Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το ελληνικό λάδι στα βάθη της Ασίας

Ποιος είπε πως η λέξη μνημόνιο έχει μόνο αρνητική έννοια;


Μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία πέτυχε η περιφέρεια Πελοποννήσου με σκοπό τις εξαγωγές ελληνικού λαδιού στην Κίνα. Συγκεκριμένα υπογράφηκε μνημόνιο με σκοπό την εξαγωγή προϊόντων στην επαρχία Σαανσί όπως δημοσιεύεται.


Ο πρόεδρος του Κογκρέσου της επαρχίας Σαανσί, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της αποστολής για άμεση συνεργασία στην εισαγωγή ελαιολάδου και όρισε διπλωμάτη από την πρεσβεία της Κίνας στην χώρα μας, ως σύνδεσμο για την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής. Υπεύθυνος από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ορίστηκε από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, επικεφαλής της ομάδας που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές, μέλη της οποίας θα είναι και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πέντε νομών της περιφέρειας.


Ευελπιστώ πως οι ίδιοι οι πρέσβεις θα φροντίσουν να μην εξαχθεί σκαρταδούρα και χύμα και νοθευμένα προϊόντα. Γιατί αν περιμένουμε από τους παραγωγούς, αν δεν υπάρχει τυποποίηση θα δώσουν ό,τι να ναι.
Βλέπουμε το σκηνικό με τους τουρίστες κάθε χρόνο...

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πως τα πάμε με τις εξαγωγές στο λάδι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Wikipedia μπορούμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα για την κατάσταση των εξαγωγών λαδιού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι ισπανοί παράγουν το 41,2% του ελαιόλαδου παγκοσμίως και καταναλώνουν το 30%. Το υπόλοιπο, που αντιστοιχεί στους διόλου ευκαταφρόνητο 325.000 χιλιάδες τόνους εξαγωγών κάθε χρόνο.

Εμείς που βρισκόμαστε με τα ίδια στοιχεία;
Εμείς παράγουμε το 11,4% του ελαιόλαδου παγκοσμίως, το οποίο είναι πολύ καλό για την έκταση της χώρας μας, αλλά καταναλώνουμε το 9%. Το υπόλοιπο 2,4% αντιστοιχεί σε 69.768 τόνους ελαιόλαδο, που πηγαίνει για εξαγωγή.

Η διαφορά είναι πολύ λογική αφού στην ισπανία εφαρμόζονται αυστηρότατα μέτρα τυποποίησης τη στιγμή που εδώ το χύμα ελαιόλαδο βρίθει και δύσκολα το εμπιστεύεται ο ξένος. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση καθώς παράγουν ελάχιστα (0,1% της παγκόσμιας παραγωγής) και καταναλώνουν το 8%.
Αφού τους μάθαμε σαν Ευρωπαίοι, στο καλό λάδι και όχι στα ζωϊκά θα είναι κρίμα να μη μπορούμε να τους πουλήσουμε αυτό που θέλουν και δε μπορούν να έχουν.

Οι εξαγωγές μας στη βουλγαρία αυξήθηκαν 40%, μένει να κάνουμε το μπαμ σε μια μεγάλη αγορά για να υπάρξουν ουσιαστικά έσοδα σε αυτόν τον τόπο.

Φάε λάδι κι έλα βράδυ. Από που πηγάζει η φράση;

Επιστρέφω μετά από αρκετό τρέξιμο, για να σας αποκαλύψω άλλο ένα μυστικό του λαδιού.

Αυτή τη φορά έχει να κάνει με τη γνωστή φράση "Φάε λάδι κι έλα βράδυ". Έχετε αναρρωτηθεί από που έχει προέλθει η συγκεκριμένη φράση;

Σύμφωνα λοιπόν με τα γνωστά γιατροσόφια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και με τα οποία συνήθως δεν είμαι σύμφωνος, η κατανάλωση μιας κουταλιάς λάδι πριν την έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες. Να εξηγήσω πως όταν αναφέρομαι σε ευεργετικές ιδιότητες εννοώ πως το αλκοόλ δεν "σε πιάνει" τόσο εύκολα, και όχι πως τελικά θα υπάρχει όφελος από την κατανάλωση αυτού. Δε συστήνεται δηλαδή να φας λάδι και να του δώσεις να καταλάβει, αλλά φροντίσεις να πίνεις με μέτρο από την αρχή, ειδικά αν σκοπεύεις να οδηγήσεις

Θα ήθελα, βέβαια, να ψάξω ακόμη αν υπάρχει εμπεριστατωμένη έρευνα για το τι γίνεται αν κάποιος καταναλώσει λάδι του 1970, που όπως έχω αναφέρει παλαιότερα δε "λήγει" αλλά χάνει τα ευεργετικά συστατικά του, μαζί με κρασί του 1970, που επίσης κατά το κοινώς λεγόμενο δε χαλάει ποτέ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ελληνικό λάδι VS Ευρωπαϊκό λάδι. Η συζήτηση πήρε φωτιά!

Χτες έγραψα ένα άρθρο για το προωθητικό πρόγραμμα της Ισπανίας για το λάδι της. Χάρηκα πολύ μόλις είδα πως ένα μεγάλο blog σαν το tro-ma-ktiko πήρε τη δημοσίευσή μου και την έκανε άρθρο, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο για πιθανές απαντήσεις στα ερωτήματα που είχα θέσει. Δεν περίμενα ποτέ πως θα ήμουν τόσο χαρούμενος όταν θα έβλεπα άρθρα μου σε άλλα blogs, για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους αναδημοσιεύετε θέματα από αυτόν τον ιστοχώρο!

Στο δια ταύτα τώρα, το άρθρο στο tro-ma-ktiko, άνοιξε μία συζήτηση εκτός του blog, με άρθρο που έστειλε ένας αναγνώστης του, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αναγνώστη λοιπόν, οι υποθέσεις που έγιναν στο άρθρο μου ήταν πέρα για πέρα αληθινές! Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι δυσεύρετο στα Super-Markets και όταν καταφέρεις να το βρεις, το βρίσκεις σε μικρές ποσότητες, οπότε ακόμη και οι Έλληνες του εξωτερικού αναγκάζονται να πάρουν ισπανικό ή ιταλικό λάδι. Δεν είναι κρίμα;;

Αυτή η κατάσταση, με κάνει να επαναφέρω τις ερωτήσεις μου για το ποιες είναι οι ενέργειες του ελληνικού κράτους για την προώθηση του τυποποιημένου ελαιολάδου που παράγει η χώρα; Γιατί δεν εξάγουμε σε μεγάλες ποσότητες το λάδι μας; Αφού είναι το μόνο προϊόν που είμαστε σίγουροι πως μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους, τόσο γιατί είναι καλύτερο γευστικά από τον ανταγωνισμό (σύμφωνα με τον κύριο που έχει δοκιμάσει από όλα όπως φαίνεται) αλλά και σίγουρα ποιοτικό αφού περνάει ένα κάρο ελέγχους, γιατί αφήνουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη;

Άραγε θα πάρουμε ποτέ απάντηση, ή θα μπει και αυτό στον φάκελο με τα ανεξήγητα φαινόμενα αυτής της χώρας;

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Λάδι και Μεσογειακή Διατροφή: Η Ισπανία, ξέρει. Η Ελλάδα;

Καλά να πάθουμε. Ξεκινάω επιθετικά γιατί διάβασα κάτι και είμαι γεμάτος νεύρα. Στην Ισπανία λέει, κάνουν ολοκληρωμένη ενέργεια προώθησης του ελαιολάδου στην Ευρώπη αλλά και στην Κίνα (!!) και εμείς στην Ελλάδα σαν τους βλάκες, ακόμη ψαχνόμαστε! Ξέρετε ποιος χρηματοδότησε την καμπάνια της Ισπανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Γεωργίας τους! Εμείς;;

Αντιγράφω την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ: «Ενώ εμείς στην Ελλάδα αναλωνόμαστε σε συζητήσεις και αναποτελεσματικές επικοινωνιακές ενέργειες για δήθεν προώθηση του ελαιόλαδου, η Ισπανία προχώρησε σε ουσιαστικές και μεθοδευμένες ενέργειες υποσκελίζοντας ακόμη και την Ιταλία σε εξαγωγές και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε πολλές διεθνείς αγορές. Αυτό βέβαια το πέτυχε σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συγκεκριμένα και στοχοποιημένα προγράμματα προωθητικών προσπαθειών και όχι αυτοσχεδιάζοντας με ανταλλαγή επισκέψεων καλής θέλησης στελεχών της Κυβέρνησης ή της Αυτοδιοίκησης σε διάφορες χώρες ή επιχορηγώντας επιχειρήσεις που εκ των πραγμάτων είναι αδύναμες να εξαγάγουν».

Καλά να πάθουμε. Τι θα μπορούσαμε να εξάγουμε, αν όχι τυποποιημένο ελαιόλαδο σαν χώρα;;; Ξέρετε που ήταν επικεντρωμένη η εκστρατεία της Ισπανίας; Στη Μεσογειακή Διατροφή!!! Εμείς, δεν ξέρουμε από αυτά;;; Ή μήπως δεν έχουμε καλύτερο λάδι;; Έπαιξε σε τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, παντού! Ακόμη και με χορηγίες! Εμείς τι κάνουμε;; Ασχολείται κανείς με την προώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου, ή περιμένουμε να βγούμε από το αδιέξοδο με τις ευχές του Στρος Καν;;;

Η έκθεση αποτελεσμάτων του Προγράμματος για την προώθηση του ελαιολάδου της Ισπανίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πως περισσότεροι από 25 εκατομμύρια (!!) Ευρωπαίοι ενημερώθηκαν για τα προτερήματα του ισπανικού ελαιολάδου. Μετά από αυτό το τριετές πρόγραμμα έμαθαν για το πόσο καλό είναι το ισπανικό λάδι 13.600.000 Ισπανοί, 4.449.000 Βρετανοί, 6.138.000 Γάλλοι και 767.920 Βέλγοι. Πέρα από τους Ευρωπαίους μάλιστα, αρκετοί παράγοντες της Κινεζικής αγοράς ενημερώθηκαν σε σεμινάρια στην Ισπανία.

Αν με ρωτάτε για την Ελλάδα, νομίζω πως η απάντηση στο πως πάμε είναι η έρευνα που είχα βρει για την κατανάλωση χύμα και τυποποιημένου ελαιολάδου. Ας εμφανιστεί κάποιος υπεύθυνος να απαντήσει: Εξάγουμε λάδι στο εξωτερικό και δεν το ξέρουμε, ή δεν εξάγουμε επειδή το πραγματικά καλό (και ελεγμένο) λάδι δεν το εκτιμάμε ούτε καν στη χώρα μας;

Υ.Γ. Θα θυμάται κανείς μετά το θέμα με το τοξικό χύμα λάδι της Ισπανίας; Αλλά άλλο το marketing της Ελλάδας, άλλο της Ισπανίας! Ας πάρουμε κανένα μάθημα...

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το τέλος στο χύμα λάδι η μοναδική διέξοδος για τους παραγωγούς

Ξέρω πως ο τίτλος φαίνεται λίγο προβοκατόρικος, αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει από την ημερίδα για τον ελαιοκομικό τομέα, που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς, το Σάββατο (12/3), στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Πηγή μου, αποτελεί το site agrotypos.gr, ένα άρθρο που υπογράφει ο Ναπολέων Σαραντίδης.

Αντιγράφω από εκεί λοιπόν, τα λόγια του διευθυντή του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών & Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ) κ. Παναγιώτη Καραντώνη, για να τα δείτε κι εσείς και να τα συζητήσουμε:

Παράγουμε περίπου 300-350 χιλιάδες τόνους και σε μόνιμη βάση είμαστε πλεονασματικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ παραγωγής και διάθεσης. Για να πετύχουμε την απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγής, η ισορροπία εξασφαλίζεται μέσω της χύμα προώθησης του προϊόντος στην Ιταλία.  
Αυτή είναι μια κατάσταση που ούτε ευσταθής είναι ούτε προοπτική δίνει. Εάν θέλουμε να μιλάμε για προοπτική και μέλλον για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο ελαιόλαδο πρέπει να βρούμε διεξόδους στην διοχέτευση της επιπλέον παραγωγής στο εξωτερικό. Η μόνη διέξοδος είναι η τυποποίηση του προϊόντος.

Αναφέρει λοιπόν την τυποποίηση σαν τη μοναδική λύση για τους παραγωγούς. Από την αρχή είχα καταλάβει πως η τυποποίηση είναι η καλύτερη λύση για τον κόσμο που αγοράζει, αλλά δεν είχα καταλάβει πως αποτελεί και την καλύτερη λύση για τους παραγωγούς. Την άποψη αυτή, υποστήριξε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως

πρέπει να δούμε την τυποποίηση του ελαιολάδου που φεύγει χύμα από την Κρήτη. Θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς και με στόχο να βγαίνει στο εξωτερικό με το δυνατό μας όνομα που είναι η Κρήτη. Θεωρώ ότι με την συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι μια καλύτερη τιμή για τον παραγωγό.

Μακάρι να επιτευχθεί γιατί το ελληνικό λάδι είναι νομίζω το καλύτερο. Κρίμα είναι να το παίρνουν οι ξένοι και να το βγάζουν σαν δικό τους!  

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Χύμα λάδι και χαμένες ευκαιρίες για την Ελλάδα!

Βρήκα ένα site που μέχρι τώρα δεν ήξερα καν ότι υπήρχε, που ακούει στο όνομα paseges.gr γράφει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το λάδι, οπότε ξεκινάω με δηλώσεις που βρήκα από τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδη, με αφορμή την κατάθεση σχετικής ερώτησης τριάντα βουλευτών της Ν.Δ.

Ο βουλευτής δήλωσε:

"Μια μοναδική ευκαιρία στα χρονικά της χώρας για το ελαιόλαδο αφήνει η κυβέρνηση να πάει χαμένη, χωρίς να συναισθάνεται την αγωνία και τη ζημία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν το προϊόν τους να μένει απούλητο ή να πωλείται σε τιμές κάτω του κόστους.

Μετά το διατροφικό σκάνδαλο από τον Ιούνιο του 2010 με τα νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλωτές στρέφονται εναντίον των εμπόρων και προμηθευτών των νοθευμένων ελαιολάδων. Την ίδια στιγμή αναζητούν στην αγορά γνήσιο και ποιοτικό ελαιόλαδο που όμως δεν υπάρχει. Το κενό αυτό στην αγορά και τη χρυσή ευκαιρία για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και το εθνικό μας προϊόν, η κυβέρνηση εδώ και 8 μήνες τα αφήνει ανεκμετάλλευτα.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο δεν ενεργοποιεί και την διεπαγγελματική ελαιολάδου και όλους τους ενδιαφερόμενους για το καλό της πατρίδας; Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε, μέχρι σήμερα, στην επιτάχυνση των διαδικασιών τυποποίησης και πιστοποίησης, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και εμπορευσιμότητα του Ελληνικού λαδιού στις διεθνείς αγορές; Πόσες άλλες τέτοιες ευκαιρίες θα μας παρουσιαστούν και, μάλιστα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για της χώρα μας;"
Διαβάζοντας την ερώτηση που έχω κάνει bold, αναρωτιέμαι πως γίνεται να συμβαίνει αυτό. Αν το τυποποιημένο λάδι εξάγεται, γιατί δεν κάνουν όλοι οι παραγωγοί ότι περνάει από το χέρι τους, για να πουλάνε τυποποιημένο και προτιμάνε να πουλάνε χύμα;

Σε δύο περιπτώσεις πάει το μυαλό μου: Ή το λάδι που παράγουν οι περισσότεροι δεν πληροί τις προδιαγραφές για να τυποποιηθεί, ή απλά τους συμφέρει να το πουλάνε χύμα, γιατί το πουλάνε ακριβότερα από το τυποποιημένο, χωρίς να έχουν το παραμικρό έξοδο για κάποιου είδους έλεγχο.

Ελλαδάρα και υγεία!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Λάδι και νηστεία!

Ρε παιδιά, συγγνώμη που κάνω χαζές ερωτήσεις, αλλά δε μπορώ να καταλάβω: Αφού δεν επιτρέπεται το λάδι στη νηστεία, ή για την ακρίβεια, επιτρέπεται Σάββατο και Κυριακή μόνο αν θυμάμαι καλά, γιατί επιτρέπονται οι ελιές;

Ελπίζω να μη βάλετε τα γέλια και να μου απαντήσετε, γιατί μου φαίνεται εντελώς άκυρη η διάκριση! Στην τελική, και οι ελιές στο λάδι τις φυλάνε, αν έχω καταλάβει καλά!

Βλακείες μου φαίνονται αυτά, εγώ τρώω λάδι κανονικά, δε γίνεται αλλιώς! Στην τελική, έχω και δικαιολογία πως το λάδι βοηθάει στην υγεία!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το ξέρατε πως λήγει το λάδι;

Στην τελευταία μου δημοσίευση είχα αναρωτηθεί αν γίνεται να λήξει το λάδι! Η αλήθεια είναι πως πάντα όταν έχω απορίες, το πρώτο που κάνω είναι να κοιτάω στο google! Αυτό έκανα και αυτή τη φορά! Βρήκα ένα post από ένα blog, το οποίο έχει διάφορα χρήσιμα πράγματα, τα οποία μπορώ να βάλω και σε επόμενη ανάρτηση!

Λοιπόν! Πότε λήγει το λάδι;

Το λάδι, αντίθετα με ό,τι συχνά πιστεύεται, έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, περίπου ενάμιση χρόνο, μετά την παρέλευση του οποίου τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά εκπτίπτουν. Πάνω στη συσκευασία πρέπει να αναζητούμε την ημερομηνία λήξης.

Και ρωτάω τώρα εγώ: Πες πως αγοράζεις έναν τενεκέ λάδι. Τι ξέρεις για αυτόν; Μπορεί να την έχουν πατήσει πολλοί έτσι! Βέβαια, δεν ξέρω τι παθαίνεις αν φας κάτι ληγμένο (Αν και υποψιάζομαι...), αλλά σίγουρα δεν θα είναι καλό!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ελαιόλαδο | Κάνει καλό στην υγεία;

Όλο διαβάζω για μεσογειακή διατροφή, για τις "ευεργετικές ιδιότητες", για το καλό στην υγεία και άλλα τέτοια, αλλά ευτυχώς βρήκα ένα μέρος που αναγράφει αυτά που προσφέρει το καλό λάδι! (Φαντάζομαι πως πρέπει να είναι στο φρέσκο λάδι αυτά και όχι σε κάποιο πολυκαιρισμένο παλιό, αλλά δεν ξέρω κιόλας! Ίσως είναι μία καλή ιδέα να ψάξω αν χαλάει/λήγει το λάδι!)

Που λέτε, στο φιλικό blog ygeia-online βρήκα μία σειρά πληροφοριών σχετικά με τις "συνέπειες" της κατανάλωσης ελαιολάδου, τις οποίες και μοιράζομαι μαζί σας:


Καρδιοπροστατευτική δράση
Συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο οργανισμός Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η ημερήσια κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.
Αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από χρόνιες παθήσεις
Το ελαιόλαδο χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη διάφορων χρόνιων ασθενειών και στην γήρανση.
Ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με διάφορους μηχανισμούς.
Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
Έρευνες σε ασθενείς με διαβήτη έχουν δείξει ότι υγιεινά γεύματα τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο είχαν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από γεύματα που περιείχαν άλλα λίπη ή ήταν πολύ χαμηλά σε λιπαρά.



Όχι κι άσχημα!