Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι αυστραλοί αυξάνουν τις προδιαγραφές του ελαιολάδου

Νέες προδιαγραφές ορίζουν οι Αυστραλοί για το ελαιόλαδο δείχνοντας για ακόμη μια φορά πως είμαστε ουραγοί στον ποιοτικό έλεγχο. Στη χώρα που είχε εφεύρει τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου πριν από 4.000 χρόνια, έχουμε να ανταγωνιστούμε στην ποιότητα τη χώρα της οποίας οι κάτοικοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πάλευαν με ξύλα (η εικόνα είναι πραγματική, του 1920).

Συγκεκριμένα στην Αυστραλία πλέον ορίζονται τα εξής:

-Σαφής περιγραφή των ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου παρθένων ή και εξευγενισμένων (ραφιναρισμένων).
-Σαφής καθορισμός του τι σημαίνει «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
-Σαφής προσδιορισμός της αναφοράς στις ετικέτες της ημερομηνία λήξης.
-Αυστηρός καθορισμός των απαιτήσεων επισήμανσης. Απαγορεύεται η χρήση λέξεων: «βραβευμένο», «σούπερ», «αγνό», «ελαφρύ», light κ.α. που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.
-Τεκμηρίωση των λέξεων που αναφέρουν την χώρα η περιοχή προέλευσης.
-Ανάλυση της έννοιας των μεθόδων επεξεργασίας (π.χ. ψυχρής έκθλιψης, πρώτης πίεσης κλπ.
-Περιγραφή των κλιματικών συνθηκών των περιοχών προέλευσης, των ποικιλιών ελιάς και των ελαιοπαραγωγικών περιφερειών.


Για να ξέρουν τι τρώνε.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξημένη παραγωγή και ζήτηση στο ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές προβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για τη νέα περίοδο.


Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η παραγωγή τόσο του ελαιολάδου όσο και των βρώσιμων ελιών αναμένεται σχετικά αυξημένη. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στη ζήτηση ελαιολάδου με τις εισαγωγές να αυξάνουν στις κυριότερες χώρες εισαγωγής. Αντίθετα, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμφανίζονται συγκρατημένες με μικρή τάση μείωσης. Αναλυτικά, με βάση τις εκτιμήσεις για την περίοδο 2011/2012, αναμένεται μια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, με την προϋπόθεση οι καιρικές συνθήκες να παραμείνουν ευνοϊκές.
Για την Ευρώπη, η παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να φθάσει τους 1.400.000 τόνους (2% αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο) ενώ και η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 3% φθάνοντας τους 310.000 τόνους. Η Γαλλία παραμένει στα ίδια επίπεδα και η παραγωγή της αναμένεται να αγγίξει τους 5.700 τόνους.
Εκτός Ευρώπης επικρατεί μια εντονότερη τάση αύξησης της παραγωγής με την Συρία να αναμένει παραγωγή 200.000 τόνων (αύξηση 11%), την Τυνησία να ακολουθεί με την παραγωγή 180.000 τόνων και θεαματική αύξηση στην παραγωγή της που αγγίζει το 50% και τέλος η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 12%, φθάνοντας και αυτή τους 180.000 τόνους.
Η παγκόσμια παραγωγή βρώσιμων ελιών επίσης αναμένεται υψηλότερη φέτος σε σχέση με πέρσι. Αν και οι προβλέψεις σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα) δείχνουν μείωση της παραγωγής, η συνολική εικόνα αντιστρέφεται χάρη στις ισχυρές αυξήσεις που παρατηρούνται στις παραγωγές των τρίτων χωρών. Έτσι η παραγωγή της Συρίας αναμένεται να φθάσει τους 165.000 τόνους (αύξηση16%), του Ιράν τους 45.000 τόνους (αύξηση 88%) και της Τουρκίας τους 450.000 τόνους σημειώνοντας αύξηση 36% σε σχέση με πέρσι. Η πιο εντυπωσιακή όμως αύξηση αναμένεται στην Αίγυπτο με την παραγωγή να φθάνει την τιμή ρεκόρ των 500.000 τόνων αυξημένη κατά 150% σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη στροφή της ελαιοκαλλιέργειας στην Αίγυπτο προς την παραγωγή βρώσιμων ελιών. Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η καλλιεργούμενη έκταση από τα 37.000 στρέμματα το 1980, έφθασε το 2010 τα 714.280 στρέμματα χάρη στην άρδευση μέσω micro irrigation.
Τους πρώτους οκτώ μήνες της περιόδου 2010/2011 οι συνολικές εισαγωγές από τις έξι μεγαλύτερες σε εισαγωγές χώρες (Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Καναδάς, Βραζιλία και Αυστραλία) έφτασαν τους 123.440 τόνους αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα στη Βραζιλία η αύξηση έφτασε το 23%, στην Ε.Ε. το 16%, στον Καναδά το 7% και στις Η.Π.Α. το 9%. Αντίθετα, μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις εισαγωγές της Ιαπωνίας (-12%), ενώ οι εισαγωγές της Αυστραλίας κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (-1%).
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έπεσαν κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο στην Ισπανία (1,89 ευρώ/κιλό), παραμένουν σταθερές στην Ελλάδα (2,04 ευρώ/κιλό), ενώ ανέβηκαν κατά 35% στην Ιταλία φθάνοντας τα 3,57 ευρώ/κιλό. Η τάση που επικρατεί στις τιμές είναι ελαφρώς πτωτική κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής. Οι τιμές για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο στην Ισπανία έπεσαν κατά 6% φθάνοντας τα 1,71 ευρώ/κιλό και παρόμοια εικόνα επικράτησε στην Ιταλία με πτώση 3% και την τιμή να αγγίζει τα 1,83 ευρώ/κιλό. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο.

Το λάδι βοηθά στο αδυνάτισμα!

Αν και πλούσιο σε λιπαρά, υπάρχει τρόπος να κάνουμε το λάδι να λειτουργεί προς όφελός μας και να μας αδυνατίσει.

1. Το καταναλώνουμε με μέτρο
2. Αντικαθιστούμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε με ελαιόλαδο
3. Λιγότερα τηγανιτά, περισσότερο φρέσκο.
4. Ας φάμε και καμμιά σαλατούλα.
5. Με μέτρο το λαδομπούκι (κοινώς παπάρα)
6. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στο πρόσωπο, για ακόμη περισσότερη ομορφία, μιας και αναζωογονεί το δέρμα.

Περιμένω και τις δικές σας συμβουλές!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Λάδι και Χοληστερίνη | Σχετίζονται;

Φυσικά. Το λάδι είναι ένας από τους βασικότερους συντελεστές που επηερεάζουν τη χοληστερίνη, ορισμένα θετικά ορισμένα αρνητικά ή μερικές φορές και τα δύο. Ας πάμε όμως να τα βάλουμε σήμερα σε μια σειρά.

Υπάρχουν τρόφιμα που έχουν από μόνα τους χοληστερόλη και τρόφιμα που δεν έχουν. Το ελαιόλαδο δεν έχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν την αυξάνει. Ο οργανισμός έχει την ιδιότητα να μετατρέπει μόνος του τα λιπαρά σε χοληστερόλη κατά την "κρίση" του, η οποία δεν είναι πάντα σωστή. Ας δούμε λοιπόν πως το μετριάζουμε:

Το λάδι περιέχει μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά. Τα τελευταία μετατρέπονται πολύ εύκολα σε χοληστερόλη και γίνονται και πολύ εύκολα λίπος. Είναι λοιπόν αυτά που αποφεύγουμε. Το ελαιόλαδο περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και είναι ίσως το καλύτερο λάδι που μπορούμε να φάμε.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα τηγανισμένα λάδια, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του ελαιόλαδου μπορούν πολύ εύκολα να αυξήσουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό μας μιας και αλλάζει η σύστασή του.

Συμπέρασμα; Τρώτε μόνο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας (για το οποίο είστε βέβαιοι πως δεν είναι νοθευμένο) και περιορίστε τα τηγανιτά στο ελάχιστο. Και η χωριάτικη σαλάτα καλή είναι :)

Bonus πληροφορία: Το αυγό δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη (τουλάχιστον δεν είναι επικύνδινο) http://www.tovima.gr/world/article/?aid=384580

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κομπίνα για μαγειρεμένο λάδι.


Πήγαινε σε εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ταβέρνες και σούπερ μάρκετ, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος γνωστής στην περιοχή του Ηρακλείου εταιρίας γεωκαύσιμων - το φανέρωναν και τα δοχεία, τα οποία είχαν ανάγλυφα την επωνυμία της εταιρίας - και έτσι κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί την κομπίνα.
Με αυτόν τον τρόπο ένας πανούργος 36χρονος υπεξαίρεσε ποσότητα μαγειρεμένου ελαιόλαδου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή γεωκαύσιμου, από δύο συνεργαζόμενα με την ανωτέρω εταιρία καταστήματα, με σκοπό να αποκομίσει προσωπικό όφελος από την μετέπειτα πώληση του ελαιόλαδου, πιθανώς και στην ίδια εταιρία την οποία εκμεταλλευόταν.
Τη στιγμή όμως που έφευγε, χθες το πρωί (14-09-2011), από το δεύτερο κατάστημα, φορτωμένος με λάδι, εμφανίστηκε ως «από μηχανής Θεός» ο αληθινός εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος και δεν πίστευε στα μάτια του.
Ειδοποίησε άμεσα τους αστυνομικούς, οι οποίοι και έσπευσαν άμεσα στο σημείο και συνέλαβαν τον επίδοξο απατεώνα, πριν προλάβει να εξαπατήσει και άλλους καταστηματάρχες…

newsit.gr

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Μινι δημοσκόπηση: αγοράζετε χύμα λάδι;

Σήμερα λέω να ξεκινήσω κάτι για να δω και τον παλμό του κοινού...

Η ερώτηση είναι: Αγοράζετε χύμα λάδι;
Απαντήστε παρακάτω!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Άλλο ένα σκάνδαλο με το γερμανικό λάδι

Φυσικά δε μπορώ να πω πως εκπλήσσομαι. Όπως λέω εδώ και πολύ καιρό τα κόλπα που παίζονται με το χύμα λάδι είναι εκατοντάδες. Τώρα διαβάζουμε σε όλες τις εφημερίδες και τα blogs πως εξάγουμε χύμα λάδι, αφήνουμε τους γερμανόυς να το τυποποιούν για δικό τους και το χρυσοπληρώνουμε να ξαναέρθει εδώ!

Θα μπορούσα διατηρώντας την ανωνυμία μου να αρχίσω τα "να παραιτηθεί ο υπουργός" κλπ κλπ. Αλλά δεν είναι κάτι που δεν είναι στο χέρι μας να το ρυθμίσουμε εμείς. Πότε είναι η τελευταία φορά που κοιτάξατε την προέλευση του λαδιού που αγοράσατε; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο παραγωγός δεν αποφάσισε να τυποποιήσει το δικό του; Γιατί δεν το κάνει άραγε αφού δεν του κοστίζει...

Ντροπή σε εμάς και σε κανέναν άλλον.


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κρητική διατροφή | Το ελαιόλαδο κυριαρχεί

Η Κρήτη έχει ένα από τα λίγα θετικά ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας. Το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως!

Πως το πετυχαίνει αυτό; Μα φυσικά με τση κρητική διατροφή.

Ποιός δε λαχτάρησε να φάει έναν υγιεινό και δροσιστικό ντάκο αυτό το καλοκαίρι;
Ποιός δεν προτιμά για επιδόρπιο τα φρούτα;
Ποιός δε θεωρεί τα γλυκά με βάση το μέλι από τα εκλεκτότερα ελληνικά εδέσματα;

Σίγουρα όχι οι Κρητικοί.

Στη δίαιτά τους οι κρητικοί κάνουν εκτεταμένη χρήση ελαιολάδου, όσπριων, φρούτων, λαχανικών ενώ το κυρίαρχο μπαχαρικό είναι το πιπέρι.
Tο εντυπωσιακότερο στατιστικό το συναντάμε στα ποσοστά καρκίνου:
Χάρη στην κρητική διατροφή τα ποσοστά καρκίνου της περιοχής είναι μικρότερα κατά 25%.
Στην δε Κρήτη η ώρα του φαγητού είναι πολύ πιο κοινωνική από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γεγονός που βοηθά πολύ και στην ψυχική τους υγεία.

Food For Thought, λοιπόν, τα όσα παρατηρούνται στην κρητική δίαιτα.