Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πως τα πάμε με τις εξαγωγές στο λάδι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Wikipedia μπορούμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα για την κατάσταση των εξαγωγών λαδιού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι ισπανοί παράγουν το 41,2% του ελαιόλαδου παγκοσμίως και καταναλώνουν το 30%. Το υπόλοιπο, που αντιστοιχεί στους διόλου ευκαταφρόνητο 325.000 χιλιάδες τόνους εξαγωγών κάθε χρόνο.

Εμείς που βρισκόμαστε με τα ίδια στοιχεία;
Εμείς παράγουμε το 11,4% του ελαιόλαδου παγκοσμίως, το οποίο είναι πολύ καλό για την έκταση της χώρας μας, αλλά καταναλώνουμε το 9%. Το υπόλοιπο 2,4% αντιστοιχεί σε 69.768 τόνους ελαιόλαδο, που πηγαίνει για εξαγωγή.

Η διαφορά είναι πολύ λογική αφού στην ισπανία εφαρμόζονται αυστηρότατα μέτρα τυποποίησης τη στιγμή που εδώ το χύμα ελαιόλαδο βρίθει και δύσκολα το εμπιστεύεται ο ξένος. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση καθώς παράγουν ελάχιστα (0,1% της παγκόσμιας παραγωγής) και καταναλώνουν το 8%.
Αφού τους μάθαμε σαν Ευρωπαίοι, στο καλό λάδι και όχι στα ζωϊκά θα είναι κρίμα να μη μπορούμε να τους πουλήσουμε αυτό που θέλουν και δε μπορούν να έχουν.

Οι εξαγωγές μας στη βουλγαρία αυξήθηκαν 40%, μένει να κάνουμε το μπαμ σε μια μεγάλη αγορά για να υπάρξουν ουσιαστικά έσοδα σε αυτόν τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου