Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ελαιόλαδο | Κιλά και λίτρα

Τι είναι πιο βαρύ; Ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Ήταν η ερώτηση που μας κάναν στο σχολείο για να μας εξηγήσουν πως το βάρος και η πυκνότητα είναι διαφορετικά.

Ειδικά με το χύμα λάδι, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους ανυποψίαστους με την αναλογία κιλού και λίτρου.

Θα πρέπει να ξέρετε πως 1 λίτρο λάδι, είναι 0.91 κιλά. Ένας εξαιρετικός τρόπος απόδειξης πως το λάδι έχει μικρότερη πυκνότητα είναι πως πάντα ανεβαίνει πάνω από το νερό στο ίδιο ποτήρι. Προσοχή λοιπόν σε αυτόν που σας πουλά 17 κιλά ή 17 λίτρα.

Φυσικά, η καλύτερη πρακτική είναι να αποφεύγουμε εντελώς το χύμα, μη τυποποιημένο λάδι.

112 σχόλια:

  1. Διάλεξε εσυ φίλε μου τα τυποποιημένα και άσε τα χύμα σε μας. Μάθε όμως και αυτά: 1) ο τυποποιητής πουλάει με το λίτρο και ο παραγωγός με το κιλό 2) ο τυποποιητής τυποποιεί του παραγωγού την παραγωγή 3) ο τυποποιητής αγοράζει με 1,80 το κιλό και πουλάει 4,40 το λίτρο, το μόνο που κάνει επιπλέον είναι να το βάζει(και όχι μόνο αυτό) σε δοχεία με την φίρμα 4) ο τυποποιητής το παλιόλαδο του παραγωγού (που παλιώτερα το εκανε σαπούνι ο ίδιος ο παραγωγός) τώρα το αγοράζει με 1 ευρώ το ραφινάρει κλπ. και το τρώς εσύ με 4 ευρώ και 5) Από τον παραγωγό που πήρες και δεν σου άρεσε δεν θα ξαναπάρεις, από τον τυποποιητή θα ζητήσεις τα ρέστα με αγωγή? Τυποποίηση είναι και το εμφυτευμένο τσιπάκι με το νούμερό μας (για να μη μας χάνουν), εμπρός λοιπόν φίλε μου, βάλτο να μπεις στο μαγικό κόσμο της τυποποίησης!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τυποποιητής πουλάει με 4,40 σε γυάλινη συσκευασία που διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού. Στον τενεκέ το πουλάει σχεδόν στην ίδια τιμή με τον παραγωγό (ελαφρώς μεγαλύτερη) άλλα όμως μαζί με τυποποιημένο αγοράζεις και την εγγύηση οτι το λάδι είναι και ποιοτικά καλό, φυλαγμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές με άζωτο για να αποφευχθεί η οξείδωση, οι οποίες ψύχονται σε κάτω απο 19 βαθμούς κελσίου και με ρίσκο της φήμης της επιχείρησης του τυποποιητή και της πολυδάπανης επένδυσης που έχει κάνει, άλλα και οτι έχει εμφυάλωθεί σε πρότυπα διασφάλισης της υγείνης ISO και όχι σε υπόγεια-τρώγλες του παραγωγού με ποντίκια.
      Τώρα, αν κάποιος δεν τον ενδιαφέρει η υγιεινή και τρώει και απο το πάτωμα, τότε ας αγοράσει το χύμα απο τον παραγωγό για μισό ευρώ το λίτρο φθηνότερα.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη αλλά ή άσχετος είσαι ή όπως είπε κάποιος παρακάτω... υπεύθυνος marketing σχετικής εταιρίας. Δε θα σχολιάσω τα της πιστοποίησης ISO, και τα υπόγεια-τρώγλες με τα ποντίκια. Πρέπει να βγάζεις δικό σου λάδι για να εκτιμήσεις την αξία του χύμα λαδιού. Και φυσικά υπάρχουν λάδια και λάδια χύμα. Δε λέω σε καμία περίπτωση ότι είναι όλα ίδια.

      Γέλασα πολύ με το post αυτό... σε συνδυασμό πάντα και με τον τίτλο του blog:

      "Πόσο ασφαλές είναι το χύμα λάδι; Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Μπορεί κάποιος να μας δώσει απαντήσεις;!;"

      "Φυσικά, η καλύτερη πρακτική είναι να αποφεύγουμε εντελώς το χύμα, μη τυποποιημένο λάδι."

      Να εκφράσω λοιπόν κι εγώ την ταπεινή μου άποψη: Η καλύτερη πρακτική όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο είναι να βρίσκουμε κάποιον φίλο που παράγει από δικά του ελαιόδεντρα και... 1) γνωρίζουμε ότι δεν ψεκάζει για τον δάκο ή χρησιμοποιεί άλλα φάρμακα, 2) κατά προτίμηση τις μαζεύει με χτένια και όχι με ράβδισμα, 3) δεν μαζεύει "χαμάδα", δηλαδή ελιές πεσμένες στο χώμα από φυσικά αίτια παρά μόνον όσες είναι στο δέντρο 4) επιθυμητό να τις κοσκινίζει πριν τις δώσει στο λιοτρίβι, 5) επιθυμητό να μην αφήσει τις ελιές μαζεμένες για πολλές μέρες και να τις τσουβαλιάσει λίγες ώρες πριν πάνε στο λιοτρίβι, 6) να αποθηκεύει το ελαιόλαδο σε σκυερό με κατάλληλη θερμοκρασία μέρος σε δοχείο inox 18/10.

      Αν το ελαιόλαδο που παράγει είναι αγουρέλαιο ακόμη καλύτερα, αν και το θέμα γεύσης είναι υποκειμενικό.

      Όσοι μάλιστα έχουν κοντινούς φίλους που παράγουν ποσότητα παραπάνω απ' ότι χρειάζονται ετησίως και πωλούν, μπορούν να προσφερθούν να βοηθήσουν στο λιομάζωμα με αντάλλαγμα σε ελαιόλαδο και να ξέρουν από πρώτο χέρι τι τρώνε αλλά και τη διαδικασία με την οποία βγαίνει. Αν η παραγωγή είναι μεγάλη σίγουρα θα χρειάζεται χέρια ο παραγωγός.

      Η καλύτερη πρακτική για να μην μας "κοροϊδέψουν" με τα κιλά και τα λίτρα είναι να πάμε στον φίλο-παραγωγό μας δικό μας δοχείο για να μας γεμίσει. Απλά και ωραία.

      Όπως ανέφερε παραπάνω και ο Nenhtas, αφήστε το χύμα σε μας! ;)

      Φιλικά,
      Κωστής

      Διαγραφή
    3. ΑΝ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ, Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙ? ΜΕΤΑ ΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕ ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΕΛΙΤΡΑ. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ 16 ΚΙΛΑ ΕΙΝΑΙ 17,5 ΛΙΤΡΑ?. ΡΕ ΦΑΤΕ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ,ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΛΑΞΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ.

      Διαγραφή
    4. Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΠΟΤΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

      Διαγραφή
    5. Φίλε τους πέρασαν το μήνυμα όχι απο τον παραγωγό. Ίσως όχι απο πλανόδιους πωλητές.
      Ειμαι παραγωγός 32 χρόνια και εχω σταθερούς πελάτες που γίναμε φίλοι. Ξέρει που θα με βρει εχει το τηλέφωνό μου.

      Διαγραφή
    6. Σωστος!!!ακου εκει να αποφευγουμε εντελως το χυμα...Θες και τα λες η σε ξεφευγουν

      Διαγραφή
    7. Σωστος!!!ακου εκει να αποφευγουμε εντελως το χυμα...Θες και τα λες η σε ξεφευγουν

      Διαγραφή
    8. Κυριοι προτιμώ τον παραγωγό αλλά δεν λέτε τίποτα για την τιμή που μερικοι(?) πουλάνε χαβιάρι. Γιατί τόσο μεγάλη διακύμανση στον τενεκε(γενική έννοια) που πολλοί την πατάνε. Γιατί δεν τυπώνουν τον τενεκε με τα κιλά απ' έξω, ώστε να ξέρει ο αγοραστής τι παίρνει; τυπώνουν τόσα πράγματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με κλάδους ελιάς αλλά το βάρος ή τον όγκο του περιεχομένου όχι. Πανεύκολο αλλά οι ξύπνιοι έχουν βάλει στο τρύπα κι και τον παραγωγό.

      Διαγραφή
  2. σύμφωνο ολα καλα με την τυποποίηση αλλα καλο εξτρα παρθένο ελαιόλαδο τυποποιημένο θα το πληρώσεις ακριβά!Εγω ειμαι απο Μυτιληνη και εχω κάποια κτήματα και ασχολουμε με τις ελιές μας οπου ειναι ορεινές και δύσβατες και το ελαιόλαδο που περισσεύει το πουλάω σε τενεκέδες.Εγω το δίνω 50ευρω τον τενεκέ 17 κιλων οχι λιτρα... και στην τιμη αυτη περιλαμβάνετε και η τιμη του τενεκέ οπου εχει 3,80 ευρω. Και πριν αγοράσει καποιος του στέλνω και δειγμα σε γυάλινο μπουκαλάκι να δοκιμάσει με δικά μου εξοδα και αν του αρέσει αγοράζει!Και για Αθηνα και θεσσαλονικη με 10 ευρω ερχετε στην πορτα του πελάτη χωρις να παει τρέχει πουθενά( ενδεικτικα εστειλα ενα τενεκε για βεροια και με 10 ευρω πηγε αλλα παραλαβή απο τα γραφεία τις μεταφορικης.. ) οποτε με 60 ευρω συνολο εχεις ποιοτικό ελαιόλαδο χωρις μεσαζόντες στην πόρτα σου, και εχω κάνει και αναλύσει του ελαιόλαδου οπου πιστοποιεί την ποιότητα του ελαιόλαδου 0,3% οξύτητας!

    http://oreinoselaionas.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πόσο πουλάς τον τενεκέ τον 17κιλο? Γιατί θέλω δύο.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπαρχει τενεκές 17 κιλών αλλά λίτρων ....ο τενεκες 17 λίτρων ισοδυναμεί με την διαφορετική πυκνότητα λαδιού σε ούτε 15,50

      Διαγραφή
  3. ρε φιλε τι ειναι ααυτα που λες
    ' Τώρα, αν κάποιος δεν τον ενδιαφέρει η υγιεινή και τρώει και απο το πάτωμα, τότε ας αγοράσει το χύμα απο τον παραγωγό για μισό ευρώ το λίτρο φθηνότερα.'
    τι μας περασες εμας τους παραγωγους βρομιαρηδες αχρηστους που δεν μας ενδιαφερει η υγεια των αλλων πας καλα ;
    αν ηξερες τι τρως στα αλλα που ανακατευουν ελληνικο εξτρα παρθενο με πολυ κατωτερο ιταλικο τουρκιας και αλλων χωρων για να φτιαξουν τα οξεα για να στο παρουσιασουν ως εξτρα παρθενο Ελληνικο ενω ειναι διεθνες με προσμιξεις θα τρελενοσουν πιστεψε με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΒΓΗΚΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
      ΜΗΝ................!!!ΑΑΣΧΕΤΟΙ

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε "Ανώνυμε 4 Μαΐου 2012" από τους ίδιους τενεκέδες τρώμε κι εμείς.Και τρώμε το δικό μας λάδι,όχι ότι βαλβολίνη μας πουλάει η κάθε εταιρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλοι και φιλες προτιμαω να τρωω λαδακι no label απο τα χωραφια ενος φιλου παρα προσμιξη λαδιων χιλιων χιλιαδων αγνωστων παραγωγων που μπορει να ειναι ειτε απο κεινους που απλωνουν τα πανια μεχρι τον αυγουστο και όποτε πεσουν ολες οι ελιες μονες τους τα μαζευουν (ώ χαρμα, η οξυτητα ειναι παραπλησια με του κατουρου) ειτε απο κεινους τους μαγκες που ρεντανε τα χτηματα για να πεσει το χορταρι ενα μηνα πριν τη συγκομιδη και το λιπασμα το χουνε οπως ο παπουλης μου το βιαγκρα.ξυπνατε ζωα
    καλαματιανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζητω η παραοικονομία δηλαδή φιλε!!

      Διαγραφή
    2. Παραοικονομία εἶναι ἡ τυποποίηση γιατί μοῦ κάθεται στό σβέρκο γιά νά μέ ἐκμεταλευτεῖ ἐμένα καί ὅλους τούς παραγωγούς πού βγάζουμε τό λάδι καί τό πουλᾶμε λάδι καί ὄχι βιομηχανικά χημικά κλπ.. Τό ἴδιο καί ἡ κολοΔΗΩ πού μοῦ κάθεται καί αὐτή στόν σβέρκο καί μοῦ τά παίρνει χονδρά καί ἀναγκάζει ὁλόκληρα χωριά νά βγαίνουν ἀπό τήν πιστοποίηση τοῦ βιολογικοῦ. Τό παραμύθι μέ τήν πιστοποίηση - τυποποίηση εἶναι γιά νά ἀναγκάζουν τούς ἀνθρώπους νά παίζουν τό παιχνίδι τους καί νά τούς παίρνουν τό ΦΠΑ, τήν φορολογία στήν δήλωση, τήν συνάφεια καί ἕνα σωρό ἄλλους ἔμεσους φόρους. Μάθετε λοιπόν ὅτι στήν Ρωσία μποροῦν ἀπό τήν νομοθεσία τους νά διακινούν τό λάδι καί χύμα ὅλοι οἱ ἔμποροι μέχρι τόν καταναλωτή. Οἱ ἔξυπνοι λέει πώς χάνουν ἀπό τούς ἐπιτήδειους. Οἱ ἐπιτήδειοι στήν προκειμένη περίπτωση εἶναι οἱ Π.Ε. πού βαριῶνται νά δουλέψουν καί σκαρφίζονται κόλπα γιά νά ἐξασφαλίζουν τήν καρέκλα που κάθονται γιά νά μήν δουλέψουν ἀλλά νά τά βγάλουν κλέβοντας τόν ἀθῶο καί πολλάκις ἀγράμματο παραγωγό ἤ ὅποιον ἄλλο μπορέσουν. Ἄν ἡ τυποποίηση μετράει γιατί δέν ἀφήνουν καί ἐμένα νά τυποποιήσω στό σπίτι μου; Ἔχω βρωμιά στό σπίτι μου ποντίκια τί ἔχω τά τυποποιητήρια εἶναι περισσότερο καθαρά; Ἄν πάω λάδι νά μοῦ τό τυποποιήσουν θά πλύνουν τίς σωληνώσεις ἀπό τό προηγούμενο πυρηνέλαιο τίς δεξαμενές τους κλπ; Γιατί λοιπόν δέν ἀφήνουν ἐμένα νά τυποποιήσω που τά πλένω ὅλα μέχρι καί τά μπουκάλια; Γιατί τόν παραγωγό που τυποποιεῖ κρασί τόν ἀφήνουν;
      Ἐπί πλέον οἱ περισσότεροί εἶναι πονηροί πού θέλουν νά ἐκμεταλευτούν τούς ὑπολοίπους πού εἶναι ἡλήθιοι καί ἐυκολόπιστοι.
      Ἐπειδή λοιπόν ὑπάρχει παντοῦ δόλος καί ἀδικία για αὐτόν τόν λόγο θά καταστραφοῦμε δικαίως.

      Διαγραφή
    3. Ἐγώ πουλάω 85€ τόν τενεκέ καί εἶναι καί λίγο γιατί ἀναγκάζομαι νά πληρώνω 50€ μεροκάματο σύν φαγητό. Ἀλλά ἔχω πρώτη ποιότητα λάδι. Αὐτή ἡ καμπάνια τοῦ κράτους νά κατεβάσει τήν τιμή τοῦ λαδιοῦ πού προέρχεται ἀπό τούς τρωικανούς γιατί δέν ὑπάρχει γιά νά κατεβάσουν τά καύσιμα τά βιομηχανικά εἴδη κλπ.; Νά σᾶς πῶ καί τό γιατί. Γιατί τά βιομηχανικά τά πουλᾶνε αὐτοί καί θέλουν νά οἰκονομᾶνε, ἐνῶ αὐτά πού πουλᾶμε ἐμεῖς θέλουν νά κατέβουν οἱ τιμές γιά νά ἔλθουν νά μᾶς τά πάρουν τζάμπα. Ἡ δέ κυβέρνησή μας δέν εἶναι δική μας εἶναι δική τους γιατί εἶναι προδότες καί εἶναι ὅλοι γιά τό Γουδί. Σταματῆστε λοιπόν νά παίζεται τό παιχνίδι τους καί κρατῆστε τίς τιμές ἐκεῖ που ἤσαν διότι τό κόστος ἀνέβηκε τό ἀνέβασε τό κρᾶτος γιά νά μήν ὑπάρχει λόγος νά τίς μαζέψετε τίς ἐλιές γιά νά ἔλθει ἡ κατάρρευση τοῦ κράτους πού ἐπιδιώκουν πάση θυσία καί νά μᾶς ὑποδουλώσουν, ὅπως τό ἔχουν ὀμολογήσει καί μόνοι τους. πχ.
      Πάγκαλος: «Ἐγώ πάντα ἤμουν ὑπέρ τοῦ χασίματος τῆς Ἑλληνικῆς κυριαρχίας.»

      Διαγραφή
    4. Φίλε πολύ ακριβό το λάδι σου και το δικαιολογείς με έναν γενικό ορο"πρωτης ποιότητας". Δηλαδή οι άλλοι που πουλάνε 60-65€/τενεκε=18κ τι έχουν; 3η ποιότητα; συνέλθετε και ξεκαβαλιστε το καλάμι. Δεν έχετε καταλάβει ότι το περισσοτερ χύμα λάδι το αγοράζει ο μεροκαματιαρης/μισθωτούς. Όσον αφορά το μεροκάματο του αλλοδαπού 50€ αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο στον μεγαλοπαραγωγο που τον έχει με εργοσημο κιαν φτάνει εκεί.

      Διαγραφή
    5. Φίλε κι όμως υπάρχει το 50 ευρώ ο εργάτης...ο μεγαλοπαραγωγος μπορεί να βρει κ φθηνότερα λόγω όγκου εργασίας. Το κόστος παραγωγής με ρεύμα πετρέλαια είναι πολύ υψηλό. Δε γίνεται να δέχεσαι στα υπόλοιπα τις τιμές στο θεό στο σούπερ μάρκετ κ να μη τη δέχεσαι στο μικρό παραγωγό που στην ουσία πάει για μεροκάματο.

      Διαγραφή
  6. α και κατι αλλο, στο μαλακα-μαλακισμενη που τον-την ενδιαφερει η υγιεινη και δεν τρωει απ το πατωμα: αν πας σε δεκα (10) διαφορετικα ελαιτριβεια διαφορετικων περιοχων και ταξης μεγεθους, θα δεις οτι σε μερικα, υπολογιζω στα 2 αντε 3 οι συνθηκες δεν ειναι ακριβως οι καταλληλες..επισης, οι τρωγλοδυτες παραγωγοι μπορει να μην πουλησουν το λαδι τους κατευθειαν μετα την παραγωγη αλλα να το αποθηκευσουν στην υπογα τους για κανα εξαμηνο-χρονο, ή και παραπάνω.ουτε να εχεις την ελπιδα οτι τα βυτια που αποθηκευονται και στα οποια μεταφερονται τα λαδια μεχρι να φτασουν στις ανοξειδωτες δεξαμενες με αζωτο ειναι παντα per alimenti, πλυμενα, σε ισκιο και καθαριοτητα, ερμητικα κλειστα
    ολα αυτα στα λεω σε περιπτωση που δεν εισαι υπευθυνος marketing σχετικης εταιριας που καιγεται σε μπλογκς και προωθει την τυποποιηση
    καλαματιανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν μου επιτρέπεται να πω κι εγώ την άποψή μου που είναι κάπου στη μέση. Το λάδι του παραγωγού απλά δεν συγκρίνεται με το λάδι του εμπορίου από άποψη ποιότητας καθώς η βιομηχανία θεωρητικά μπορεί να κρατάει τις συνθήκες υγιεινής ελεγχόμενες αλλά υστερεί πολύ στην πρώτη ύλη. Ως κανόνας, όσο αυξάνεται η παραγωγή ελαιολάδου που βγάζει κάποιος τόσο πέφτει η ποιότητα ακόμη και αν πρόκειται για μικρό παραγωγό γιατί τότε γίνεται και αυτός έμπορος που θα πρέπει να πουλήσει ή ακριβά ή να κάνει κάποιες "μαϊμουδιές" για να βγάλει χρήματα αν προσδοκά σε κέρδος. Ο Κωστής πιο πάνω σχεδόν λέει όλα τα μυστικά για να τρώτε καλό και υγιεινό λάδι. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που έχουμε χόμπυ την παραγωγή λαδιού και βγάζουμε ελαιόλαδο μοναδικό, γκουρμέ που είναι επίσης τόσο φρέσκο και καθαρό σαν φάρμακο. Αυτό μπορεί να σας κάνει και κακό αν ο οργανισμός σας δεν είναι συνηθισμένος διότι θα διαλύσει τα λίπη που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας και θα ανεβάσει αρχικά τη χοληστερίνη στα ύψη και μπορεί αν φάτε ξαφνικά πολύ να πάθετε μέχρι και καρδιακή προσβολή (δεν αστειεύομαι). Γι' αυτό το τι είναι καλό θέλει λίγο μελέτη και προσαρμογή. Πάντως τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς όχι επειδή είναι κατ' ανάγκη κακά αλλά επειδή είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικές αξίες και μοναδικό "χαρακτήρα" στη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΚΩΣΤΑΚΗ Κ
    τι σε πιανει καθε ταιτια εποχη με το λαδι σου εγραψα και το 2012
    ΠΗΓΕΝΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ ,ΚΑΤΣΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΞΑΝΑΠΙΓΕΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ, ΣΚΥΨΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ ; ΠΡΟΣΕΧΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΑΡΑΠΗ ΟΤΑΝ ΣΚΥΒΗΣ.

    ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙ; ΕΙΣΕ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ. ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννης
    Μάλλον πλάκα κάνετε. Με την παραδοχή ότι ο παραγωγός δεν είναι απατεώνας γιά ναν νοθεύσει το λάδι του, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το λάδι που αγοράζει κάποιος από τον παραγωγό σε κάθε περίπτωση παρέχει περισσότερες εγγυήσεις ότι είναι καλύτερο από αυτό του εμπορίου και εννοώ αυτά που β γάζουν στην κυκλοφορία οι διάφορες εταιρείες , οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους και μόνο.
    Κάποτε που από λάθος του ελαιοτριβείου μου έκαψε το λάδι, το πούλησα γιά "βιομηχανικό" σε παλιό λιοτριβιάρη που με ήξερε και τον ήξερα από 5 ετών. Τον ρώτησα τότε τι θα το κάνει και μου είπε ότι θα το αγοράσει μιά πολύ γνωστή εταιρεία τυοποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου.
    Αγοράστε από τον παραγωγό, βοηθήστε τον γιά να τον έχετε πελάτη, να μείνει το εισόδημα στην περιοχή σας, στο χωριό, στη χώρα, να έρθει με την σειρά του να ψωνίσει στο δικό σας μαγαζί και να κλείσει ο κύκλος. Τα λάδια μας είναι πολύ καλά μέχρι στιγμής -δεν ξέρω πως θα είναι αυτό που θα βγεί από την εντατικοποίοηση της καλλιέργειας (ισπανική στο ένα μέτρο). Οι περισσότερες καλλιέργειες πληρούν τις προδιαγραφές του βιολογικοού, ειδικά οι άνυδρες.
    Όσο γιά την τιμή, συμφωνώ αν δεν μαζέψεις δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί αυτή δεν είναι τιμή πώλησης αλλά τιμή δωρεάς.Γιά να μην μιλήσουμε γιά τα έξοδα καλλιέργειας και ελαιοσυγκομιδής.
    Θα πρέπει να λάψει υπόψη του και ο καθένας μας τα παιχνίδια των εταιρειών, οι οπίες πριν την ελαιοκομιδή ρίχνουν (υποτίθεται) την τιμή στο ράφι και αφού διαμορφώσουν την τιμή που αγιοράζουν από τον παραγωγό και βάλουν στο χέρι τα λάδια μετά ανεβάζουν την τιμή όπου γουστάρουνε.
    Στηρίξτε τους παραγωγούς και οι παραγωγοί να προσέξουν τον πελάτη , ώστε να φάει λαδάκι φτηνό και αυθεντικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λετε ρε παιδια? Αν καποιος παραγωγος σου πουλησει λαδι που δεν τρωγεται τι θα του κανεις? μηνυση? απλα θα σου πει αυτο τρωω κι εγω και ειναι υπεροχο.Ασε που θα βρεις και 2 κιλα μουργα στο τελος κι αν ειναι πολυ το λαδι και το αφησεις καιρο θα ταγγισει εξαιτιας της μουργας. Αν παρεις τυποποημενο και δεν τρωγεται ή ειναι εξω απο τον κανονισμο της Ε.Ε μπορεις να διεκδικησεις αποζημιωση. Δε λεω βεβαια οτι ολοι οι παραγωγοι ειναι απατεωνες οπως και οτι ολοι οι τυποποιητες Αγγελοι.Αλλα ειναι και κατι αλλο. Στις τυποιητικες μοναδες δουλευουν ανθρωποι και παιρνουν μεροκαματο. Αν μου πει καποιος δεν τον ενδιαφερει θα του πω απλα να μεινει ανεργος να δει τη γλυκα. Γι αυτο μη λετε ασχετοσυνες και ανοησιες. Αν καποιος μιλαει να ξερει τι λεει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θα βρεις και 2 κιλα μουργκα στο τελος". Συμφωνω απολυτα, το κανουν παρα πολλοι παραγωγοι-λαμογια. Οποιος ειναι σοβαρος παραγωγος και θελει να "σπρωξει" να το πω απλα το λαδακι του σε 5 ανθρωπους που θα αγορασουν και του χρονου απο αυτον γτ μειναν ευχαριστημενοι, ΔΕΝ θα γεμισει τον τενεκε του στο ελαιοτριβειο φιλε, αλλα θα το παρει σε βαρελακια, και ή αν βιαζεται να το δωσει θα το φιλτραρει (εχει πολυ ωραιες αντλιες με σειρα φιλτρων που κραταει την μουργκα) ή θα το αφησει να καθισει στο βαρελακι περιπου 2 μηνες και μετα με το βρυσακι θα το βαλει σε τενεκε με την πρωτη ζητηση. Και στο τελος, ο παραγωγος θα πεταξει εκεινα τα 2-3-4 κλπ κιλα μουργκας που θα μεινουν κατω.
      Για τις προδιαγραφες που λες της ΕΕ, για πες μου, ποσες φορες ο ΕΦΕΤ εβγαλε ανακοινωση οτι το ταδε λαδι βρεθηκε παραδειγμα να εχει χημικως χρωματισμενα ηλιελαια κλπ, και τι ειπε στον κοσμο? "Οποιος το αγορασε καλειται να μη το χρησιμοποιησει". Αποζημιωθηκε κανεις? ακουσες κατι? πες και σε μας να ξερουμε στην τελικη δηλαδη.
      Οσο για τον κοσμο που δουλευει στις τυποποιητικες μοναδες, με αυτο το σκεπτικο, μη σπειρεις ντοματες και πιπερακια στον μπαξε σου να φας κατι καθαρο απο φαρμακα, αγορασε τα απο το σουπερ μαρκετ που δουλευουν και 5 υπαλληλοι και ας προερχονται απο οπου θελουν. Τι πειραζει? ε? Ρε ειμαστε σοβαροι?

      Διαγραφή
    2. Πριν λίγες ημέρες ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση ότι 4 ελαιόλαδα τυποποιημένα 2 από χανιά και 2 από καλαμάτα είχαν κάνει προζμηξη με λάδι αυτοκινήτων .....

      Διαγραφή
  11. το αλλο δεν το ειπε κανεις. Πολλοί παραγωγοί ψεκαζουν φυτοφαρματα για να ξεραθουν τα χορταρια και συγχρονως μαζευουν και τις ελιες. Εσυ ανοητε αγοραστή μπορεις να το διακρινεις αυτο? στις σοβαρες τυποποιητικες μοναδες υπαρχουν μεθοδοι ιχνηλασιμοτητας καθε φυτοφαρμακου και οχι μονο. Να σκεφτεστε λοιπον σοβαρα πριν μιλησετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε ηλιθιε μαθε πρωτα ποτε βγαινουν αγριοχορτα στα λιοστασια και μετα πετα την εξυπναδα σου.....

      Διαγραφή
    2. Δηλαδη πραγματικα, ποσο χαζος μπορει να εισαι για να το πεις αυτο ρε συ ανωνυμε-συνονοματε? χαχαχαχαχαχα Ειδες ποτε ελαιωνα στην ζωη σου ή οτι δειχνει η τηλεοραση? απαντησε μου ειλικρινα!

      Διαγραφή
    3. Εγώ που είμαι παραγωγός το έχω δεί πολλές φορές.
      Εδώ τις ελιές τις μαζεύουν όταν αυτές πέφτουν έχοντας μόνιμα απλωμένα δίχτυα κάτω από τα λιόδεντρα. Η συλλογή φτάνει μέχρι Ιούνιο.
      Ετσι λοιπόν πάνω σε αυτά τα δίχτυα ραντίζουν με ράουνταπ (σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί ως ύποπτο καρκινογέννεσης κλπ). Τις περισσότερες φορές ραντίζουν και τις ελιές οι οποίες συνεχώς πέφτουν.
      Αυτό το λάδι το πουλάνε σε τυποποιητές (κυρίως Ιταλούς) οι οποίοι το αγοράζουν ακόμη και με οξύτητες 18-23. Οι τυποποιητές το αναμιγνύουν με άνοστα λάδια (Κορωνέικη, Μανάκι κλπ)για να το νοστιμίσουν και να του δώσουν ιχνοστοιχεία (πολυφαινόλες, Κ κλπ).
      Αυτό το τυποποιημένο λαδάκι τρώει ο φίλος του αρχικού πόστ.

      Διαγραφή
    4. απορώ αυτός ο ανωνύμως έχει δει ποτέ του ελαιόδεντρα

      Διαγραφή
  12. peri orekseos kolikithopita,

    twra to eida to blog, emeis exoume xtima sti messinia me koroneiki poikilia kai vgazoume 2-3 tonous ladi.
    Den rantizoume,mia foro to xrono tha valoume fouski kai lipasma apo kompostopoisi laxanikon. Emeis kanoume to ladi se paradosiako me petrino milo kai fetos mas edwse 0,21 sto liotrivi kai 0,26 2 mines meta sti deksameni. exoume deksamenes 150ares me konikous patous kai tis gemizoume sto liotrivi.
    7 mines meta akoma exei fisiki thampada, ayto pou eseis oi exipnoi to lete mourga/den exei katharisei to ladi.
    polifenoles kserete ti einai?
    Vres mou tetio ladi sto emporio se timi kato ton 50 evro to litro.
    Kai filos an theleis entelos kalo poiotiko ladi tote pesma se olous mas theleis na dineis 10 evro to kilo?
    Kai den leme gia tis pipes tou ISO kai tis malakies, leme gia ladi sto stoma sou, to ladompouki sti salata, sti riganada ton pedion pou leme sta meri mou (parakeimenou tou kritikou ntakou).

    Gia na iparksei ontos to megisto piotiko ladi kai na einai viosimo gia ton paragogo prepei na pwleitai apo ton paragogo toulaxiston 5-6 evro sto liotrivi mesa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kai na simpliroso...

      ego zo sto eksoteriko edo kai xronia alla katevainoume 6-7 fores to xrono stin ellada. Doulevo se mia poliethniki kai logo eppagelmatikon ipoxreoseon exw tixei na exw exw simpesei se diethneis ektheseis eleoladou se diafores xwres kai exw dokimasei ekatontades eleolada...

      ta mexri 20 evro to litro den sigrinontai me to meso oro tou messiniakou kai lakonikou ladiou. apo ekei kai pano se gevsi iparxoun kamposa kirios notiou italias kai ellinika mono ta ispanika einai 1-2 ( na min kano diafimisi)

      Twra i texnognosia exei afksithei para poli tin teleytaia dekaetia stin ellada apo to liotrivi mexri ton paragogo...

      Kai paroti messinios tha po oti to pio gevstiko ladi vgainei stin kriti se dio perioxes (pano apo ta xania kai pano apo to siteia) se mia ektasi oxi perrisotero apo 2000 stremmata kai poikilias koroneikis logo oti exoun mikroklimata kai exoun kales thermokrasies olo to xrono kai sinithos vrexei telos avgoustou/arxes septemvri... kai opws legane kai oi palaioteri oso nero riksei mexri tou stavrou meta... kai plimira na kanei sto karpo den paei...

      esi twra pigene na fas to iso tou emporious ( an kai prepei na po oti oi metalikes siskevasies tis minerva/agrovim/terracreta kolimvari einai i korifi gefstika tou emporiou apo ekei kai kato to xaos..)

      Διαγραφή
  13. Εγώ θα έλεγα να κατεβάσετε τα μαχαίρια και να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι να προωθήσετε την ελληνική εμφιάλωση στο εξωτερικό με δικοί μας σφραγίδα και όχι να πουλάνε άλλα κράτη το ελαιόλαδο μας για δικό τους. Όσο γι το ποιός πουλάει το καθαρότερο η το καλύτερο θα πω ότι και οι δύο πλευρές έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους .Έχουμε το καλύτερο λάδι και το έχουμε μπόλικο κοιτάξτε να το αξιοποιήσετε .
    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποιος εχει φαει λαδακι μινερβα με ορυκτελαια???Πρεπει να εισαι πολυ κοροιδο για να αγοραζεις τυποποιημενο λαδι ενω ζεις στη πατριδα του ελαιολαδου!Δεν εχω ουτε ελιες ουτε τιποτα αλλα απο μαγαζι δεν θα επερνα ποτε λαδι,1ον ειναι πανακριβο και 2ον ειναι αθλιο.Εχω τουλαχιστον 3-4 φιλους(οπως ολοι μας νομιζω)που παραγουν λαδακι φανταστικο.Απο Κρητη ΜητυΛινη και Λακωνια,να ειναι παντα καλα τα παιδια και μας μας δινουν το λαδακι τους.Τιμη συνηθως 55-60 ευρω τον τενεκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λαδι απο παραγωγο,ολοι εχετε καποιον γνωστο.αφηστε τα βιομηχανοποιημενα.και να ξερετε οτι το ποιοτικοτερο λαδι,συμφωνα με ερευνες ειδικων ειναι της Θασου απο θρουμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και τις Θάσου, όλλες τις διακρίσεις τις πάιρνουν λάδια από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Είναι τυχαίο? Το αγουρόλαδο της Κορωνέϊκης δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, αρκει ο παραγωγός να είναι υπεύθυνος και να προσέχει πότε ψεκάζει, με τι ψεκάζει, πότε μαζευει, πότε πατάει τις Ελιές και που αποθηκεύει (πάντα σε ανοξείδωτα τεπόζιτα, και σε καθαρά, πολύ καθαρα υπόγεια). Είμαι παραγωγός 40 χρόνια....

      Διαγραφή
  16. Ποσο άσχετος μπορεί να είναι αυτός που έγραψε αυτό το άρθρο;

    Πήγε ποτέ να δει τα τυποποιημένα να λένε κιλό;

    Ολα τα τυποποιημένα πουλιούνται με το λίτρο (αρα και λιγότερο απο κιλό) ενω οι παραγωγοί πουλάμε στις εταιρείες τυποποίησης με το κιλό.

    Πριν βγείς να ενημερώνεις φίλε πρώτα πρέπει να ενημερώνεσαι.

    elaiolado.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και συνεχίζω στα καλύτερα:

    Οι παραγωγοί (συμβατικοί η βιολογικοί) δεν μπορούν να νοθεύσουν το ελαιόλαδο τους ενω οι βιομηχανίες μπορούν πανεύκολα.

    Για να νοθεύσεις το ελαιόλαδο με άλλο υποδιέστερο φθηνότερο λάδι πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικά μηχανήματα ν ανεβάσεις την θερμοκρασία ψηλά για να σπάσουν οι χημικοί δεσμοί και να ομογενοποιηθούν τα δυο - τρία η όσα λάδια θέλεις. Αυτά είναι παιχνιδάκι για τις βιομηχανίες που έχουν και τον πολύ ακριβό αυτό εξοπλισμό.

    Απόδειξη τα ράφια του σούπερ Μάρκετ που γράφουν σε πολλές ετικέτες τους "Παρθένα ελαιόλαδα και εξευγενισμένα ελαιόλαδα" αναρωτήθηκες τι κρύβεται πίσω απο τις περιγραφές αυτές;

    και ακόμα χειρότερα.
    Επειδή το λάδι οι παραγωγοί το παίρνουν απο το ελαιοτριβείο ζωντανό, έχει και την ιδιότητα να παίρνει εύκολα μια μυρωδιά και να την πολλαπλασιάζει μέσα του. Ετσι αν για οποιοδήποτε λόγο στην αποθήκη φύλαξης η στα ενδιάμεσα δοχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά του πάρει μια μυρωδιά αυτή είναι ικανή να νοιώσει δραματικά την μυρωδιά όλης της δεξαμενής με αποτέλεσμα το μόνο που μπορεί να κάνει ο παραγωγός είναι πλέον να το πουλήσει στις εταιρείες πολύ φθηνά αφού κανένας δεν αγοράζει λάδι το οποίο μυρίζει. Μόνο οι εταιρείες έχουν την δυνατότητα με τις μεθόδους που προανέφερα να παστεριώσουν το λάδι σκοτώνοντας τα θρεπτικά του συστατικά και εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε μυρωδιά. Και στην συνέχεια αυτό μπορεί να βγει στην αγορά ανανεμηγμένο με άλλα ελαιόλαδα κ.τ.λ.
    η να πουληθεί σαν ραφιναρισμένο ελαφρύ και γλυκό λάδι στα ράφια του σούπερ μάρκετ. (βλέπε είδη λαδιού: Ραφιναρισμένο, Λαμπάντε, Κουράντε κ.τ.λ.)

    Ο παραγωγός ποτέ δεν μπορεί να σου δώσει τέτοιο λάδι η οποιαδήποτε εταιρεία εχει τα μηχανήματα και μπορεί αν θέλει να σου πουλήσει τις πουτ..νες για παρθ…ς

    Κλείνοντας θα ήθελα να σας αφήσω με αυτό που έγραψε παραπάνω ο φίλος:
    Στην χώρα του ελαιολάδου έρχεσαι να τα πεις αυτά;

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Παύλος Κριαράς
    http://farma.kriaras.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δύο ερωτήσεις στους οπαδούς του τυποποιημένου:
    1. ΠΩΣ είναι δυνατόν ένα συγκεκριμένο τυποποιημένο λάδι (διαλέξτε όποια μάρκα θέλετε) να ΜΗΝ αλλάζει γεύση - οσμή με τα χρόνια και το λάδι του 2006 να είναι ακριβώς ίδιο με εκείνο του 2007, 08, 09, 10 ... κοκ ανεξάρτητα με την ποιότητα της εκάστοτε συγκομιδής;;
    2. Τι σημαίνει αυτό το "Το προιόν έτυχε ενίσχυσης στην κατανάλωση" που γράφουν με μικρά γράμματε όλα τα τυποποιημένα ελαιόλαδα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. παιδια το θέμα είναι να συνδυαστεί η παραγωγή με την τυποποίηση για να πάμε μπροστά. υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις παραγωγών που τυποποιούν. μη δαιμονοποιούμε την λέξη καθαυτή. Κανέναν δεν ακουσα (που να παράγει τουλάχιστο) να μιλάει για αυτή τη ξεχωριστή πικράδα που σου αφήνει το φρέσκο ελαιόλαδο στον ουρανίσκο. Βρείτε μου ένα τέτοιο λάδι στο σουπερ μάρκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως οι εταιρίες με την προπαγάνδα τους έχουν επιτυχία εφόσον υπάρχουν ηλίθιοι καταναλωτές και απ’ ό,τι διάβασα υπάρχουν αρκετοί. Βρε συγκρίνεται το λαδάκι του παραγωγού με τις μαλακιές που πουλάνε 5,50€ τα αλάνια; και μάλιστα με ραφιναρισμένο λάδι αμφίβολου ποιότητας; Τελικά δεν μας ψεκάζουν, αλλά απλά υπάρχουν και αμερικανάκια να πιστεύουν τα πιστοποιημένα προϊόντα. Τόσα σκάνδαλα στον βωμό του κέρδους δεν σας ξυπνάνε; Την ίδια ποιότητα έχει π.χ. η ντομάτα του παραγωγού το 1960 με την μεταλλαγμένη του σουπερ μάρκετ του 2014; Αν υπάρχουν ηλίθιοι καταναλωτές σε 25 χρόνια θα τρώμε λάδι μεταλλαγμένο ….. και μάλιστα με ISO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Διάβασα όλα τα παραπάνω με μεγάλη προσοχή, έφριξα με κάποια σχόλια που διάβασα για τυποποιημένο ότι είναι καλύτερο και ασφαλέστερο, είναι γελοίο, τουλάχιστον γελοίο.
    Είμαι από Φιλιατρά Μεσσηνίας από την πλέον ελαιοπαραγωγική περιφέρεια της Ελλάδας με εξαιρετικό λάδι!!! όπως επίσης το λάδι Λακωνίας.
    Το πως μαζεύεται ο καρπός της ελιάς είναι μια ιστορία όπως επίσης το πως βγαίνει το λάδι στο ελαιοτριβείο θα πρέπει κάποιος να έχει αυτή την εμπειρία για να μπορεί να μιλήσει για το καλύτερο προϊών που παράγει η Ελλάδα.
    Δεν θα περιαυτολογήσω για το ποιο και που και πως εξάλλου πολλά ελέχθησαν ποιο πάνω, αυτό όμως που θα παρατηρήσω είναι ότι το χύμα από τον παραγωγό σε καμιά περίπτωση δεν είναι χειρότερο από το τυποποιημένο, όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο απλά είναι τουλάχιστον λίαν επιεικώς βλάκας και άσχετος.
    Αν κάποιος γνωρίζει η έχει φίλο παραγωγό του το συστήνω ανεπιφύλακτα για την αγορά σε ντενεκέ, αν ο παραγωγός μικρός η μεγάλος δεν έχει σημασία, έχει κάποιον πελάτη σε καμιά περίπτωση δεν θα δώσει "νοθευμένο" προϊόν 1ον γιατί δεν μπορεί να το νόθευση 2ον θέλει πελάτη που αν μείνει ευχαριστημένος από στόμα σε στόμα θ αποκτήσει και δεύτερο η τρίτο πελάτη. Το λάδι από το παραγωγό που κάποιος ξέρει και τον εμπιστεύεται είναι σκάλες ανώτερο από το τυποποιημένο, ότι τρώει ο παραγωγός θα φάει και ο αγοραστής, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά φούμαρα από άσχετους, αυτό πιστεύω ότι ισχύει σε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο στο λάδι.
    Και κάτι τελευταίο πράγματι ο παραγωγός πουλά το λάδι στον έμπορα σε κιλό και όχι λίτρο, ενώ αντίθετα στο σούπερ μάρκετ η τιμή του τυποποιημένου είναι σε λίτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ρε πατριώτη.

      Επιβεβαιώνω στο απόλυτο τα λεγόμενά σου.

      Για την ποιότητα του λαδιού της περιοχής μας θα ετούτο. Στέλνω σε έναν κολλητό μου στην Αθήνα κάθε χρόνο εδώ και πάρα πολλά χρόνια δύο ντενεκέδες λάδι κατευθείαν όπως βγαίνει από τον διαχωριστήρα,(έχει και αυτό την σημασία του) ε λοιπόν αυτός δεν μπορεί να φάει κανένα άλλο λάδι γιατί του μυρίζει

      Διαγραφή
  22. επειδή τυχαίνει να εχω ελαιοτριβείο και ξερω από τα λαδια του εμπορίου.....μεγαλύτερη σαβουρα ever. το τι παλιολαδα μαζεύουν δε λεγεται και μετα την επεξεργασια που τους κάνουν γίνονται χρυσάφια .....οποιος κατάλαβε κατάλαβε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επειδη εχω πετυχει λιτριβαρη στο λιτριβιο του να εχει σστο δαπεδο μπαλετα με 10λιτρα σπορελαιο και στο χερι ενα ποτηρι με περιεχομενο κατι σαν λαδι,να το κοιταζει στο φως του ηλιου,για να δει πιθανον,αν {εφερε}την αποχρωση στην του λαδιου,μου γεννηθηκε η υποψια οτι κατι δεν πηγαινε καλα...την χρονια εκεινη κατηγορηθη για νοθια και του επεβληθη προστιμο μερικων χιλιαδων.....Τουλαχιστον οι περισσοτεροι λιρτριβαραιοι να ειναι προσεκτικοι σε οτι λενε για το επαγκελμα τους και την ποιοτητα του λαδιου που περνει ο παραγωγοςαπο το μαγαζι τους....../περιοχη Πυλου./

      Διαγραφή
  23. Οποιος δεν εχει μαζεψει στη ζωη του λαδι και δεν ειδε ποτε απο πρωτο χερι πως βγαινει και πως ειναι η γευση και το αρωμα του καλυτερα να μην μιλαει καθολου γιατι θα πει κοτσανες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συμφωνώ με τους περισσότερους από τους προλαλλήσαντες, αναφορικά με το λάδι του παραγωγού. Από το 1960 μέχρι πρόπερσι μας έστελνε λάδι από την Μάνη ο σέμπρος. Το 2012 και φέτος (πέρσι δεν είχαν ούτε κουκούτσι) μάζεψα εγώ το λάδι (40χρονος άνεργος) από τα κτήματα της οικογένειας της μάνας μου (στην Μάνη) και είδαμε πρώτη φορά τι πάει να πει λάδι, μανιάτικο, αγουροόλαδο, αψέκαστο και χωρίς λίπασμα!!!!!!!!!. Σμαραγδένιο, φρουτώδες, πικάντικο, μυρίζει λάδι. Όποιος δεν έχει δει το λάδι να βγαίνει στο λιοτρίβι, όποιος δεν έχει φάει φρέσκο λάδι έχει χάσει. Σας συνιστώ το ίδιο με κάποιον από τους παραπάνω. Ελάτε να δουλέψετε στην συγκομιδή και να πληρωθείτε με φρέσκο λάδι. Μοναδική εμπειρία, σκληρή βέβαια δουλειά αλλά πολλαπλή απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. εβγαζα 40-50 τοννους λαδι το χρονο, μεχρι τη μεγαλη φωτια της Ηλειας. οι ελιες μου ηταν Κορωναιικες. παντα μαζευα οκτωβρη μηνα αγουρολαδο. ξεκιναγα τη λειτουργια του παλιου συνεταιριστικου ελαιοτριβιου εγω. με τις μυλοπετρες και τους ντορβαδες στη πρεσσα. η θερμοκρασια του νερου αναμιξης παντα στους 59 βαθμους. σημερα στα φυγοκεντρικα ελαιοτριβια που βγαζουν απαντες το λαδι το καταστρεφουν παντελως. εφ οσον τα νερα τους πανε στους 90 βαθμους. εδινα στην ελαιουργικη καθε χρονο πανω απο 30 τοννους. με πληρωνε πολυ καλα λογω της αριστης ποιοτητας που ειχα. ειχαν μαζι τους κινητο χημειο και παντα πριν φορτωσουν το ανελυαν. οι αλλοι στο χωριο επαιρναν μιση τιμη απο τη δικια μου. αφηναν τις ελιες μαζεμενες πανω απο 3 μερες με αποτελεσμα να ανεβαζουν οξεα. παρ'ολα αυτα τα εμφιαλωμενα λαδια ειναι προσμιξεις καλου με σκαρτου παλιου και κακου λαδιου που ραφιναρεται. ακομα και τη μουργα αγοραζουν οι ιταλοι και ισπανοι και κανουν προσμιξεις!!! σας λεω λοιπον πως συμφωνα με τη διεθνη επιτροπη ελαιολαδου που εδρευει στη ισπανια η κορυφη ειναι το λαδι τυπου ΚΟΡΩΝΗΣ!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΛΑΔΙΑ. Και το λεω αυτο απο την αποψη των ιχνοστοιχειων και βιταμινων που περιεχουν. δυστυχως δεν μου απεμεινε τιποτα απο τη φωτια του καραμανλη!!! ουτε καν αποζημιωθηκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ποιότητας μεταξύ εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που αγοράζονται από μεγάλες εταιρείες τυποποίησης καί υπεύθυνους παραγωγούς! Χρειάζεται όμως να έχουμε καλή μαρτυρία και διαβεβαιώσεις για τον παραγωγό που θα αγοράσουμε, ο κανόνας: ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ-ΓΥΡΟΛΟΓΟΥΣ ΛΑΔΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έχει πολύ γέλιο και το μπλογκ και τα σχόλια! Η διαφωνία σας για το πιο ακριβοπληρωμένο τζανκ φουντ που υπάρχει στη αγορά τροφίμου σήμερα είναι διασκεδαστική! Επεξεργασμένη τροφή, με άμεσες επιπτώσεις στην ροή του αίματος και στις ενδοφιλιες κυτταρικές στοιβάδες των αρτηριών, με μηδέν θρεπτική αλλά τεράστια θερμιδική αξία(η παχυσαρκία σας θυμίζει τίποτα?) και εσείς τσακώνεστε για τη ποιότητα και τη συσκευασία του!
    Σα τους ανίδεους παλαβούς που δίνουν 12 ευρώ για ένα βαζάκι εμετού εντόμων (μέλι) αντί να πάρουν με 80σεντς ένα πακετάκι ζάχαρη. Μελετήστε αυτά που σας σερβίρει η κουλτούρα σας και μη τα κουμπώνεται σαν χάπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. not even close φίλε μου. Και για να σε βοηθήσω απλά θα σε παρακινήσω να βρεις τον ορισμό του junk food.(Βασικά είναι η σχέση θερμίδων προς θρεπτικών συστατικών /ανά μονάδα βάρους τροφίμου ). Αφού κατανοήσεις αυτή τη σχέση βάλε σε 2 στήλες το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και από κάτω κατά σειρά σύγκρινε τα θρεπτικά συστατικά που σου αποδίδουν και πόσες θερμίδες θα πρέπει να λάβεις από το καθένα ώστε να πιάσεις ένα επιθυμητό ποσοστό από ένα διατροφικό συστατικό. Για να σε βοηθήσω να μην ψάχνεις αν και θα έπρεπε:

      (1 κουταλια)ζάχαρη
      Θερμίδες 50
      Πρωτεΐνη 0
      υδατάνθρακες 12γρ
      Φυτικές ίνες 0
      Λιπαρά 0
      Ωμέγα 3 0
      Κορεσμένα λιπαρά 0
      Βιταμίνες 0
      Ιχνοστοιχεία 0


      (1 κουταλια)Ελαιόλαδο
      Θερμίδες 120
      Πρωτεΐνη 0
      υδατάνθρακες 0
      Φυτικές ίνες 0
      Λιπαρά 14γρ
      Ωμέγα 3 0.1γρ
      Κορεσμένα λιπαρά 1.8γρ (14%)!
      Βιταμίνες Ε(ίχνος)
      Ιχνοστοιχεία 0

      Για να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σου σε ωμέγα 3 θα πρέπει να λάβεις 2000 θερμίδες και 40+ γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Τώρα η "καραμέλα" των αντιοξειδωτικών είναι και αυτή χωρίς ουσία μια και λίγη ρίγανη και μερικές πιπεριές σου προσφέρουν εκτός συναγωνισμού ποσότητες αντιοξειδωτικών, με μηδενικές θερμίδες.
      ΜΑΘΕΤΕ να κρίνεται και να ερευνάτε ότι σας "σερβίρουν"

      Διαγραφή
  28. Άρα, κατά τα λεγόμενά σου, είμαστε θύματα πλάνης ή μάρκετινγκ σ' ότι αφορά στο λάδι και στο μέλι.
    Δηλαδή, δεν έχουν καμμία θρεπτική αξία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι αγαπητέ μου φίλε. Δεν είσαστε θύματα κανενός παρά μόνο του εαυτού σας. Όπως έλεγε και ο Ρ. Φαϊνμαν ο πρώτος που μπορείς να κοροϊδέψεις εύκολα είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Η "λιπαρότητα"(oil) και το "γλυκό"(sugar) είναι "αγαπητές" γεύσεις για τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δεχόμαστε χωρίς σκεπτικισμό ισχυρισμούς υπέρ τέτοιων τροφίμων!

      Η βιομηχανία και το μάρκετινγκ τοποθετούν τους ισχυρισμούς τους στην διάθεσή σας! Εσείς δεν έχετε παρά να βρείτε τις θρεπτικές αξίας του τροφίμου, τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού και να κάνετε τη σύγκριση με άλλα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά.

      Κοίταξε, το "δεν έχουν καμία θρεπτική αξία" που λές εσύ με το junk food που λέω εγώ δεν είναι καθόλου το ίδιο!
      Τα πάντα κρίνονται στο τι ανάγκη έχεις. Ο άνθρωπος για χιλιάδες χρόνια είχε ανάγκη για θερμίδες και αυτά τα τρόφιμα ήταν η λύση για την επιβίωσή του.
      Σήμερα με την πληθώρα των επεξεργασμένων τροφίμων, η λήψη θερμίδων δεν αποτελεί πια πρόβλημα για τον άνθρωπο. ΤΟ αντίθετο η υπερβολική λήψη ενέργειας μεταφράζετε σε αποθήκευση λίπους, και πλεόνασμα "καυσίμου" στο αίμα μας (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)με αποτέλεσμα την επιδημία παχυσαρκίας και καρδιο-εγκεφαλικών νοσημάτων.
      Ένα junk food μπορεί να σε σώσει για 1 χρόνο ως ναυαγός σε ερημικό νησί....αλλά να σε υποχρεώσει σε ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση από τα 45 σου(στην καλύτερη των περιπτώσεων).
      Θα ήταν πολύ πιο τίμιο να ξέρεις ότι τρως αυτά τα δύο τρόφιμα γιατί σου αρέσουν και όχι γιατί σου κάνουν καλό. Το μόνο που σου κάνουν σου δίνουν εύκολα ενέργεια. όλοι έχουμε δικαίωμα να το ξέρουμε αυτό.

      Σου συστήνω και πάλι, μην πιστεύεις τίποτα απ'ότι γράφω και κάνε την ερευνά σου! Βρες σχέσεις θερμιδικής/ θρεπτικής αξίας, βρες πια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν αποκλειστικά αυτά τα δύο και αν όντως δεν μπορούμε να τα βρούμε από άλλο τρόφιμο. Βρες γιατί είναι προτιμότερο να τρως ολόκληρη την ελιά και τα φρούτα αντί μελιού χυμών και ζάχαρης. Βρες στοιχεία για τις συνεπείς της φρουκτόζης που περιέχει το μέλι και για την φλεγμονή που παράγει στα ενδοφίλια των αρτηριών το λάδι.

      Τα δικά μου λεγόμενα δεν είναι σημαντικά...το σημαντικό είναι η δική σου η ερεύνα.

      Διαγραφή
  29. gaspar περαστικά.. προφανώς μπερδεύεις τα σιρόπια γλυκόζης που παράγονται από την υδρόλιση του αμύλου του καλαμποκιού. (H.F.C.S)
    high fructose corn sirup, με το μέλι. Οι μελέτες που διαβάζεις σε αυτή την κακή ποιότητα φρουκτόζης αναφέρονται, η οποία δυστυχώς έχει γίνει της μόδας. Στείλε άμα σε παίρνει μελέτη που να γράφει ότι τα ζάχαρα του μελιού είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, σε αντίθεση με την ζάχαρη που προτείνεις..
    Περιμένω την έρευνα gaspar ανίδεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε, γιατί είναι αναγκαίο να μετατρέψεις τα δεδομένα μου ως δεδομένα άλλου θέματος συζήτησης?

      Τα επιχειρήματα μου είναι πάνω στο μέλι και ο συσχετισμός σου με το high fructose corn syrup είναι άτοπος και άσχετος.
      Φαντάζομαι ότι έχεις ίντερνετ.
      Μπορείς να τσεκάρεις μόνο σου πόσες τοποθετήσεις σου είναι λάθος σε αυτή τη τόσο μικρή παράγραφο που πόσταρες.

      Τσέκαρε τα παρακάτω.
      -Το βασικό πρόβλημα στη φρουκτόζη ορίζεται από το γεγονός ότι είναι "τοξική" ακόμα και σε φαινομενικά χαμηλές ποσότητες για τον οργανισμό.
      Τι σημαίνει αυτό¨. Έχει το χαρακτηριστικό να συσσωρεύεται και να Μεταβολίζεται μόνο από το συκώτι σου με υπακτικές συνέπειες.
      Π.χ.Ακόμα και το αλκοόλ που είναι τοξικό για το συκώτι, μπορεί και μεταβολίζεται και από άλλο όργανο (εγκέφαλος).

      - Η "κακής ποιότητας" όπως λες είναι άσχετη.(ΤΟ HIGH FRUCTOSE SYROP είναι βλαβερό βάση της υψηλής(Ηigh) περιεκτικότητας του μορίου μέσα στο σιρόπι, αν και δεν έχω ψάξει αν παίζει βερσίον κακού μορίου..αλλά όπως και να έχει η φρουκτόζη είναι προβληματική όσο "αγνή" και να είναι).

      - Δεν χρειάζεται να σου στείλω επιστημονική μελέτη που να αναφέρει τη βλαβερότητα των σακχάρων του μελιού. Τη σύσταση των σακχάρων του μελιού απλά θες..απλά γκουγκλαρέ το και σύγκρινε με τη ζάχαρούλα.(Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη 50-50% αναλογία...σαν την απλή κρυσταλλική ζάχαρη ΑΡΑ το καλύτερο και πιο φθηνό μέλι δεν είναι το θυμαρίσιο...άλλα το ζαχαροκαλαμένιο!)*

      Τώρα η φρουκτόζη συναντάται και στα φρούτα αλλά μέσα στις δομές των ινών τους και η πρόσληψή της είναι απίστευτα χαμηλή σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές επεξεργασμένων γλυκών τροφών. Αυτό γίνεται γιατί 1ον γιατί είναι σε πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με τον όγκο του φρούτου και δεύτερον γιατί αποβάλλεται μεγάλο μέρος της μαζί με τις ίνες στα κόπρανα.

      Καλό είναι να μην περιμένεις έρευνες από άλλους αλλά να τις εκτελείς πριν ακόμα θελήσεις να επικοινωνήσεις την αμορφωσιά σου σε θέματα που δεν γνωρίζεις.


      * (αν ξερεις αγγλικά όρμα)Honey actually contains the same basic sugar units as table sugar. Both contain glucose and fructose. Granulated table sugar, or sucrose, has glucose and fructose hooked together, whereas in honey, fructose and glucose remain in individual units.

      Διαγραφή
    2. Για όσους ενδιαφέρονται για τα επιστημονικά δεδομένα.....και αν δεν ξέρουν να κάνουν benefit-cost σύγκριση των συστατικών-θερμίδων ενός τροφίμου, σας παραθέτω σε βίντεο την συγκριτική παρουσίαση των θρεπτικών συστατικών δημοφιλών γλυκαντικών ουσιών από διατροφική έρευνα.
      Ακόμα σας παραθέτω και το λινκ στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε την ίδια ερευνά που παρουσιάζεται στο βίντεο. Η ερευνά δημοσιεύτηκε το 2009.
      Η κατάληξη του γιατρού λέει πολλά για τη χρήση των γλυκαντικών γενικά.

      -Φίλε μετά και από αυτό...συνέχισε να πιστεύεις ότι το μέλι είναι ευεργετικό και δικαιολογεί τη τιμή του και ότι η ζάχαρη που τρως είναι κατώτερή του κατά πολύ και αυτό δικαιολογεί τη διαφορά τιμής....και βέβαια ότι είναι ελληνική..χαχαχα
      ....τι παλικάρι είσαι συυυυ!

      http://nutritionfacts.org/video/the-healthiest-sweetener/

      https://www.researchgate.net/publication/23684931_Total_Antioxidant_Content_of_Alternatives_to_Refined_Sugar

      Διαγραφή
  30. "ΑΡΑ το καλύτερο και πιο φθηνό μέλι δεν είναι το θυμαρίσιο...άλλα το ζαχαροκαλαμένιο!)*"

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    καλό\!

    ακόμα περιμένω επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη που να ισχυρίζεται ότι το μέλι είναι βλαβερό για την υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. αα και το ότι είσαι εσυ καβαλιμένο καλάμι δε σημαίνει ότι και η ζάχαρη που τρώμε έιναι από ζαχαροκάλαμο!
    ψάξε και μάθε ότι η ζάχαρη στη χώρα μας και γενικότερα στην Ε.Ε παράγεται από ζαχαροτευτλο και όχι από καλάμι ανίδεε
    ξεκαβάλα το καλάμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα. εχει γέλιο όταν κάποιος έχει καταλάβει ότι έχει εκτεθεί και παρουσιάζει άτοπα επιχειρήματα!

      χαχαχα....Πρώτα απολα...πρεπει να το παραδεχτείς ότι "Ζαχαροκαλαμίσιο" ακούγεται καλύτερα απο το ζαχαροτευτλίσιο.;)

      - Τι με νοιάζει αν είναι ελληνική ή από εε ή από τη βραζιλία...εγώ τις τιμούλες σχεδόν ομοίων προϊόντων συνέκρινα.

      -Μάλλον δεν ξέρεις ότι από το 2011 τρως ζάχαρη Βραζιλίας.....Ενω εξήγαγες το 70% της παραγωγής σου στην ΕΕ οι Γερμανοί σε υποχρέωσαν να μειώσεις κατα πολύ και τώρα τρως βραζιλιανικο ζαχαροκαλαμο..χαχαχα

      Δεν πειραζει φίλε ...πήγαινε σε φορουμ που μιλάνε για μπάλα..εκει μπορει να βάλεις κανα "γκολ"χαχαχ

      Διαγραφή
    2. ΧΑΧΑΧΑ ζαχαρη βραζιλίας λέει χαχαχα κροάτικη, σέρβικη, γαλλική και γερμανική, α και λίγη ελληνική, αυτές οι ζάχαρες παίζουν κατα πλειοψηφία..πίστεψε κάτι ξέρω που σου το γράφω..πάλι πέταξες μ... με τη ζαχαρη βραζιλίας..

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχα...γαμώτο να μην ξέρω ότι η ζάχαρη είναι κροατική, σερβική... μια τόση σημαντική πληροφορία που μου δίνεις εσύ ένας συνομιλητής που έχει αποδείξει την αξία του λόγου του!..χαχχαχα

      http://www.paseges.gr/el/news/Problepseis-gia-meiwsh-ths-paragwghs-zaharhs-paneyrwpaika

      btw πολύ σοβαρό θεμα συζήτησης διάλεξες για να αποφύγεις το βατερλό σου στο μέλι...χαχαχαχαχα...τη κολοκυθιά παίζεις για πια χώρα μας προμηθεύει με μέλι φέτος.

      Διαγραφή
  32. Διάβαζε προσεκτικά τι γράφω.
    Η δήλωση σου " περιμένω επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη που να ισχυρίζεται ότι το μέλι είναι βλαβερό για την υγεία" είναι γελοία.
    Το επιχείρημά μου δεν έχει να κάνει με το αν εσύ αντιλαμβάνεσαι ότι ένα τρόφιμο πρέπει να είναι ή βλαβερό ή ευεργετικό.
    Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις λίγο τι λογική σου για να καταλάβεις αν μπορείς ή δεν μπορείς να καταναλώνεις μέλι και αν αξίζει ή όχι η τιμή που ζητάνε γι'αυτά που σου προσφέρει ως τροφή.

    Δηλαδή αν εσύ είσαι παχύσαρκος και η διατροφή σου είναι επιβαρυμένη ήδη θερμιδικά .....πιστεύεις ότι είναι σοφό να καταναλώσεις μια τροφή γεμάτη με φρουκτόζη/σακχαρόζη μόνο και μόνο για κάποια θρεπτικά συστατικά του που στο κάτω κάτω μπορείς εύκολα να τα βρεις σε φρούτα και λαχανικά χωρίς τις ανάλογες θερμίδες?
    Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι είναι υπερτιμημένο και σε κόστος και σε διατροφική αξία όταν στην ουσία αυτό που λαμβάνεις είναι ζάχαρη σε ρευστή ουσία με μερικά αντιοξειδωτικα που μπορείς να τα λάβεις από ένα μήλο?
    Αν δεν έχεις πρόβλημα με συσσώρευση βάρους, τότε μπορείς να καταναλώσεις με της γνωστές επιπτώσεις της φρουκτόζης.

    Πόσες μελέτες έχεις διαβάσει για τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης? Πόσες για την φρουκτόζη? Ε τότε πάρε και την ανάλυση συστατικών του μελιού και ξαναμιλάμε...... θέλεις και αποκλειστική επιστημονική μελέτη χαχαχα.

    Τι λογική είναι αυτή που διαθέτεις απορώ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. γράψε health benefits of honey..ίσως μορφωθείς λιγάκι για την αξία του μελιού και τις ευεργετικές ιδιότητες του.

    -τελικά δεν έχει ευεργετικές ιδιότητες το μέλι ? και είναι απλά και μόνο ένα μείγμα μονοζαχαριτών (φρουκτόζης- γλυκόζης)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. -"γράψε health benefits of honey..ίσως μορφωθείς λιγάκι για την αξία του μελιού και τις ευεργετικές ιδιότητες του. "

    Χαχαχα..έτσι κάνεις ερεύνα στο διαδίκτυο εσύ!? ωραίοοοος

    Φιλε μου καλέ σου έστειλα επιστημονική έρευνα πάνω στη θρεπτική αξία/γλυκαιμικό φορτίο.Δεν σου έστειλα ανώνυμα μαντζούνια απο γενικό γκουγκάρισμα "γράψε health benefits of honey", με ισχυρισμούς ερασιτεχνών. Οι διατροφικές αξίες είναι μετρήσιμες και συγκρίσιμε μονάδες...μορφώσου στο τι ακριβώς περιέχει πάντα σε σχέση με το θερμιδικό οverload...και πορευόσουν ανάλογα.Κάνε έρευνα και μη υιοθετείς τυφλά ισχυρισμούς που συμφωνούν με τις προτιμήσεις της γλώσσας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ωραίος φάε καμια τυρόπιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Απαντήσεις
    1. ααα και που είσαι κύριε Παντόφλογλου...που θές και ερευνά ειδική στο μέλι.
      Πάρε μια ερευνούλα για τη φρουκτόζη και τις επιπτώσεις της.
      Σου το έχω σε pdf, σου το εχω σε βίντεο-παρουσίαση.
      Πάρε και την ανάλυση συστατικών πόση φρουκτόζη περιέχει το μέλι, πόση η ζάχαρη και άσε τα γκουκλαρίσματα ψάχνοντας για Health Benefits of Honey.
      Αν θες να προκαλέσεις τις ιδέες που αποδέχεσαι, πάντα να ψάχνεις για το επιστημονικό υλικό που υποστηρίζει το αντίθετο και πάντα τσεκάρεις αν ευσταθούν οι ερμηνείες του.Όχι να υιοθετείς ότι χαϊδέψει τα αυτιά από το κάθε τυχαίο μπλογκερ.

      http://advances.nutrition.org/content/4/2/226.full.pdf

      https://www.youtube.com/watch?v=sHEJE6I-Yl4

      Παρε και ποπιουλαρ δημοσίευση
      http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2808799/Healthy-No-honey-WORSE-sugar.html

      παρε και nutrition facts
      http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2

      πάρε και μια περιγραφή γενική για τα σακχαρα του

      According to nutrition data, a typical batch of honey supplies:

      Bee Collecting Honey

      82% sugar, by weight.

      Half of that sugar (40% of total weight) is fructose.

      Contains only trace amounts of vitamins and minerals.

      στο επόμενο ποστ θα σου στείλω το τηλέφωνο ενός οδοντίατρου και ενός διαιτολόγου...θα σου χρειαστούν (παρατραβηγμένο...αλλά για τύπο που νομίζει ότι τρώει ελληνική ζάχαρη από τεύτλα (χέστηκε η φοράδα στ'αλωνι information όπως και να'χει βασικά) είναι ότι πρέπει).


      Διαγραφή
    2. Φάε την τυρόπιτα σου τώρα

      Διαγραφή
  37. ήρθες που ήρθες χύμα στο λάδι.... σε μέλωσα κανονικά και εγω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Την έφαγες την τυρόπιτα η ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ξέρω ότι σου έκανε καλό το να μάθεις το πως γίνεται μια έρευνα ...αν και τα τυροπιτο-επιχειρήματα σου δείχνουν ότι ο εγωισμός σου δεν θέλει να αποδεχτεί ακόμα την αμάθειά σου!in time φιλε...in time.
    BTW δεν τρώω προϊόντα βασισμένα στο έκκριμα γαλακτικού αδένα άλλων ειδών. Χρησιμοποίησε τις αρχές έρευνας που σου δίδαξα για να καταλάβεις για πιο λόγο δεν θα πρέπει να τρως ούτε εσύ τις τυρόπιτες σου.
    Σου εύχομαι να έχεις μια καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χοντρούλη μου εσυ εισαι το μανούλι μου χοντρόυλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βλέπω ότι τα σχόλια σου επιτελούς περιοριστήκαν σε θεματολογία που πραγματικά κατέχεις...μετά το βατερλό που βίωσες ως ανίδεος στα θέματα μελιού.

      Διαγραφή
  41. χαχα ΧΑΧΑΧΑΑΧΑ λουκουμά έχασες κανα κιλό με τη δίαιτα σου η ακόμα?
    ξεκόλλησε λίγο από το pc ρε μπετό, βγές λίγο κάνε λίγο άσκηση και άσε τη δίαιτα, έτσι χάνονται τα κιλά χοντρούλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. GASPAR ειδικός στη διατροφή και τα τρόφιμα,δεν έχει δεί ποτέ από κοντά πως φυτρώνει μια ντομάτα ή ένα πεπόνι,μόνο τα ξέρει όλα από το youtube! εγκλωβισμένος στη τσιμεντούπολη πίσω από ένα pc παπαγαλίζει ότι "πληροφορία" βρεί στο ίντερνετ. Απελπισμένος πρώην παχύσαρκος προσπαθεί να διατηρήσει τη ραγαδιασμένη σιλουέτα του τρώγωντας φύτρα και ότι άλλη παπαριά βρεί στα βιολογικάδικα. ¨οταν δεν τρώει η δεν σκέφτεται το τι θα φάει γράφει τις μπούρδες του στο ίντερνετ προσφέροντας ώρες αέναου γέλιου στον αναγνώστη.Το πιο γνωστό σόου που παρουσιάζει λέγεται "Η ζάχαρη πιο υγιεινή από το Μέλι" Γκασπάρ αγόρι μου μας έχεις τρελάνει με την αγραμματοσύνη σου και είς ανώτερα απλά επειδή εδώ δε σε διαβάζει και κανένας φτιάξε κανένα δικό σου Blog να παρουσιάζεις τις απόψεις σου, έτσι για να γελάει περισσότερος κόσμος μαζί σου! Οφείλεις να το κάνεις αυτό!
    Υ.Γ σε ευχαριστούμε για το γέλιο που μας προσφέρεις!
    Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καραγκιόζης είναι σαν το νεκρό.....δεν γνωρίζει ότι είναι νεκρός, και οι μόνοι που ταλαιπωρούνται είναι οι γύρω του.

      Δώσε εσυ φωστήρα μου, το 10ευρώ σου για ζαχαρούλα από εμετό μέλισσας.....και μην ακούς τίποτα....εγώ είμαι χαζός και χονδρός άλλωστε lol, δεν γνωρίζω να ερμηνεύω τα διατροφικά δεδομένα. Εσύ ο μορφωμένος που τα διάβασες όμως...βλέπω τα κατάλαβες πολύ καλά...
      Μετά αναρωτιέται ο κόσμος, τη έχει αυτή η χωρά και πάει κατά διαόλου...μάλλον έχει πολλοίς αμόρφωτους "νεκρούς".

      Συνέχισε την μελέτη...κάνεις την διαφορά...χαχαχα.



      Διαγραφή
  43. Πές τα αυτά σε κανένα σοβαρό blog ή ακόμα καλύτερα στο μελισσοκομικό φόρουμ, για να γελάσει και ο κάθε πικραμένος, είναι μαλακία τέτοιες μπαρούφες να τις "πετάς" σε αυτήν εδώ την τρύπα με μηδαμινή αναγνωσημότητα..bitch pleasee


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Δεν ξέρω σε τι "πηγάδια" μπορεί εσυ να συχνάζεις, το κάθε φόρουμ δεν είναι καφενείο.

      Οι προγονοί σου "γέννησαν" την φιλοσοφία και ρητορεία. Από μακρυά φαίνεσαι ότι δεν είχες τα μπαλάκια για να παίξεις στη πρώτη κατηγορία και έγινες ντελάλης του καφενέ.

      Αν δεν σου λείπει και ο εγκέφαλος..που μάλλον ψιλό-καμμένος ακούγεται:
      - Πάρε τη μασημένη δουλειά που σου έτριψα στα μούτρα
      -Βγάλε το αριστερό σου χέρι μέσα απο το βρακί σου,
      -κλείσε τις τσόντες στο ταμπλετ σου και άνοιξε μια σελίδα στο ίντερνετ να κάνεις την ερευνά σου.
      -Αν βρεις διαφορετικά νούμερα ..να σου καεί η τηλεόραση.
      -απλά Θα δεις (γιατί δεν πρόκειται για ανακάλυψη, αριθμούς θα συγκρίνεις) τι παπαριές που σου σερβίρει η κάθε βιομηχανία τροφίμων (όπως γάλακτος,λαδιου κλπ_, όχι γιατί θέλει να σου κάνει κακό....πελάτες θέλει, καραγκιόζηδες ανεγκέφαλους χωρίς κριτική σκέψη για να κάνει τζίρο.

      Ακόμα θα σε παρακαλέσω στις προσφωνήσεις σου να μην αναφέρεις τη μάνα σου pls.

      btw καλή ιδέα για το μελισσοκομικό φόρουμ..θα σου στείλω λινκ.

      Διαγραφή
  44. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ αυτά που τρώς εσύ δεν είναι βιομηχανία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις σοβαρό θέμα στο να παρακολουθήσεις μια συζήτηση βιομηχανε!Τα τρικ ρητορείας είναι ότι σου έχει μείνει ή είναι απλά η ανικανότητά σου να καταλάβεις την χρήση της κάθε λέξης που κάνω.

      Από την αρχή αν ξέρεις ελληνικά, μίλησα για τα 2 τρόφιμα, το ελαιόλαδο και το μέλι.
      Και τα δυο μπορούν να σε σώσουν αν δεν έχεις την δυνατότητα να συμπληρώσεις την ημερήσια ανάγκη σου σε θερμίδες(κατοχή, φτώχεια κλπ), αλλά είναι επιβαρυντικά για την υγεία στην μοντέρνα δυτική ζωή που είναι ικανοποιητική στο να σου δώσει περίσσιες θερμίδες. Και για τα δύο οι ισχυρισμοί "υγιεινού τροφίμου" θα έπρεπε να διώκονται ποινικά όπως γίνεται σε άλλες χώρες.Και αυτό υποστηρίζεται απλά από τους διατροφικούς αριθμούς. Βγες από την νιρβάνα της "πολιτιστικής" σου παραπληροφόρησης και δες καθαρά τους παρακάτω αριθμούς.
      Σύγκριση μελιού με μπάρα δημητριακών με ζάχαρη και πατατάκια.Δες όλα τα πινακάκια..και μετά έλα να με πείσεις( και τον εαυτό σου) ότι δεν τρώς ρευστή ζάχαρη και ότι δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τη θρεπτική του αξία με μισό μήλο.

      Μελι Σκορ θρεπτικής αξίας 3
      http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2

      κελογκς μπάρα δηημηριακών Σκορ 47
      http://nutritiondata.self.com/facts/snacks/5642/2

      πατατακια...η χειροτερη εκδοση που βρήκα 26
      http://nutritiondata.self.com/facts/snacks/5661/2

      Πότε θα σταματήσει ο Έλληνας να είναι περήφανος για την αμορφωσιά του και την έλλειψη βασικής ικανότητας να διεξάγει μια σοβαρή προσωπική έρευνας.





      Διαγραφή
    2. Μετά από αυτή την αποκάλυψη φωτίστηκα! Από αύριο κομμένα: ελαιόλαδο, θυμαρίσιο μέλι, πορτοκάλια, μήλα και άλλες παρόμοιες σκουπιδοτροφές! Θα τρέφομαι με ότι παράγει η Kellogg, η Nestle και η Coca-Cola να βρω επιτέλους την υγειά μου! Να'σαι καλά φίλε μου που μου άνοιξες τα μάτια. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Οχι φιλε μου.Το να αναφέρεις άκρα δεν κάνει το επιχείρημά σου πιο σοβαρό. Να τρως τα μήλα και τα πορτοκάλια! Και το λάδι και το μέλι, τροφές είναι...απλά το "υγιεινές" είναι ένας παραπλανητικός χαρακτηρισμός. Θες να τρως μέλι...γούστο σου, αλλά μη νομίζεις ότι σου σου κάνεις καλό.
      Δες και μόνος σου τη διατροφική ισορροπία έχουν και σύγκρινε τα με ότι άλλη αηδία αναφέρεις από τις επεξεργασμένες τροφές.
      Το 50% του μελιού ειναι φρουκτόζη....ψάξε να δεις τα καλά αυτής της ουσίας.

      Κάντε την ερευνά σας μόνοι σας....μη καταπίνετε ότι σας σερβίρουν. H Βιομηχανία θέλει να βγάλει λεφτά στο σβέρκο σας.
      http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2
      http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/509/2

      Διαγραφή
  45. Πες μου σε παρακαλώ ρε κακομοίρη σε ποιές χώρες διώκεται ποινικά όποιος ισχυρίζεται ότι το μέλι είναι "υγιεινό τρόφιμο" ?

    - εσύ δε θα δίδασκες και σε ένα φόρουμ? τί έγινε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εμπειρικά δεδομένα είναι:
      Οι ισχυρισμοί υγιεινών τροφίμων(και δεν μίλησα αποκλειστικά για το μέλι) ελέγχονται από τους φορείς της αγοράς τροφίμου. Στην Αμερική υπάρχει βιβλιογραφία εδώ και 20 χρόνια για τέτοιους ισχυρισμούς που κατέληξαν σε ποινικές κυρώσεις. Το μέλι έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ μια και το 80% της σύστασής του είναι σάκχαρα με επιπτώσεις σε στοματική υγεία,έλεγχο βάρους,τοξικότητα συστατικού σε συγκεκριμένο όργανο κλπ.

      Το παράδειγμα που έχω πρόχειρο είναι για τ'αυγά.
      Αν θες για άλλα τρόφιμα θα πρέπει να κάνεις τη δική σου έρευνα.

      Δες τώρα την επίσημη αναφορά στο επιστημονικό έντυπο: The American Journal of Clinical Nutrition.

      http://nutritionfacts.org/video/eggs-and-cholesterol-patently-false-and-misleading-claims/

      Ότι έχω πει ως τώρα, όπως βλέπεις το υποστηρίζω με δεδομένα και βασικά σε αριθμούς...που δεν έχουν καν την ανάγκη της ερμηνείας μου και μπορείς εύκολα να κάνεις έλεγχο της εγκυρότητα τους.

      Η κάθε βιομηχανία τροφίμου όμως ξέρει ότι ο μέσος άνθρωπος δεν καταφεύγει σε έρευνα και πιστεύει πρόθυμα τους συνήθως αγράμματους γονείς τους, τη ΤV και τα blogs που απλά προμοτάρουν το προϊόν τους, χωρίς να παρουσιάζουν επιστημονικά δεδομένα και αριθμούς.


      Διαγραφή
    2. Μάλλον σχόλασε το καφενείο.....σώπασαν και οι ντελάληδες...Θα έχουμε την ησυχία μας τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο που έρθει να μας ζαλίσει....με την άποψη του καναπέ του.

      Διαγραφή
    3. Που χάθηκες φιλαράκο? Μήπως πήγες για να αγοράσεις αλάτι ιμαλαΐων...που σου είπαν ότι είναι καλό?

      Διαγραφή
  46. φιλαράκι έχεις μεγάλο πρόβλημα. Το να μελετας μόνης της μια ουσία χωρίς να βλέπεις το προιον στο συνολο δεν έχει νοημα. Το μελί ωφελεί χαρη στη συνεργαστικη επίδραση των συστατικών του. Μου θυμιζείς τη φάση με τη γλουτένη. Επείδη την απομονωσαν και άρχισαν να τη χρησιμοποιουν συμπυκνωμενη άρχισαν να δημιουργουνται προβληματα. Στο ψωμακι που θα φτιαξει κάποιος απο στάρι δεν θα τον πειραξει επειδη το σταρι εχει γλουτενη. Μην βλεπεις ξεχωριστα το καθε τι, γιαυτο οδηγησαι σε λάθος συμπερασματα. Βεβαια υποψιαζομαι ποιος είσαι και ο εγωισμος σου και τα πτυχια σου δε θα σαφησουν να παραδεχτεις τα λάθη σου. Ίσως έχεις και πελατες που σε παρακολουθουν. Αν εχεις αγανακτήσει απο την θεοποιηση προιοντων συμφωνω αλλά αυτός δεν έιναι λόγος να εκμηδενιζεις τα δυο αυτα πολύ σηματνικα προιοντα. Το να πεις ότι το μέλι ειναι εμετος της μελισσας και να ανθρωπομορφισεις ετσι τη διαδικασια παρασκευης του, ουδεμια σχεση έχει με την πραγματικοτητα, το ιδιο πράγμα μπορω να σου κάνω με όλα τα πλάσματα.Ξέρεις ότι οι ρίζες είναι το πεπτικο σύστημα των φυτων, ποιος τρώει τέτοια πράγματα? Σε έχω παρακολουθησει και μακαρι να καταλαβαινα τι κανεις και γιατι ή τι προσπαθεις να περασεις. Όσο για τα ωφέλη του μελιου και της ζαχαρης , .τα χω καταναλωσει και τα δυο σε μεγαλες και μικρες ποσοτητες και ξέρω πως νιωθω μετα το καθενα. ΊΣως ναναι δικο σου το βλογκ και να χεις βρει τροπο να μαζευεις κομμεντ και βιουζ. τι να πω...εισαι εκτος πραγματικοτητας πάντως.Βασικά σίγουρα είσαι εναλλακτικοτερος των εναλλακτικων.Εισαι τοσο εναλλακτικος που έφτασες απο την αλλη πλευρά. Π΄ροσεξε ΄λίγο , άλλο πράγμα να κραζουμε την θεοποιηση και άλλο να εξισωνουμε πραγματα ανόμοια (ζαχαρη με μέλι) ή να εκμηδενιζουμε την αξια τους. Συνελθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε όπως θα δεις η γνώμη που παραθέτω είναι βασισμένη σε δεδομένα....όχι σε new age υποθέσεις για "αόρατη" συνεργεία συστατικών που καταπολεμούν τις επιπτώσεις της φρουκτόζης ή εξαφανίζουν της θερμίδες από τα σάκχαρα.
      Το πρόβλημα στη διατροφή μας είναι πως να λάβουμε θρεπτικά συστατικά χωρίς τη παράλληλη λήψη άδειων θερμίδων.
      Φρούτα λαχανικά, καρυκεύματα, χορταρικά και ξηροί καρποί μπορούν να καλύψουν τον οργανισμό σου σε ευεργετικά συστατικά.
      Αν σου αρέσει η γλυκιά γεύση του μελιού, να το τρως και να παραδέχεσαι το λόγο, αλλά μη μου σκαρφίζεσαι μυθικές ιδιότητες που δεν μπορείς να τις υποστηρίξεις.
      Έχω αναρτήσει πηγές, για το πρόβλημα της φρουκτόζης, για τις άδειες θερμίδες της γλυκόζης και τη επίσημη κατάταξη του μελιού μέσα στα junk food λόγο του συντελεστή θερμίδων προς συστατικών.
      Συγκεντρώσου σε αυτά που γράφω. Πληρώνεις ενα βαζάκι 10 ευρώ, για να πάρεις θερμίδες ενός πακέτου ζάχαρης και συστατικά 2 μήλων περίπου(μόνο της φλούδας τους).
      Η αξία είναι πάντα σχετική και αν δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω...δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω...απλά πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις σε αόρατες ενέργειες και να μορφωθείς επιστημονικά και φιλοσοφικά πάνω στη λογική που πρέπει να ασκείς για να κρίνεις τα δεδομένα.

      Διαγραφή
    2. είναι απίστευτο ότι στη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, το σκεπτικισμό, την κριτική και την επιστήμη, οι απόγονοι της γης αυτής να είναι τόσο πρόβατα και να ονομάζουν την κριτική σκέψη και συστηματική έρευνα "εναλλακτική". Είναι απογοητευτικό πραγματικά και δικαιολογεί την κατάντια της πολιτικής ζωής του 'Ελληνα.

      Διαγραφή
    3. Αυτα που σοθ λεω δεν τα βγαζω απτο μυαλο μου τα γραφουν καθηγητες μελισσοκομιας στα βιβλια τους με πηγες,το οτι δεν τις αναφερω ή οτι δεν ψαχνω στο ιντερνετ ειναι λεπτομερεια,αν σε ενδιαφερε θα εψαχνες κ μονος. Αυτο που αναφερεις για το οτι ειναι απλα μια γλυκια τροφη ειναι γενικοτερα αμερικανικη θεωρηση(πάλι σε βιβλιο μελισσοκομιας). Και στο κατω κατω το οτι κατι δεν εχει επιβεβαιωθει δε σημαινει οτι δεν θσχυει.σημαινει οτι ειναι ανοιχτο κεφαλαιο. Μια υγειης σταση θα ηταν να λεει κανει "επιφυλασσομαι" και οχι "ειναι μουφα" . Εχθες διαβαζα σε βιβλιο ότι ουσια που περιεχει το μελι θεραπευει τη ζημια που προκαλει στο συκωτι η υπερβολικη καταναλωση ζαχαρης. Πέρα απο το θαυμα της αντιβακτηριδιακης δρασης. Αυτα περι θερμιδας και ενεργειας δεν τα κατεχω καλα και δεν μου φαινεται παραξενο να ισχυουν κιολας αλλα η τροφη μας δεν ειναι μονο αυτο,ειναι πολλά που συνεργουν. Πολλά παραδειγματα, και δεν ειναι νεοεποχιτισμος αυτο, δεν ειναι μαγικες δυναμεις ειναι πραγματα υπο ερευνα που δεν εχουν ανακαλυφθει οι μηχανισμοι τους. Μπορει να εχει τραβηχτει στα ακρα αλλα απεχει. Και ανοιγουμε μεγαλο κεφαλαιο που επεκτεινεται και στα λαχανικα και τα φρουτα δεν θα μπω στον κοπο γιατι δεν εχω χρονο. Τελοσπαντων κανεις δε σου λεει να γινεις υποστηρικτης αλλά εσυ γινεσαι πολεμιος ενος τροφιμου που εχει αποδειξει την αξια του σε διαφορες περιπτωσεις και σαν θεραπευτικο και σαν ενισχυτικο.Τελοσπαντως εγω τα ψάχν αυτα που γραφεις για προσωπικο μου ώφελος(να δω τι λεει αυτος ο τυπος, γιατι), να δω τι γινεται αλλά εσυ μου δίνεις την αίσθηση ότι εχεις κλειστα αυτια και δε σε νοιαζει. Απαντας μηδενιστικα και απορριπτεις ότι δε βρίσεεις στο ιντερνετ αρχιζοντας τα επιχειρηματα περι ερευνων. Δηλαδη οι έρευνες που γίνανε το 60 και μετα μεχρι 90 ας πουμε σε ανατολικη και ΄΄οχι μονο ευρωπη επειδη δεν ειναι στο ιντερνετ δεν υπαρχουν? Και ακριβως να μην εχουν μελετησει ποια ουσια κανει ακριβως τι υπάρχουν πολλά πειρματα με ομαδες που τελοσπαντων δείχνουν ότι ωφελει. Ειναι καλο. και μιλαω γενικα γιατι ξέρεις τι? τα βιβλια ειναι εκει και μπορεις να ψάξεις μονος,. Και δεν ειναι βιβλια νεοεποχιτικα ειναι βιβλια παλια και καθε καινουργιο που βγαινει απλα ενισχυει αυτα που ήδη έιχαν μαθει Οπότε ναι. κριμα.

      Διαγραφή
  47. ελευθερια λογο και π@π@%&ια... ο καθενας την μ@λ@κ%^$@ του. εβγε στο blog σου malea blogger!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος "απαντα" σε επιχειρηματα με χαρακτηρισμους δεν γινεται αυτοματα πιο εξυπνος.
      Μαλλον πιο γελοιος

      Διαγραφή
  48. Κριμα που θα ζησετε με τα τυποποιημενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Hi I'm interested in the process of making Olive Oil. My dad is getting old and I would like to learn more about the steps that go into bottling and selling olive oil. Can someone here guide me?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Οσοι δεν εχουν μαζεψει ελιες πανω απο 30 χρονια,,,να μην εχουν αποψη για λαδι,,,,Αγοραζετε απο Παραγωγο που μαζευει και αλεθη τις ελιες καθε δευτερη μερα,,,τα τυποποιημενα στην πληονοτητα ειναι Λαδια που εχουν αφαιρεθει τα μισα Θρεπτικα Στοιχεια,,,,Φυλαξη ελαιου σε Ανοξειδωτα Δοχεια Σταθερη Θερμοκρασια και οχι πολυ Φως,,,,Ποτε Ηλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Διαβάζοντας την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα θα ήθελα να καταθέσω τα εξής:
    Αναφερόμενος στο λάδι και στο μέλι και γενικά στην διατροφική αξία ροφημάτων - εδεσμάτων αυτή δεν πρέπει να προκύπτει με απλούστευση και ταύτιση με μεθόδους σύγκρισης φυραμάτων διατροφής εκτρεφομένων ζώων όπου το σημαντικότερο ρόλο (φυράματα εκτροφής) παίζει η συγκέντρωση πρωτεϊνών, βιταμινών κλπ και λιγότερο η προέλευση η διαδικασία παραγωγής κλπ.
    Θέλω να πω εν ολίγης ότι μιλώντας για διατροφική αξία προϊόντος δεν λαμβάνονται υπόψη μόνο τα Kcal ή οι βιταμίνες ή τα κορεσμένα , ακόρεστα υδατάνθρακες κλπ αλλά και άλλες ουσίες με διαπιστώσιμη αναλογία που τελικά αυτές δίνουν διατροφική υπεραξία σε ορισμένα είδη διατροφής.
    Ξεκινώντας με το εχτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο εμπεριέχει Ελαιοκανθάλη , Ελαισίνη , Άγλυκο του λιγκστροσίδη , Άγλυκο της ελευρωπαίνης ουσίες ιδιαιτέρα ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του μελιού είναι:
    Βοηθά στην ελάττωση των εντερικών μικροβίων και παρασίτων, προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
    Έχει επουλωτική-αναπλαστική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Βοηθά τον μολυσμένο ιστό να αφυδατωθεί γρηγορότερα. Τα τελευταία χρόνια, το μέλι manuka από την Ν. Ζηλανδίας χρησιμοποιείται σε χειρουργικές γάζες για την επούλωση πληγών από πλαστικές επεμβάσεις.
    Οι υδατάνθρακες που περιέχει παρέχουν άμεσα ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν την μνήμη.
    Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
    Μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος λόγω των φλαβονοειδών και του φαινολικού οξέος που περιέχει.
    Βοηθά στην στοματική υγιεινή και των ούλων.
    Προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς.
    Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.
    Προστατεύει από την αναιμία. Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας.
    Χρησιμοποιείται ως ελιξίριο ομορφιάς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
    Βοηθά στην αντιμετώπιση του hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα.
    Άρα η διατροφική αξία κάποιων προιόντων έχει να κάνει με την υγεία μας και όχι με μεθόδους πάχυνσης ή αδυνατίσματος ή καλλωπιστική διαμόρφωση του σώματος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Το ότι το τυποποιημένο λάδι δέχεται επεξεργασία και αφαιρούνται κι άλλα παράγωγα προϊόντα δεν το ξέρει κάνεις;; Το τυποποιημένο λάδι έχει πολύ λιγότερες βιταμίνες κτλ από το ατόφιο λάδι του παραγωγού.. επίσης έτσι όπως το πάτε με τις ελεεινές τιμές τον παραγωγών και καρπώνονται χ2 και χ3 φορές παραπάνω χρήματα οι μεσάζοντες σε βάρος των καταναλωτών που όλοι είμαστε.. να δω τι θα κάνετε που ήδη έχουν μειωθεί οι παραγωγοί στην χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μόνο από παραγωγούς τώρα αυτά μέ τά ποντίκια και τά πατώματα είναι για τά μικρά παιδιά νά τρώνε το φαγητό τούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Το τυποποιημένο λάδι που γράφει από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα λάδια τι παραμύθι είναι?Από ελαιοπαραγωγο γνωστόχύμα και είναι μια χαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Εγω δε καταλαβαινω γιατι λενε ολοι ποσο εχει το κιλο το λαδι αφου στο τελος πληρωνουμε για λιτρα. Ενα λιτρο λαδι εχει σχεδον εκατο γραμμαρια λιγοτερα, οποτε τα πεντε κιλα ειναι 4600. Εγω ομως πληρωνω τριαντα ευρω πχ με εξι ευρω το κιλο και παιρνω σχεδον μισο κιλο λιγοτερο αρα η τιμη που αγοραζω ειναι πανω απο εξι ευρω. Ειτε παρω απο σουπερ μαρκετ η απο παραγωγο μου δινουν παντα λιγοτερο λαδι και παντα νιωθω μια κλοπη και ενα θυμο, μετα μου περναει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ψάξε λίγο, το τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι από 0,8 οξέα και κάτω, και δεν το βρίσκεις κάτω από 8€ το λίτρο, τώρα αν σου πουλήσω εγώ με 5€ το κιλό λάδι χύμα με 0.2 οξέα που σε λίτρα είναι στην μισή τιμή από το τυποποιημένο, εσύ πάρε από σούπερ μάρκετ, σας έχουν κάψει το μυαλό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αγαπητοί φίλοι και φίλες το 99% δεν τρώνε το ποιοτικό λάδι με όλα τα ευεργετικά συστατικά του, διότι δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι, ούτε οι παραγωγοί. και άν το δοκιμάσουν δεν θα τους αρέσει. και τώρα ως πρόςτην αξία αυτού του ελαιόλαδου η τιμή του είναι υπτιμημένη κανονικά πρέπει να πωλείται στα φαρμακεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή