Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Χύμα Λάδι, ακόμα και τοξικό λάδι

Ψάχνοντας όλο και περισσότερο τους κινδύνους που διατρέχουμε από το χύμα λάδι βρήκα αυτό το εξαιρετικό άρθρο στο Vita, http://www.vita.gr/html/ent/899/ent.6899.asp. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση κυρίως οι αναφορές του στο χύμα ελαιόλαδο που αγοράζουμε από φίλους που όπως γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο:

;
Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι το χύμα ελαιόλαδο που αγοράζουμε είναι αγνό, αφού -όπως μας είπαν- προέρχεται «από κάποιο φίλο». Eρευνα που έγινε στη χώρα μας έδειξε ότι το 60% του χύμα ελαιόλαδου από πλανόδιους είναι: 

›Kακής ποιότητας ›Οξειδωμένο ›Νοθευμένο. 

Και αυτό γιατί, όταν προμηθευόμαστε χύμα ελαιόλαδο από άγνωστους, χωρίς να ξέρουμε την ακριβή προέλευσή του, δεν γνωρίζουμε: 

1| Αν είναι περυσινό ή φετινό.
2| Αν έχει νοθευτεί με σπορέλαια ή και χρωστικές ουσίες.
3| Αν είναι οξειδωμένο.
4| Αν έχει αποθηκευτεί σωστά μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας.
5| Αν έχει υψηλή οξύτητα.
6| Αν έχει μολυνθεί. 
Αλλά αυτό που πραγματικά με έβαλε σε ακόμα μεγαλύτερες σκέψεις είναι η υπόθεση με το τοξικό χύμα λάδι της Ισπανίας. Δεν την ήξερα την υπόθεση και έπαθα σοκ καθώς την διάβαζα σκεφτόμενος πόσο εύκολα θα μπρορούσα να την είχα πατήσει και εγώ από κάτι τέτοιο, μιας και όλη μου τη ζωή έπαιρνα χύμα λάδι στο τενεκέ από κάποιο φίλο.

Διαβάστε τι λέει ακριβώς εδώ:

Πολλοί έχουν ξεχάσει το τραγικό παράδειγµα της Ισπανίας τo 1981, όπου χύµα λάδι νοθεύτηκε µε σπορέλαια και µια χρωστική ουσία, προκειµένου να αποκτήσει το επιθυµητό χρώµα, µε αποτέλεσµα 1.200 νεκρούς και χιλιάδες αρρώστους. Σύµφωνα µε τον καθηγητή ∆ηµήτρη Κουρέτα, από το τµήµα Βιοχηµείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, «το σύνδροµο του τοξικού λαδιού είναι ένα παράδειγµα για το πώς ακόµη και µια αναπτυγµένη χώρα µπορεί να προσβληθεί από µια µαζική επιδηµία περιβαλλοντικής προέλευσης, αν προκύψουν δυσλειτουργίες στο σύστηµα ελέγχου και ρύθµισης της διάθεσης της τροφής ή άλλων προϊόντων. Τα -τοξικά συστατικά των νοθευµένων λαδιών ήταν παρόντα σε πολύ µικρές ποσότητες, αλλά αν τα λιπαρά οξέα ή άλλα σχετικά συστατικά είναι όντως η αιτία της τοξικότητας του συνδρόµου του τοξικού λαδιού, τότε ακόµη και σε πολύ µικρές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά τοξικά». Στην περίπτωση του νοθευµένου ηλιελαίου στη -χώρα µας, ο καθηγητής Κουρέτας θεωρεί πολύ πιθανό, παρόλο που η νόθευση ήταν της τάξης του 0,1% (οι ουσίες που δηµιούργησαν το πρόβληµα στην Ισπανία ήταν σε µικρότερη ποσότητα), 
να υπάρξουν περιστατικά στο µέλλον µε κρούσµατα τοξικότητας. «∆εν µπορώ να ξέρω σε τι βαθµό», λέει, «αλλά αν ήµουν κράτος, θα -είχα ήδη ενεργοποιήσει µηχανισµούς παρακολούθησης».
Απλά συγκλονιστικά τα όσα αναφέρει ο καθηγητής και πρέπει όλοι να προβληματιστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου