Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κώστας vs Χύμα Λάδι, part II

Μετά από εκείνη τη φοβερή και τρομερή εμπειρία με το τενεκέ χύμα λάδι του Ηλία το άφησα μια δύο μέρες και δεν ήθελα να ασχοληθώ. Το Σαββατοκύριακο όμως αποφάσισα να κάνω κάτι μικρουδραυλικές δουλειές στο σπίτι και καθώς άνοιξα το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας έπεσα πάνω στο τενεκέ.


Τον έβαλα στην άκρη, τελείωσα τη δουλειά με το νεροχύτη και πήρα το τενεκέ με το χύμα λάδι να τον πετάξω. Όμως κάτι με έτρωγε μέσα μου  να δω τι έφταιγε και το ελαιόλαδο ήταν χάλια. Παίρνω λοιπόν το τενεκέ τον κουνάω καλά (όσο μπορούσα τέλος πάντων γιατί είναι και βαρύς) και ρίχνω λάδι σε μία μικρή λεκάνη που είχα για να μαζεύω τα νερά όσο δούλευα στο νεροχύτη.


Το αφήνω εκεί για κάποια ώρα, το ψιλοξεχνάω κιόλας μιας και πήγα μέσα και έπαιζα με τα παιδιά και κάποια στιγμή με ρωτάει μετά από μία-δύο ώρες η Ειρήνη αν θα κάνω κάτι με αυτό και αν εξυπηρετεί κάτι στη μέση της κουζίνας. Πάω το παίρνω και διαπιστώνω πως το λάδι είχε κάτι σαν ίζημα μέσα και μύριζε κάπως σαν μούχλα.


Κάθομαι στον υπολογιστή γράφω "ίζημα στο λάδι" στο google και ανακαλύπτω πως αυτό το πράγμα στο λάδι είναι η μούργα. Την είχα ακούσει πολλές φορές ως έννοια αλλά δεν είχε τύχει να έχω δει ξανά στο παρελθόν λάδι με τόσο μούργα. Σε γενικές γραμμές ήξερα πως η μούργα μπορεί να αφαιρεθεί και με το ψάξιμο βρήκα κάτι Κύπριους που είχαν αρκετά αναλυτικές πληροφορίες για αυτό σε ένα pdf. Είχα κάποιες άγνωστες λέξεις στα κυπριακά όπως αυτό το "βαρετή" αλλά από τα συμφραζόμενα κατάλαβα πως εννοούσε πιο βαριά και έμαθα αρκετά που δεν ήξερα από το κείμενο. Εν πάση περιπτώσει το το δικό μου λάδι είχε πολύ πράγμα  και εκτός των άλλων ήταν και η μυρωδιά της μούχλας.


Δεν έμεινα όμως μόνο εκεί, βρήκα και ένα πολύ ωραίο λεξιλόγιο για το λάδι στο οποίο επιβεβαίωσα αυτά που είχα διαβάσει για τη μούργα αλλά βρήκα και εξήγηση για το θέμα της μούχλας.  Αυτή λοιπόν, «προέρχεται από ελιές που αποθηκεύτηκαν σε κλειστό χώρο ή σε χώρο με πολλή υγρασία. Που προξένησαν προσβολή των ζυμομυκήτων». Κοινώς κάποιος δεν φρόντισε καθόλου την διαδικασία αποθήκευσης της ελιάς, αυτή χάλασε και το λάδι είναι πολύ κακής ποιότητας. Ενώ από ότι φαίνεται το λάδι μου ήταν και οξειδωμένο, ταγγό.


Γενικά από αυτή τη διαδικασία βρήκα διάφορα τρελά πράγματα για το λάδι και τους κινδύνους που έχει κάποιος με την παραγωγική διαδικασία. Πράγματα που με προβλημάτισαν πολύ. Σε σημείο μάλιστα που αποφάσισα να το ψάξω όσο μπορώ. Θα σας κρατήσω ενήμερους.

11 σχόλια:

  1. Δηλαδή εγω που εχω ενα μικρο αγροκτημα και φτιαχνω λαδι καλης ποιοτητας ειμαι στα ιδια με τον ξαδερφό σου;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εννοώ πως όλοι οι παραγωγοί είναι έτσι. Περιγράφω απλά τι έπαθα. Αν εσύ διασφαλίζεις τις συνθήκες παραγωγής του προϊόντος σου και ελέγχεις τη ποιότητα σε επίσημο φορέα δεν έχεις πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τοτε αυτο που προτεινω ειναι να δεις γιατι αυτο το λαδι ηταν κακο!
    Ισως μαθουμε ολοι απο αυτο λοιπον...για να μην μας παιρνει ολους η μπαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχω σκοπό. Θέλω να βρω τι φταίει γιατί μου έχει κολλήσει να μάθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καλαματιανό λάδι είναι το καλύτερο24 Ιανουαρίου 2011 στις 11:41 π.μ.

    Ξέρεις πόσα χρόνια παίρνω χύμα λάδι;; Αυτά που λες δεν γίνονται!

    Υπογραφή:
    Λαδερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατανοώ τι θέλεις να πεις, όμως όπως μπορείς να δεις εδώ: http://www.skai.gr/news/greece/article/4326/%CE%A3%CE%95%CE%92%CE%99%CE%A4%CE%95%CE%9B-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF/ δεν είμαι ο μοναδικός που αντιμετώπισε πρόβλημα. Μήπως να κοιτάξεις και εσύ το λάδι που παίρνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά εγώ συμφωνώ με τον κώστα ,
    Υπάρχουν φορές που μπορεί ο παραγωγός να μην εξασφαλίζει ικανοποιητική ποιότητα στο λάδι του.
    Αυτο φυσικά δεν σημαίνει πως όλοι οι παραγωγοί είναι ίδιοι .
    Βασίλης
    ygeia-online.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασίλη, θα ήταν τιμή μου αν έκανες ένα guest post στο blog μου με την άποψή σου για το χύμα λάδι. Αν σου φαίνεται ενδιαφέρουσα πρόταση, μπορείς να μου στείλεις mail στο xymastoladi@gmail.com
    Ευχαριστώ πολύ,
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ειμαι...θεορωΤυχερος ΩΣ ΕΛΛΗΝ γιαΛαδι- Κρασι κτλ.ομως Δεν τρομε τοΠρεπον..ΚΩΣΤΑ ΜΠΡΑΒΟ το γιατι??το δικο σου πρεπει να γινει ΟΛΩΝ-ΜΑΣ Ενδιαφερομαι να αγορασω λαδι..ΠΡΕΠΟΝ..απο μικροΠαραγωγο ..Γιωργος Παναγοπουλος ΤΗΛ.210-9585293 κιν-6938-625223 ..Ευχαριστω Πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά αυτά που γράφει ο τύπος είναι τουλάχιστον γελοία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε που μένεις? Μεγάλο αστικό κέντρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή