Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Νοθεία

Αναρωτιόμουν από την προηγούμενη φορά που έκανα το άρθρο για την σύγκριση τιμής, το πως γίνεται να είναι πιο ακριβό το χύμα λάδι από το άλλο που περνά ένα σωρό ελέγχους. Μάλιστα, άρχισαν να μπαίνουν και κακές σκέψεις στο μυαλό μου, περί πιθανής νοθείας, αλλά δεν ήθελα να το κάνω άρθρο γιατί είναι αστήρικτο. Και θέλω να είμαι σωστός σε όλο αυτό, γιατί θέλω αυτό το blog να γίνει αφορμή για πραγματικό διάλογο πάνω στο θέμα του ελαιολάδου. (Το έχω πάρει πατριωτικά!)

Παραταύτα, έπεσα κατά τη διάρκεια των ερευνών μου, πάνω σε ένα άρθρο που αφορά την πιθανότητα νοθείας του κανονικού τυποποιημένου ελαιολάδου και δε μπορώ να μην το ανεβάσω. Που λέτε, η ευρωπαϊκή επιτροπή φαίνεται να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και να απαιτεί ότι χρειάζεται για να έχουμε το τέλειο λάδι. Μακάρι να καταλάβαινα τι είναι αυτό που γίνεται ακριβώς, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ! Το σίγουρο είναι πως μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό. Δείτε το άρθρο, όπως το βρήκα στην εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας":

Ένα ακόμη «εργαλείο» για τη διασφάλιση της ποιότητας δίνει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων. Σύμφωνα με τον 61/2011 που αποφασίστηκε στις 24 Ιανουαρίου, ορίζεται η περιεκτικότητα σε μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων, καθώς αποτελούν χρήσιμη παράμετρο ποιότητας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ρωτήσαμε έναν ειδικό επί του θέματος, τον κ. Νίκο Μαυροειδή, χημικό μηχανικό, υπεύθυνο παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της εξαγωγικής εταιρείας Blauel με έδρα τον Πύργο Λεύκτρου.
«Αυτή η καινούργια παράμετρος ήταν σε προετοιμασία - προεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και μπήκε διότι υπήρχε υποψία γενικότερα στην αγορά ότι αποσμισμένα ελαιόλαδα, κατώτερης ποιότητας, μπορούσαν να τα αναμειγνύουν, εν αγνοία μας, με τα εξαιρετικά παρθένα. Προκειμένου, λοιπόν, το Συμβούλιο Ελαιολάδου να δώσει μία παράμετρο ελέγχου που να περιορίζει αυτό το φαινόμενο, βρήκε αυτή τη μέθοδο, η οποία εξετάζει τους μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες. Όταν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει λάδια πολύ χαμηλής ποιότητας, με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανιχνευχθεί η πρόσμιξη, η παράνομη αυτή ενέργεια» παρατηρεί ο κ. Μαυροειδής.
«Στο εξαιρετικό παρθένο, οι μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες υπάρχουν, αλλά σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Τα όρια που έχει βάλει το Συμβούλιο, 75mg/kg, είναι αρκετά υψηλά. Δηλαδή, στα εξαιρετικά παρθένα μπορεί να είναι 10 ή 15. Ακόμη και σε ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα, πράγμα που δηλώνει κακή ποιότητα καρπού, οι μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες έχουν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για παράμετρο, που, εμάς τους Μεσσήνιους τουλάχιστον, δε μας απασχολεί. Διασφαλίζει, όμως, την ποιότητα και την προστασία από αθέμιτες, παράνομες προσμίξεις. Δίνεται έτσι ακόμα ένα εργαλείο, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου να έχουν ακόμη μία αναλυτική μέθοδο, για να διασφαλίσουν ότι το προϊόν πουπαρέλαβαν ή αυτό που τυποποιούν δεν περιέχει προσμίξεις με αποσμισμένα ελαιόλαδα, ουσιαστικά νοθεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου