Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Χύμα λάδι και χαμένες ευκαιρίες για την Ελλάδα!

Βρήκα ένα site που μέχρι τώρα δεν ήξερα καν ότι υπήρχε, που ακούει στο όνομα paseges.gr γράφει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το λάδι, οπότε ξεκινάω με δηλώσεις που βρήκα από τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδη, με αφορμή την κατάθεση σχετικής ερώτησης τριάντα βουλευτών της Ν.Δ.

Ο βουλευτής δήλωσε:

"Μια μοναδική ευκαιρία στα χρονικά της χώρας για το ελαιόλαδο αφήνει η κυβέρνηση να πάει χαμένη, χωρίς να συναισθάνεται την αγωνία και τη ζημία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν το προϊόν τους να μένει απούλητο ή να πωλείται σε τιμές κάτω του κόστους.

Μετά το διατροφικό σκάνδαλο από τον Ιούνιο του 2010 με τα νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλωτές στρέφονται εναντίον των εμπόρων και προμηθευτών των νοθευμένων ελαιολάδων. Την ίδια στιγμή αναζητούν στην αγορά γνήσιο και ποιοτικό ελαιόλαδο που όμως δεν υπάρχει. Το κενό αυτό στην αγορά και τη χρυσή ευκαιρία για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και το εθνικό μας προϊόν, η κυβέρνηση εδώ και 8 μήνες τα αφήνει ανεκμετάλλευτα.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο δεν ενεργοποιεί και την διεπαγγελματική ελαιολάδου και όλους τους ενδιαφερόμενους για το καλό της πατρίδας; Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε, μέχρι σήμερα, στην επιτάχυνση των διαδικασιών τυποποίησης και πιστοποίησης, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και εμπορευσιμότητα του Ελληνικού λαδιού στις διεθνείς αγορές; Πόσες άλλες τέτοιες ευκαιρίες θα μας παρουσιαστούν και, μάλιστα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για της χώρα μας;"
Διαβάζοντας την ερώτηση που έχω κάνει bold, αναρωτιέμαι πως γίνεται να συμβαίνει αυτό. Αν το τυποποιημένο λάδι εξάγεται, γιατί δεν κάνουν όλοι οι παραγωγοί ότι περνάει από το χέρι τους, για να πουλάνε τυποποιημένο και προτιμάνε να πουλάνε χύμα;

Σε δύο περιπτώσεις πάει το μυαλό μου: Ή το λάδι που παράγουν οι περισσότεροι δεν πληροί τις προδιαγραφές για να τυποποιηθεί, ή απλά τους συμφέρει να το πουλάνε χύμα, γιατί το πουλάνε ακριβότερα από το τυποποιημένο, χωρίς να έχουν το παραμικρό έξοδο για κάποιου είδους έλεγχο.

Ελλαδάρα και υγεία!

2 σχόλια:

  1. φίλε επίσης το πουλάνε χύμα αφού φάγανε τις επιδοτήσεις χρόνια τώρα, αντί να κάνουν σούπερ τυποποιητικές μονάδες και να φτιάξουν λάδια τύπου "λ" από την Κριτσά, ή Γαία ή Μινέρβα ή Αλτις ή Ιλιάδα κλπ που εξάγουν σε τόσες χώρες και να πουλάμε το ελαιόλαδο χρυσάφι σε αυτούς που τρώνε κραμβέλαιο... ακόμη υπάρχει ευκαιρία όμως αρκεί οι αγρότες να ξυπνήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ελαιόλαδο είναι ένα δώρο στην ελληνική φύση. Είναι ντροπή τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό η κατάσταση που επικρατεί. Δε σχολιάζω, δε την ποιότητα του χύμα λαδιού που από ότι βλέπω έχετε καταλάβει από πρώτο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή