Από τότε που ξεκίνησε η ιστορία με το λάδι και άρχισα να το ψάχνω το θέμα, έχω αρχίσει να μαθαίνω πολλά πράγματα όπως το τι να προσέχουμε στο χύμα λάδι, που σίγουρα μόνο κακά δεν είναι και βρίσκω χρήσιμο να μοιράζομαι μαζί σας.
Αυτή τη φορά, θα βάλω ένα άρθρο που βρήκα στο google και λέει πως το λάδι καταπολεμά την κατάθλιψη. Αρκεί να μην τύχεις σε κακής ποιότητας όπως το χύμα λάδι που είχε τύχει σε εμένα και την πατήσεις! Αντιγράφω το κείμενο λοιπόν και ελπίζω να το βρείτε κι εσείς το ίδιο ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Αυτή τη φορά, θα βάλω ένα άρθρο που βρήκα στο google και λέει πως το λάδι καταπολεμά την κατάθλιψη. Αρκεί να μην τύχεις σε κακής ποιότητας όπως το χύμα λάδι που είχε τύχει σε εμένα και την πατήσεις! Αντιγράφω το κείμενο λοιπόν και ελπίζω να το βρείτε κι εσείς το ίδιο ενδιαφέρον.
Όσα περισσότερα τρανς λιπαρά (κορεσμένα) καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, δρουν κατά της κατάθλιψης. Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά fastfood και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, «σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης», όπως υπογραμμίζουν στην έρευνά τους.
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά fast food.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου