Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Λάδι από Super Market. Τι προσέχω;

Όπως σας είχα πει, σήμερα θα πάω να αγοράσω από το super market ένα μπουκάλι λάδι, γιατί θέλω να κάνω τη σύγκριση τιμών μου με το χύμα. Κοιτούσα λοιπόν στο Google να δω ποιο μπουκάλι λάδι πρέπει να παραγγείλω, ώστε να είναι αντίστοιχο με το χύμα. Βρήκα μία λίστα με χαρακτηριστικά σε ένα blog από τα Τρίκαλα, όπου αναφέρεται σε "παρθένο ελαιόλαδο", "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο", κτλ. Όταν πήγα και αγόρασα το χύμα λάδι, δε μου είπαν τίποτα για αυτά! Ζήτησα ένα τενεκέ λάδι και μου έδωσαν ένα τενεκέ λάδι. Ένας Θεός ξέρει τι θα τρώγαμε.

Τέλος πάντων, αναδημοσιεύω το άρθρο γιατί μου φάνηκε χρήσιμο να τα ξέρουμε όλοι αυτά! Ο αγώνας μου για το καλό και πάνω από όλα ΥΓΙΕΙΝΟ λάδι έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα της υγιεινής διατροφής μας είναι το ελαιόλαδο. Αποτελεί το βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής και προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Είναι ένας φυσικός χυμός που προκύπτει από την έκθλιψη των ελιών.

Η συλλογή των καρπών από το ελαιόδεντρο πρέπει να γίνεται λίγο πριν την τελική τους ωρίμανση, δηλαδή όταν έχουν χρώμα πράσινο-βιολετί. Η ποιότητα του λαδιού τότε είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με το λάδι που εξάγεται από τελείως ώριμους καρπούς.

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του ελαιολάδου, είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, διότι το ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε ποσοστό μέχρι και 83%. Ένα τέτοιο μονοακόρεστο είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή.
Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, τακαροτενοειδή που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στις πράσινες ελιές, οιφαινόλες και το σκουαλένιο, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα.

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία μας, η επιλογή του έχει τεράστια σημασία.

Συνήθως η αγορά ενός ελαιολάδου για να καλύψουμε τις ανάγκες του σπιτιού γίνεται κυρίως από το σουπερμάρκετ.
Πηγαίνοντας λοιπόν σε ένα σουπερμάρκετ και μόλις βρεθούμε στο ράφι με τα διάφορα είδη ελαιολάδου θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε τι είδος ελαιολάδου θέλουμε να προμηθευτούμε.

Θα συναντήσουμε τρία είδη ελαιολάδου:

Α. Το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προκύπτει μόνο από τους καρπούς της ελιάς, με μηχανικά ή φυσικά μέσα, που δεν προκαλούν αλλοιώσεις στην τελική ποιότητα του και ανάλογα με την οξύτητα του και των γευστικών χαρακτηριστικών χωρίζεται:

1. Στο extra παρθένο ελαιόλαδο, η οξύτητα του οποίου δεν ξεπερνά το 0,8% και θεωρείται το καλύτερο λάδι.

2. Στο παρθένο ελαιόλαδο, που συχνά στην ετικέτα αναφέρει τις λέξεις «εκλεκτό» ή«φίνο». Έχει βαθμό μέγιστης οξύτητας 1,5% γραμ. σε 100 γραμ. ελαιόλαδου, ή οξ.< 1,50, σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΟΚ, ωστόσο, η οξύτητα μπορεί να ανέβει και μέχρι 2 γραμ. ανά 100 γραμ. ελαιόλαδου.

3. Στο κοινό παρθένο ελαιόλαδο-κονράντε με βαθμό οξύτητας <3,3% .

4. Στο βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε, το οποίο δεν το συναντάμε στα ράφια του supermarket διότι δεν μπορεί να καταναλωθεί. Έχει υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση, οσμή και χρώμα. Συνήθως το είδος του λαδιού αυτού καταναλώνεται εφόσον υποστεί χημική επεξεργασία και ραφινάρισμα.

Β. Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: Διαυγές Πολύ ανοικτό κίτρινο χρώμα Απαλλαγμένο από την υψηλή οξύτητα Δεν έχει καμία χαρακτηριστική γεύση και άρωμα Έχει αποστερηθεί όλα τα ωφέλιμα συστατικά του παρθένου ελαιολάδου Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προκύπτει από το βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε και η ελεύθερη οξύτητά του, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g.

Γ. Ελαιόλαδο ή Αγνό Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: Tο τελικό προϊόν έχει ευχάριστη γεύση και οσμή Xρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και Σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά σε οξύτητα το < 1,5 Είναι αποτέλεσμα ανάμειξης καλής ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου και ραφιναρισμένου.

Αφού επιλέξουμε το είδος του ελαιολάδου, πρέπει να κοιτάξουμε την ετικέτα του δοχείου. Συγκεκριμένα, η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει τα παρακάτω στοιχεία:

Την ταξινόμηση του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο κ.λπ.)

Το όνομα της επιχείρησης ή την κατατεθειμένη μάρκα, την έδρα του παραγωγού ή του συσκευαστή ή του πωλητή

Την έδρα του ελαιοτριβείου ή του συσκευαστή

Τη χωρητικότητα του εμφιαλωμένου προϊόντος

Την παρτίδα, δηλαδή την ποσότητα προϊόντος που παρήχθη ή συσκευάστηκε κάτω από τις ίδιες συνθήκες

Το χρονικό διάστημα κατανάλωσης

Η ετικέτα θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

Να βρίσκεται σε εμφανές σημείο

Να διαβάζεται εύκολα

Να είναι ανεξίτηλη

Τέλος θα πρέπει γενικότερα να μην επιλέγουμε: 1. χύμα ελαιόλαδο από άγνωστο παραγωγό 2. αγορά ελαιολάδου από σημεία πώλησης, όπου το προϊόν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και συσκευασμένο σε διαφανή δοχεία.

1 σχόλιο:

  1. Τι άλλο θα ακούσουμε περί λαδιού; Μπράβο που το ψάχνετε και κάνετε τους ειδήμονες τα ξέρετε πια όλα έτσι; Όποιος είναι τυχερός κι έχει ελιές και είμαι μια από αυτές ξέρουμε τι λάδι τρώμε οι υπόλοιποι που το ψάχνουν και θα το ψάχνουν τυποποιημένο λάδι ξέρετε τι τρώτε; Ρ τηστε αυτούς που το μεταφέρουν Ιταλία εδώ τα λάδια του σούπερ μάρκετ είναι από Ισπανία φιλτραρισμένα και μη τρωτε παραμύθια
    Είμαι ελαιοπαραγωγος μικρής εσοδείας και κάτι τις γνωρίζω κι εγώ και υπ,ο ψιν δεν πουλάω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή