Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Χύμα Λάδι και Φοροδιαφυγή

Όπως οι περισσότεροι είχα μάθει να ζω, χωρίς να ζητάω αποδείξεις για τίποτα. Εγώ πλήρωνα κανονικά τους φόρους μου, μιας και είμαι μισθωτός αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί τι ζημιά που προκαλεί στη κοινωνία μας η φοροδιαφυγή, μέχρι που είδα και εγώ όπως οι υπόλοιποι το ΔΝΤ να μας χτυπάει τη πόρτα. Με αφορμή όλη αυτή την έρευνα που έχω ξεκινήσει για το ελαιόλαδο και τους τενεκέδες με το χύμα λάδι που πουλάνε διάφοροι συγγενείς και φίλοι δεξιά αριστερά έπεσα και σε ορισμένα άρθρα όπως αυτό: http://www.star.gr/economy/57068/ που αναδεικνύουν την σημαντική πτυχή της φοροδιαφυγής από το χύμα ελαιόλαδο. Αξίζει μια ματιά πιστεύω.

Ένοχο για φοροδιαφυγή το… χύμα ελαιόλαδο
Από τη μία το κράτος αναζητεί εναγωνίως έσοδα, από την άλλη «χαρίζει» 50 εκ . ευρώ όσα δηλαδή τα έσοδα από τον ΦΠΑ για το χύμα λάδι που πωλείται σε τενεκέδες.

Σύμφωνα με στοιχεία,οι καταναλωτές ξοδεύουν κάθε χρόνο περί τα 240 εκ. ευρώ για να αγοράσουν χύμα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ή τουλάχιστον έτσι το διαφημίζουν αυτοί που το διαθέτουν) από τενεκέδες χωρίς τιμολόγια και παραστατικά και χωρίς άρα να αποδίδεται ο ΦΠΑ στο κράτος.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, κατέδειξε πως το 10% του χύμα ελαιόλαδου διατίθεται  με άμεσες πωλήσεις των ελαιοπαραγωγών και το υπόλοιπο 90% στο πλανόδιο παρεμπόριο ή σε άλλα «κανάλια» διάθεσης όπως οι λαϊκές αγορές.

Παράγοντες του κλάδου, όμως, σχολιάζουν πως το θέμα με το χύμα ελαιόλαδο είναι πολύ σοβαρότερο από την «απλή» αφορολόγητη αγοραπωλησία: το χύμα ελαιόλαδο σε τενεκέ είναι ο βασικός υπεύθυνος, όπως ισχυρίζονται, για την αποεπένδυση που παρατηρείται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια με την σιωπηρή ανοχή-αδιαφορία του κράτους.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, κάθε χρόνο μεταφέρονται εκτός Ελλάδος σε κοντέινερ περίπου 100.000 τόνοι ελληνικού χύμα ελαιόλαδου από τους συνεταιρισμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον τρόπο, αφήνεται στην τύχη ένα προϊόν που ταυτίζεται με την Ελλάδα καθώς η χώρα μας αν και είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (με το 80% της παραγωγής να είναι οξύτητας μέχρι 0,8%) και στην Τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιόλαδου, παρ’ όλα αυτάκατέχει μόλις 3% μερίδιο στις παγκόσμιες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου