σε ουσιαστικές και μεθοδευμένες ενέργειες υποσκελίζοντας ακόμη και την Ιταλία σε εξαγωγές και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε πολλές διεθνείς αγορές. Αυτό βέβαια το πέτυχε σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συγκεκριμένα και στοχοποιημένα προγράμματα προωθητικών προσπαθειών και όχι αυτοσχεδιάζοντας με ανταλλαγή επισκέψεων καλής θέλησης στελεχών της Κυβέρνησης ή της Αυτοδιοίκησης σε διάφορες χώρες ή επιχορηγώντας επιχειρήσεις που εκ των πραγμάτων είναι αδύναμες να εξαγάγουν».

Καλά να πάθουμε. Τι θα μπορούσαμε να εξάγουμε, αν όχι τυποποιημένο ελαιόλαδο σαν χώρα;;; Ξέρετε που ήταν επικεντρωμένη η εκστρατεία της Ισπανίας; Στη Μεσογειακή Διατροφή!!! Εμείς, δεν ξέρουμε από αυτά;;; Ή μήπως δεν έχουμε καλύτερο λάδι;; Έπαιξε σε τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, παντού! Ακόμη και με χορηγίες! Εμείς τι κάνουμε;; Ασχολείται κανείς με την προώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου, ή περιμένουμε να βγούμε από το αδιέξοδο με τις ευχές του Στρος Καν;;;

Η έκθεση αποτελεσμάτων του Προγράμματος για την προώθηση του ελαιολάδου της Ισπανίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πως περισσότεροι από 25 εκατομμύρια (!!) Ευρωπαίοι ενημερώθηκαν για τα προτερήματα του ισπανικού ελαιολάδου. Μετά από αυτό το τριετές πρόγραμμα έμαθαν για το πόσο καλό είναι το ισπανικό λάδι 13.600.000 Ισπανοί, 4.449.000 Βρετανοί, 6.138.000 Γάλλοι και 767.920 Βέλγοι. Πέρα από τους Ευρωπαίους μάλιστα, αρκετοί παράγοντες της Κινεζικής αγοράς ενημερώθηκαν σε σεμινάρια στην Ισπανία.

Αν με ρωτάτε για την Ελλάδα, νομίζω πως η απάντηση στο πως πάμε είναι η έρευνα που είχα βρει για την κατανάλωση χύμα και τυποποιημένου ελαιολάδου. Ας εμφανιστεί κάποιος υπεύθυνος να απαντήσει: Εξάγουμε λάδι στο εξωτερικό και δεν το ξέρουμε, ή δεν εξάγουμε επειδή το πραγματικά καλό (και ελεγμένο) λάδι δεν το εκτιμάμε ούτε καν στη χώρα μας;

Υ.Γ. Θα θυμάται κανείς μετά το θέμα με το τοξικό χύμα λάδι της Ισπανίας; Αλλά άλλο το marketing της Ελλάδας, άλλο της Ισπανίας! Ας πάρουμε κανένα μάθημα...

5 σχόλια:

  1. θα αισθανομουν πολύ υποχρεωμένος αν επιθυμούσες να γράφεις σχετικά με το ελαιόλαδο στο site μου!!!
    το site είναι www.lakonika-proionta.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΜΑΣ
    Εκτύπωση | E-mail | Επεξεργασία

    Οταν είπα σε κάποιο φίλο τι είναι αυτό που επιχειρώ, αντιμετώπισα ένα μάλλον ειρωνικό χαμόγελο μαζί με ένα ειρωνικό σχόλιο και ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε χαζό να θέλω να πουλήσω παξιμάδια και κουλουράκια μέσω του internet όταν οι γιγάντιες αλυσίδες που είναι δίπλα στη πόρτα μας προσφέρουν πάνω από 80000 κωδικούς τροφίμων

    Η απάντηση είναι ότι γνωρίζω πως ποτέ δε θα καταφερω να έχω 80000 κωδικούς προς κατανάλωση. Ομως γνωρίζω ΠΟΙΟΣ έφτιαξε τα παξιμάδια και τα κουλουράκια, όπως γνωρίζω ΠΟΥ είναι το ξερικό χωράφι στις Κροκεές της Λακωνίας που μαζεύτηκαν οι ελιές που σας προσφέρω και ΠΟΙΟ ακριβώς χέρι είναι αυτό που τις έβαλε στην άλμη.

    Οταν είπα στο Νίκο Χρηστάκο πως τα παιδιά μου με παρακαλάνε να τους φέρω μέλι με κυρήθρα, ο Νίκος μου απάντησε πως τώρα είναι χειμώνας και τις μέλισσες τις ταίζει ζαχαρόπιτα για να ξεχειμωνιάσουν.Δεν αξίζει τώρα να δόσουμε στα παιδιά κυρήθρα με μέλι που έχουν παράγει οι μέλισσες από τη ζαχαρόπιτα που τρώνε!!!

    Λέμε με το Νίκο Θεοδωρακάκο να βάλουμε όταν έρθει η ώρα ,αμπελόφυλλα σε άλμη, για να έχουν στη κουζίνα τους οι νοικοκυρές. Βεβαίως στα μεγάλα super markets θα υπάρχει και αυτός ο κωδικός αλλά εμείς μπορούμε να σας πούμε ακριβώς που είναι τα αμπέλια βιολογικής γεωργίας του Νίκου και ποιος ακριβώς μάζεψε τα αμπελοφυλλα.

    Σκέπτομαι σιγά σιγά ,εφ΄οσον υπάρχει ενδιαφέρον από εσάς, να προσθέσω κηπευτικά. Τότε όμως, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω στο τηλέφωνο, ακριβώς τι ώρα μάζεψαν τις τομάτες από τα Αρχαία ιερά χώματα της Σπάρτης και όταν φτάσουν στη κουζίνα σας, μερικές ώρες μετά...πιστέψτε με, θα καταλάβετε τη διαφορά.

    Είμαι βέβαιος, ανεξάρτητα από τις μεγάλες μονάδες που υπάρχουν δίπλα μας, θα με ανακαλύψουν μερικές δεκάδες φίλοι που θα εξυπηρετώ πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εννοώ, οι παραγωγοί της Λακωνίας, εγώ με τις καινοτόμες ιδέες μου και εσείς, οι εν δυνάμει φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @εξαιρετικο παρθένο ελαιόλαδο
    όλα αυτά που λες φίλε είναι πολύ σωστά και μακάρι να ξέραμε όλα όσα τρώμε από που προέρχονται και προσωπικά εγώ θα πλήρωνα και κάτι παραπάνω να το ξέρω. Αλλά τα σύγχρονα προιόντα θέλουν και σωστή συσκευασία και σωστή διακίνηση και αποθήκευση. Αν τα κάνεις όλα αυτά θα πας μπροστά, μακάρι να σε ακολουθήσουν κι άλλοι
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τις συμβουλές σου.
    Εχουμε απόλυτη ταύτηση απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @εξαιρετικο παρθένο ελαιόλαδο

    Με τιμά η πρόσκλησή σας, αλλά δε θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία στο θέμα "λάδι". Κι εγώ ακόμη ψάχνω, σα χόμπι περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο μου.

    Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή