Νέες προδιαγραφές ορίζουν οι Αυστραλοί για το ελαιόλαδο δείχνοντας για ακόμη μια φορά πως είμαστε ουραγοί στον ποιοτικό έλεγχο. Στη χώρα που είχε εφεύρει τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου πριν από 4.000 χρόνια, έχουμε να ανταγωνιστούμε στην ποιότητα τη χώρα της οποίας οι κάτοικοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πάλευαν με ξύλα (η εικόνα είναι πραγματική, του 1920).
Συγκεκριμένα στην Αυστραλία πλέον ορίζονται τα εξής:
-Σαφής περιγραφή των ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου παρθένων ή και εξευγενισμένων (ραφιναρισμένων).
-Σαφής καθορισμός του τι σημαίνει «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
-Σαφής προσδιορισμός της αναφοράς στις ετικέτες της ημερομηνία λήξης.
-Αυστηρός καθορισμός των απαιτήσεων επισήμανσης. Απαγορεύεται η χρήση λέξεων: «βραβευμένο», «σούπερ», «αγνό», «ελαφρύ», light κ.α. που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.
-Τεκμηρίωση των λέξεων που αναφέρουν την χώρα η περιοχή προέλευσης.
-Ανάλυση της έννοιας των μεθόδων επεξεργασίας (π.χ. ψυχρής έκθλιψης, πρώτης πίεσης κλπ.
-Περιγραφή των κλιματικών συνθηκών των περιοχών προέλευσης, των ποικιλιών ελιάς και των ελαιοπαραγωγικών περιφερειών.
Για να ξέρουν τι τρώνε.
Συγκεκριμένα στην Αυστραλία πλέον ορίζονται τα εξής:
-Σαφής περιγραφή των ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου παρθένων ή και εξευγενισμένων (ραφιναρισμένων).
-Σαφής καθορισμός του τι σημαίνει «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
-Σαφής προσδιορισμός της αναφοράς στις ετικέτες της ημερομηνία λήξης.
-Αυστηρός καθορισμός των απαιτήσεων επισήμανσης. Απαγορεύεται η χρήση λέξεων: «βραβευμένο», «σούπερ», «αγνό», «ελαφρύ», light κ.α. που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.
-Τεκμηρίωση των λέξεων που αναφέρουν την χώρα η περιοχή προέλευσης.
-Ανάλυση της έννοιας των μεθόδων επεξεργασίας (π.χ. ψυχρής έκθλιψης, πρώτης πίεσης κλπ.
-Περιγραφή των κλιματικών συνθηκών των περιοχών προέλευσης, των ποικιλιών ελιάς και των ελαιοπαραγωγικών περιφερειών.
Για να ξέρουν τι τρώνε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου