Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Λάδι και Χοληστερίνη | Σχετίζονται;

Φυσικά. Το λάδι είναι ένας από τους βασικότερους συντελεστές που επηερεάζουν τη χοληστερίνη, ορισμένα θετικά ορισμένα αρνητικά ή μερικές φορές και τα δύο. Ας πάμε όμως να τα βάλουμε σήμερα σε μια σειρά.

Υπάρχουν τρόφιμα που έχουν από μόνα τους χοληστερόλη και τρόφιμα που δεν έχουν. Το ελαιόλαδο δεν έχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν την αυξάνει. Ο οργανισμός έχει την ιδιότητα να μετατρέπει μόνος του τα λιπαρά σε χοληστερόλη κατά την "κρίση" του, η οποία δεν είναι πάντα σωστή. Ας δούμε λοιπόν πως το μετριάζουμε:

Το λάδι περιέχει μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά. Τα τελευταία μετατρέπονται πολύ εύκολα σε χοληστερόλη και γίνονται και πολύ εύκολα λίπος. Είναι λοιπόν αυτά που αποφεύγουμε. Το ελαιόλαδο περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και είναι ίσως το καλύτερο λάδι που μπορούμε να φάμε.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα τηγανισμένα λάδια, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του ελαιόλαδου μπορούν πολύ εύκολα να αυξήσουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό μας μιας και αλλάζει η σύστασή του.

Συμπέρασμα; Τρώτε μόνο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας (για το οποίο είστε βέβαιοι πως δεν είναι νοθευμένο) και περιορίστε τα τηγανιτά στο ελάχιστο. Και η χωριάτικη σαλάτα καλή είναι :)

Bonus πληροφορία: Το αυγό δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη (τουλάχιστον δεν είναι επικύνδινο) http://www.tovima.gr/world/article/?aid=384580

1 σχόλιο: