Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Κατανάλωση

Συνεχίζοντας την έρευνά μου με το συγκριτικό μεταξύ χύμα και τυποποιημένου ελαιολάδου, αυτή τη φορά θα αναφερθώ στην κατανάλωση. Σε άρθρο που βρήκα στο Zougla Online, με πηγή του το cretalive, προέκυψε πως η κατανάλωση του χύμα λαδιού στην Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του τυποποιημένου! Αντιγράφω:

Αδιάθετοι παραμένουν ετησίως 150.000 τόνοι ελληνικού ελαιολάδου, που αναζητούν προμηθευτές στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά.

Η προώθηση του ελαιολάδου, με εγγυημένη ποιότητα και τυποποιημένη μορφή αντί για χύμα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής που πρέπει να χαραχτεί, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα, στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το τυποποιημένο προϊόν καλύπτει μόλις το 25% στη συνολική ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το χύμα και το ανώνυμο προϊόν περίπου το 75%.

Στη χώρα μας ο όγκος της εσωτερικής κατανάλωσης ελαιολάδου σε τυποποιημένη μορφή είναι περίπου 45.000 - 50.000 τόνοι και οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου ανέρχονται στους 15.000 -18.000 τόνους.

Στην Κρήτη μόνο παράγονται 100 - 120 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, ενώ η κατανάλωση φθάνει τα 25 κιλά κατά κεφαλή.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, η οποία κατέθεσε προς τη Νομαρχία Χανίων προτάσεις, προκειμένου να αποτελέσουν έναν «μπούσουλα» για τη νέα αντιπεριφέρεια και τις διεκδικήσεις του νομού από την καινούργια χρονιά. 
75% ανώνυμο;; Χάνουμε σε ποιότητα, χάνουμε σε τιμή, τι κερδίζουμε;;;; Το μόνο που κερδίζουμε, είναι λίγη πρόκληση στην υγεία μας, για να γίνει η ζωή πιο περιπετειώδης με κάτι που μπορεί να είναι ανθυγιεινό...

Αν σας ενδιαφέρει το ρεπορτάζ μου, δείτε και τα προηγούμενα αφιερώματα:
Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Νοθεία
Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Τιμή

Επίσης, αν έχετε ιδέες για τα επόμενα κριτήρια του συγκριτικού, περιμένω τις προτάσεις σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου