Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Χύμα Λάδι: Είναι τελικά ανώτερης ποιότητας; [ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ]

Το ελαιόλαδο είναι στενά συνδεδεμένο με τις διατροφικές μας συνήθειες. Αποτελεί βάση σχεδόν κάθε αυθεντικής συνταγής της ελληνικής κουζίνας και είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ελληνικής γης. Η αξία του ήταν αναγνωρισμένη από τα αρχαία χρόνια, ο Όμηρος συγκεκριμένα το χαρακτήρισε “υγρό χρυσό”. Ο καθένας μας γνωρίζει πως αποτελεί μια υγιεινή τροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουμε από την κατανάλωση χύμα ελαιόλαδου;

Η γενική αντίληψη είναι ότι το χύμα ελαιόλαδο είναι ανώτερης ποιότητας, μιας και κυρίως το προμηθευόμαστε από συγγενείς ή φίλους. Ωστόσο τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στη χώρα μας έδειξαν ότι το 60% του χύμα ελαιόλαδου είναι κακής ποιότητας ή νοθευμένο. Συνήθως είναι αδύνατον να γνωρίζουμε αν το λάδι είναι της φετινής ή της προηγούμενης χρονιάς, αν είναι οξειδωμένο, αν έχει νοθευτεί με σπορέλαια και χρωστικές ουσίες, αν έχει υψηλή οξύτητα ή ακόμα αν έχει αποθηκευτεί σωστά. Έστω και αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο γνωστός μας παραγωγός να λέει ψέματα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το βαθμό οξύτητας και για το ενδεχόμενο οξείδωσης αν δεν γίνονται συστηματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι. Ας μην ξεχνάμε και το τραγικό γεγονός του 1981 στην Ισπανία όπου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας νοθευμένου ελαιόλαδου. Έτσι, για την προστασία του καταναλωτή θεσπίστηκε η Αγορανομική Διάταξη 07/2009, η οποία απαγορεύει τη διακίνηση μη τυποποιημένου ελαιολάδου. Επιπλέον βάσει της παραπάνω διάταξης, το λάδι που διατίθεται προς πώληση πρέπει να είναι προσυσκευασμένο με τις ενδείξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πάρει πρόσθετα μέτρα, από το Νοέμβριο του 2003, καταργώντας τον 16κιλο τενεκέ επιτρέποντας μόνο τις συσκευασίες έως 5 λίτρα.

Συνεπώς ο μόνος τρόπος για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα του λαδιού που καταναλώνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το πλεονέκτημα είναι ότι οι σοβαρές εταιρίες έχουν σύγχρονα εργαστήρια, όπου ελέγχουν το λάδι σε πολλά σημεία. Γίνεται έλεγχος για φυτοφάρμακα, οξύτητα, χρώμα, υπολειμματικές ουσίες, σωστή αποθήκευση και αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης προκειμένου να εξασφαλίζεται ένα ασφαλές και ποιοτικό τελικό προϊόν για τους καταναλωτές. Επίσης, το τυποποιημένο λάδι παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση και έτσι μπορεί και διατηρείται για 12 έως 18 μήνες περίπου. Γι αυτό πριν την επόμενη επίσκεψή σας στο χωριό και στο λιοτρίβι του μπάρμπα Γιάννη σκεφτείτε προσεκτικά αν αξίζει να διακινδυνεύσετε την υγεία σας και την υγεία των παιδιών σας.

Στέφανος Δ. 
Δημόσιος Υπάλληλος

4 σχόλια:

  1. Δεν μπορείτε να αναφέρετε τον Όμηρο και ταυτόχρονα να κατηγορείτε το χύμα ελαιόλαδο.
    Με τυποποιημένο ελαιόλαδο ζήσαμε τόσους αιώνες;
    Χιλιάδες χρόνια εμπειρίας των ελαιοπαραγωγών μηδενίζεται γιατί το λάδι αποφασίστηκε να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στις πολυεθνικές.
    Η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία της κερδοσκοπίας και όσο για τους ελέγχους αυτοί είναι ανύπαρκτοι.
    Στην Αμερική τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε να μην είναι τέτοιο.
    Ζούμε σε μια χώρα που υπάρχει τεράστιος αριθμός ελαιοπαραγωγών και μερικούς από αυτούς τους γνωρίζουμε και τους εμπιστευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τρεχούμενο νερό δεν είχαμε τόσα χρόνια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υποβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας. Κι εγώ νομίζω πως είναι λίγο υπερβολικό να λέμε ότι θα πεθάνουμε από το χύμα ελαιόλαδο,αλλά βλέποντας πίσω από την καταστροφολογία είναι κοροϊδία να σου πουλάνε κάτι χαμηλότερης ποιότητας πιο ακριβά από τα σίγουρα πράγματα. Συν του ότι ξέρεις πως έχει περάσει από κάποια στάδια ελέγχου που ορίζονται από το νόμο. Θα μου πεις με τις πολυεθνικές όλα παρκάμποτονται αλλά όπως και να το κάνεις, ακόμη και σε μια ιδεατή κοινωνία, το τυποποιημένο είναι ΣΙΓΟΥΡΑ καλύτερο από το χύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια, κακα τα ψέματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε κοροιδέψουν στο χύμα λάδι, ιδιαίτερα όταν δεν σε ξέρουν ή οταν δεν το κατέχεις το θέμα με την ποιοτητα και τη γευση του λαδιου!!!!!
    Ακόμα και οταν γνωρίζεις λοιπόν, θα αγοράσεις στην 3πλάσια τιμή που παίρνουν απο τα λιοτρίβια οι ελαιοπαραγωγοί!
    Δηλαδή φέτος στην καλύτερη πηραν απο 1,50 - 2,80 το κιλο απο τα ελειοτριβεία με επιταγες 8μηνες τουλαχιστον.
    Κάτω απο 4,5 - 5 δεν πουλαει κανεις τους και αν σε πιασουν και στο παραμυθι για βιολογικά και ψυχρες συνθλίψεις τοτε ΤΗΝ ΕΚΑΤΣΕΣ! απο 6 και πανω όπου σε πιάσουνε θα αγοράσεις. Για να μην αναφερω το παιχνιδι που παιζουνε με τους τενεκεδες και τα κιλα που χωρανε (να ξερετε πως υπαρχουν 4 ειδων βαρη στους τενεκεδες απο 14-19 κιλα χωρητικότητας).
    Μετρητα λεφτα λοιπον ζητάνε, στην 3πλασια τιμη απο αυτη που παιρνουν απο τα λιοτριβια, σε μικρους τενεκεδες και λάδι οχι το Α΄ ποιοτητας γιατι αυτο ελεγμενο το δωσαν στο λιοτριβι!
    Θα μου πεις τωρα, να παιρνουμε εμφιαλωμενο; Εαν δεν ξέρεις τον παραγωγό και δεν ξερεις απο λάδι, τοτε ναι ρε φίλε μην τους κανεις τη χάρη! Ξερετε πόσα λεφτα ΜΑΥΡΑ (δεν σας δινουν αποδειξη ε;;;;) οικονομανε ολοι αυτοί που "κρατανε" απο τα λιοτριβια 1-3 τονους για το σπιτι για πουλημα;
    Προσοχη λοιπόν μη σας πιάνουνε τον ποπό οι αεριτζηδες και οι δηθεν παραγωγοί!
    Αντι να σας τον φέρουνε στο σπιτι τον τενεκε με το λάδι, να κανετε τον κόπο και να πατε ΕΣΕΙΣ στο σπιτι τους η στο λιοτριβι για να αγοράσετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ 100% με τον παραπάνω Ανώνυμο, το τι κομπίνα παίζει σε αυτούς που πουλάνε λάδι δεν παίζεται, βγαίνουν με φορτηγάκια στις γειτονιές και πουλάνε τενεκέδες, και ο κόσμος τ' αγοράζει... τραγικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή