Όλο διαβάζω για μεσογειακή διατροφή, για τις "ευεργετικές ιδιότητες", για το καλό στην υγεία και άλλα τέτοια, αλλά ευτυχώς βρήκα ένα μέρος που αναγράφει αυτά που προσφέρει το καλό λάδι! (Φαντάζομαι πως πρέπει να είναι στο φρέσκο λάδι αυτά και όχι σε κάποιο πολυκαιρισμένο παλιό, αλλά δεν ξέρω κιόλας! Ίσως είναι μία καλή ιδέα να ψάξω αν χαλάει/λήγει το λάδι!)
Που λέτε, στο φιλικό blog ygeia-online βρήκα μία σειρά πληροφοριών σχετικά με τις "συνέπειες" της κατανάλωσης ελαιολάδου, τις οποίες και μοιράζομαι μαζί σας:
Όχι κι άσχημα!
Που λέτε, στο φιλικό blog ygeia-online βρήκα μία σειρά πληροφοριών σχετικά με τις "συνέπειες" της κατανάλωσης ελαιολάδου, τις οποίες και μοιράζομαι μαζί σας:
Καρδιοπροστατευτική δράση
Συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο οργανισμός Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η ημερήσια κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.
Αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από χρόνιες παθήσεις
Το ελαιόλαδο χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη διάφορων χρόνιων ασθενειών και στην γήρανση.
Ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με διάφορους μηχανισμούς.
Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
Έρευνες σε ασθενείς με διαβήτη έχουν δείξει ότι υγιεινά γεύματα τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο είχαν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από γεύματα που περιείχαν άλλα λίπη ή ήταν πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
Όχι κι άσχημα!
Το ελαιόλαδο στη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτελεί παραδοσιακό προιόν της χώρας μας, πρωταγωνιστεί στο καθημερινό μας τραπέζι αλλά και στο πιο διαδεδομένο διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως, τη Μεσογειακή Διατροφή. Εντοπίζεται στο τρίτο επίπεδο της Μεσογειακής Πυραμίδας, πάνω από τα φρούτα και τα λαχανικά και κάτω από τα γαλακτοκομικά.
Αποτελεί τη κύρια μορφή λίπους σε αυτό το μοντέλο διατροφής.
Η ελιά ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς υπερβολική υγρασία γι αυτό το ελαιόδενδρο έκανε πρώτη φορά την εμφάνιση του, στη μεσογειακή ζώνη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Αλγερία)
Πρόκειται για ενα αειθαλές δέντρο του οποίου τα φύλλα έχουν χρώμα σκουροπράσινο στην άνω επιφάνεια και πιο ανοιχτό πράσινο στην κάτω. Τα άνθη της ελιάς έχουν λευκό χρώμα και εμφανίζονται προς τα τέλη Μαίου, ενώ ο καρπός της ελιάς ωριμάζει και συλλέγεται από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι τις αρχές του χειμώνα.
Ο Οδυσσέας Ελύτης , γράφει στον Μικρό Ναυτίλο του¨Άν αποσυνδέσεις την Ελλάδα ,στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ενα αμπέλι κι ένα καράβι..
Οι Μυκηναίοι συνήθιζαν να προσφέρουν ελαιόλαδο στους θεούς τους, αλλα και να το χρησιμοποιούσαν στη καθημερινή διατροφή τους, ενώ στα ομηρικά χρόνια η χρήση του ήταν κυρίως τελετουργική, αν και ο Ομηρος το ονομάζει ΄΄υγρο χρυσάφι΄΄ της διατροφής.
Ο Σόλων συνέταξε τους πρώτους νόμους για τη προστασία των ελαιοδένδρων και κατα τον Αριστοτέλη η ελαιοκαλλιέργεια θεωρήθηκε επιστήμη, ενώ ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το ελαιόλαδο σα φάρμακο.
Από την ιερή ελιά της Αθηνάς έγινε το ρόπαλο του Ηρακλή. Σε δύο από τα επτά μυστήρια της ορθοδοξίας -βάφτιση και ευχέλαιο- πρωταγωνιστεί το ελαιόλαδο.
Τα στοιχεία που το καθιστούν τόσο ξεχωριστό,πέρα από τη γεύση, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη καλή λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και συνολικά στη διατήρηση της υγείας μας.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως πολυφαινόλες, που συμβάλλουν καθοριστικά στην οχύρωση του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες και κατ΄ επέκταση προλαμβάνουν τη πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Είναι σημαντική διατροφική πηγή βιταμίνης Ε, που είναι έντονα λιποδιαλυτή και εκδηλώνει αντιοξειδωτική δράση.
Ο μέσος όρος ζωής ενός ελαιόδενδρου είναι μεταξύ 300 και 600 χρόνια!
Υπάρχει πιστοποιημένα δένδρο άνω των 2000 ετών. Το κλαδί ελιάς εμφανίζεται σε 7 σημαίες κρατών, σε 4 U.S states και στη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, χρησιμοποιήθηκαν 2550 στεφάνια Ελιάς για να στεφανώσουν, όπως η παράδοση θέλει τους Ολυμπιονίκες.
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας για το ελαιόλαδο! Νομίζω πως όλοι χρειαζόμαστε περισσότερη πληροφόρηση για το θέμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειρουργική επέμβαση του μαστού μείωση, θέλω να είμαι. Ψάχνω για έναν γιατρό από την Τουρκία.
ΑπάντησηΔιαγραφήGöğüs estetiği