Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο και λάδι. Μια αποτυχία

Με αφορμή τα όσα λέγονται για το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από την εφημερίδα Έθνος:

Το ελαιόλαδο θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εξαγωγικά χαρτιά της Ελλάδας σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αν δεν είχαν γίνει τόσα λάθη τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν δεν πουλούσαμε επώνυμα ελαιόλαδο αλλά χύμα, κυρίως στην Ιταλία.
Φυσικά, υπάρχουν σήμερα εξαγωγικές εταιρείες που προσπαθούν να καλύψουν το χάσμα. Ομως απαιτείται κάποιος συντονισμός, αν κρίνουμε απ' αυτό που μας μετέφερε Ελληνας επιχειρηματίας. Ο τελευταίος έτυχε να βρεθεί σε εκδήλωση στο Ντάλας του Τέξας, όπου διαπίστωσε πόσο μεγάλη «ατραξιόν» ήταν το ψωμί με λάδι και ρίγανη.
Ομως, η εμπειρία του ιδίου ανθρώπου δεν ήταν παρόμοια στη Φινλανδία. Το ελληνικό λάδι, που πωλούνταν εκεί ήταν ακριβό και οξειδωμένο, όπως ανέφερε. Προφανώς, το λάδι είτε ήταν κακής ποιότητας είτε είχε μείνει αδιάθετο για πάνω από 6 μήνες και είχε χάσει τα αρώματά του.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν προσπαθούσαμε να προάγουμε πραγματικά την Ελλάδα και όχι να βγάλουμε τα σπασμένα μας; Δε θέλω να φτάσω σε πολιτικό επίπεδο, αλλά η ευθήνη που έχουν η ελαιοπαραγωγοί είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου