Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το τέλος στο χύμα λάδι η μοναδική διέξοδος για τους παραγωγούς

Ξέρω πως ο τίτλος φαίνεται λίγο προβοκατόρικος, αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει από την ημερίδα για τον ελαιοκομικό τομέα, που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς, το Σάββατο (12/3), στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Πηγή μου, αποτελεί το site agrotypos.gr, ένα άρθρο που υπογράφει ο Ναπολέων Σαραντίδης.

Αντιγράφω από εκεί λοιπόν, τα λόγια του διευθυντή του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών & Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ) κ. Παναγιώτη Καραντώνη, για να τα δείτε κι εσείς και να τα συζητήσουμε:

Παράγουμε περίπου 300-350 χιλιάδες τόνους και σε μόνιμη βάση είμαστε πλεονασματικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ παραγωγής και διάθεσης. Για να πετύχουμε την απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγής, η ισορροπία εξασφαλίζεται μέσω της χύμα προώθησης του προϊόντος στην Ιταλία.  
Αυτή είναι μια κατάσταση που ούτε ευσταθής είναι ούτε προοπτική δίνει. Εάν θέλουμε να μιλάμε για προοπτική και μέλλον για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο ελαιόλαδο πρέπει να βρούμε διεξόδους στην διοχέτευση της επιπλέον παραγωγής στο εξωτερικό. Η μόνη διέξοδος είναι η τυποποίηση του προϊόντος.

Αναφέρει λοιπόν την τυποποίηση σαν τη μοναδική λύση για τους παραγωγούς. Από την αρχή είχα καταλάβει πως η τυποποίηση είναι η καλύτερη λύση για τον κόσμο που αγοράζει, αλλά δεν είχα καταλάβει πως αποτελεί και την καλύτερη λύση για τους παραγωγούς. Την άποψη αυτή, υποστήριξε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως

πρέπει να δούμε την τυποποίηση του ελαιολάδου που φεύγει χύμα από την Κρήτη. Θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς και με στόχο να βγαίνει στο εξωτερικό με το δυνατό μας όνομα που είναι η Κρήτη. Θεωρώ ότι με την συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι μια καλύτερη τιμή για τον παραγωγό.

Μακάρι να επιτευχθεί γιατί το ελληνικό λάδι είναι νομίζω το καλύτερο. Κρίμα είναι να το παίρνουν οι ξένοι και να το βγάζουν σαν δικό τους!  

3 σχόλια:

  1. 300.000 τόνοι λάδι, πόσο άραγε από αυτό είναι πραγματικά ελεγμένο και τυποποιημένο; Ένα δώρον άδωρο από την ελληνική φύση για όσους βγάζουν ελαιόλαδο "στο πόδι" χωρίς κανέναν έλεγχο. Και πόσα λεφτά θα μπορούσαμε να βγάλουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μη σε νοιάζει βγάζουν οι Ιταλοί μια χαρά δεν είναι κορόιδα σαν εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς κύριοι Ανώνυμοι, μόνο εμείς δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε αυτό που μας δίνεται. Λογικό είναι να μας τη βγαίνουν οι Ιταλοί δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή