Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Ελαιόλαδο | Κιλά και λίτρα

Τι είναι πιο βαρύ; Ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Ήταν η ερώτηση που μας κάναν στο σχολείο για να μας εξηγήσουν πως το βάρος και η πυκνότητα είναι διαφορετικά.

Ειδικά με το χύμα λάδι, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους ανυποψίαστους με την αναλογία κιλού και λίτρου.

Θα πρέπει να ξέρετε πως 1 λίτρο λάδι, είναι 0.91 κιλά. Ένας εξαιρετικός τρόπος απόδειξης πως το λάδι έχει μικρότερη πυκνότητα είναι πως πάντα ανεβαίνει πάνω από το νερό στο ίδιο ποτήρι. Προσοχή λοιπόν σε αυτόν που σας πουλά 17 κιλά ή 17 λίτρα.

Φυσικά, η καλύτερη πρακτική είναι να αποφεύγουμε εντελώς το χύμα, μη τυποποιημένο λάδι.

32 σχόλια:

  1. Διάλεξε εσυ φίλε μου τα τυποποιημένα και άσε τα χύμα σε μας. Μάθε όμως και αυτά: 1) ο τυποποιητής πουλάει με το λίτρο και ο παραγωγός με το κιλό 2) ο τυποποιητής τυποποιεί του παραγωγού την παραγωγή 3) ο τυποποιητής αγοράζει με 1,80 το κιλό και πουλάει 4,40 το λίτρο, το μόνο που κάνει επιπλέον είναι να το βάζει(και όχι μόνο αυτό) σε δοχεία με την φίρμα 4) ο τυποποιητής το παλιόλαδο του παραγωγού (που παλιώτερα το εκανε σαπούνι ο ίδιος ο παραγωγός) τώρα το αγοράζει με 1 ευρώ το ραφινάρει κλπ. και το τρώς εσύ με 4 ευρώ και 5) Από τον παραγωγό που πήρες και δεν σου άρεσε δεν θα ξαναπάρεις, από τον τυποποιητή θα ζητήσεις τα ρέστα με αγωγή? Τυποποίηση είναι και το εμφυτευμένο τσιπάκι με το νούμερό μας (για να μη μας χάνουν), εμπρός λοιπόν φίλε μου, βάλτο να μπεις στο μαγικό κόσμο της τυποποίησης!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τυποποιητής πουλάει με 4,40 σε γυάλινη συσκευασία που διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού. Στον τενεκέ το πουλάει σχεδόν στην ίδια τιμή με τον παραγωγό (ελαφρώς μεγαλύτερη) άλλα όμως μαζί με τυποποιημένο αγοράζεις και την εγγύηση οτι το λάδι είναι και ποιοτικά καλό, φυλαγμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές με άζωτο για να αποφευχθεί η οξείδωση, οι οποίες ψύχονται σε κάτω απο 19 βαθμούς κελσίου και με ρίσκο της φήμης της επιχείρησης του τυποποιητή και της πολυδάπανης επένδυσης που έχει κάνει, άλλα και οτι έχει εμφυάλωθεί σε πρότυπα διασφάλισης της υγείνης ISO και όχι σε υπόγεια-τρώγλες του παραγωγού με ποντίκια.
      Τώρα, αν κάποιος δεν τον ενδιαφέρει η υγιεινή και τρώει και απο το πάτωμα, τότε ας αγοράσει το χύμα απο τον παραγωγό για μισό ευρώ το λίτρο φθηνότερα.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη αλλά ή άσχετος είσαι ή όπως είπε κάποιος παρακάτω... υπεύθυνος marketing σχετικής εταιρίας. Δε θα σχολιάσω τα της πιστοποίησης ISO, και τα υπόγεια-τρώγλες με τα ποντίκια. Πρέπει να βγάζεις δικό σου λάδι για να εκτιμήσεις την αξία του χύμα λαδιού. Και φυσικά υπάρχουν λάδια και λάδια χύμα. Δε λέω σε καμία περίπτωση ότι είναι όλα ίδια.

      Γέλασα πολύ με το post αυτό... σε συνδυασμό πάντα και με τον τίτλο του blog:

      "Πόσο ασφαλές είναι το χύμα λάδι; Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Μπορεί κάποιος να μας δώσει απαντήσεις;!;"

      "Φυσικά, η καλύτερη πρακτική είναι να αποφεύγουμε εντελώς το χύμα, μη τυποποιημένο λάδι."

      Να εκφράσω λοιπόν κι εγώ την ταπεινή μου άποψη: Η καλύτερη πρακτική όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο είναι να βρίσκουμε κάποιον φίλο που παράγει από δικά του ελαιόδεντρα και... 1) γνωρίζουμε ότι δεν ψεκάζει για τον δάκο ή χρησιμοποιεί άλλα φάρμακα, 2) κατά προτίμηση τις μαζεύει με χτένια και όχι με ράβδισμα, 3) δεν μαζεύει "χαμάδα", δηλαδή ελιές πεσμένες στο χώμα από φυσικά αίτια παρά μόνον όσες είναι στο δέντρο 4) επιθυμητό να τις κοσκινίζει πριν τις δώσει στο λιοτρίβι, 5) επιθυμητό να μην αφήσει τις ελιές μαζεμένες για πολλές μέρες και να τις τσουβαλιάσει λίγες ώρες πριν πάνε στο λιοτρίβι, 6) να αποθηκεύει το ελαιόλαδο σε σκυερό με κατάλληλη θερμοκρασία μέρος σε δοχείο inox 18/10.

      Αν το ελαιόλαδο που παράγει είναι αγουρέλαιο ακόμη καλύτερα, αν και το θέμα γεύσης είναι υποκειμενικό.

      Όσοι μάλιστα έχουν κοντινούς φίλους που παράγουν ποσότητα παραπάνω απ' ότι χρειάζονται ετησίως και πωλούν, μπορούν να προσφερθούν να βοηθήσουν στο λιομάζωμα με αντάλλαγμα σε ελαιόλαδο και να ξέρουν από πρώτο χέρι τι τρώνε αλλά και τη διαδικασία με την οποία βγαίνει. Αν η παραγωγή είναι μεγάλη σίγουρα θα χρειάζεται χέρια ο παραγωγός.

      Η καλύτερη πρακτική για να μην μας "κοροϊδέψουν" με τα κιλά και τα λίτρα είναι να πάμε στον φίλο-παραγωγό μας δικό μας δοχείο για να μας γεμίσει. Απλά και ωραία.

      Όπως ανέφερε παραπάνω και ο Nenhtas, αφήστε το χύμα σε μας! ;)

      Φιλικά,
      Κωστής

      Διαγραφή
    3. ΑΝ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ, Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙ? ΜΕΤΑ ΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕ ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΕΛΙΤΡΑ. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ 16 ΚΙΛΑ ΕΙΝΑΙ 17,5 ΛΙΤΡΑ?. ΡΕ ΦΑΤΕ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ,ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΛΑΞΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ.

      Διαγραφή
  2. σύμφωνο ολα καλα με την τυποποίηση αλλα καλο εξτρα παρθένο ελαιόλαδο τυποποιημένο θα το πληρώσεις ακριβά!Εγω ειμαι απο Μυτιληνη και εχω κάποια κτήματα και ασχολουμε με τις ελιές μας οπου ειναι ορεινές και δύσβατες και το ελαιόλαδο που περισσεύει το πουλάω σε τενεκέδες.Εγω το δίνω 50ευρω τον τενεκέ 17 κιλων οχι λιτρα... και στην τιμη αυτη περιλαμβάνετε και η τιμη του τενεκέ οπου εχει 3,80 ευρω. Και πριν αγοράσει καποιος του στέλνω και δειγμα σε γυάλινο μπουκαλάκι να δοκιμάσει με δικά μου εξοδα και αν του αρέσει αγοράζει!Και για Αθηνα και θεσσαλονικη με 10 ευρω ερχετε στην πορτα του πελάτη χωρις να παει τρέχει πουθενά( ενδεικτικα εστειλα ενα τενεκε για βεροια και με 10 ευρω πηγε αλλα παραλαβή απο τα γραφεία τις μεταφορικης.. ) οποτε με 60 ευρω συνολο εχεις ποιοτικό ελαιόλαδο χωρις μεσαζόντες στην πόρτα σου, και εχω κάνει και αναλύσει του ελαιόλαδου οπου πιστοποιεί την ποιότητα του ελαιόλαδου 0,3% οξύτητας!

    http://oreinoselaionas.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε φιλε τι ειναι ααυτα που λες
    ' Τώρα, αν κάποιος δεν τον ενδιαφέρει η υγιεινή και τρώει και απο το πάτωμα, τότε ας αγοράσει το χύμα απο τον παραγωγό για μισό ευρώ το λίτρο φθηνότερα.'
    τι μας περασες εμας τους παραγωγους βρομιαρηδες αχρηστους που δεν μας ενδιαφερει η υγεια των αλλων πας καλα ;
    αν ηξερες τι τρως στα αλλα που ανακατευουν ελληνικο εξτρα παρθενο με πολυ κατωτερο ιταλικο τουρκιας και αλλων χωρων για να φτιαξουν τα οξεα για να στο παρουσιασουν ως εξτρα παρθενο Ελληνικο ενω ειναι διεθνες με προσμιξεις θα τρελενοσουν πιστεψε με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε "Ανώνυμε 4 Μαΐου 2012" από τους ίδιους τενεκέδες τρώμε κι εμείς.Και τρώμε το δικό μας λάδι,όχι ότι βαλβολίνη μας πουλάει η κάθε εταιρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλοι και φιλες προτιμαω να τρωω λαδακι no label απο τα χωραφια ενος φιλου παρα προσμιξη λαδιων χιλιων χιλιαδων αγνωστων παραγωγων που μπορει να ειναι ειτε απο κεινους που απλωνουν τα πανια μεχρι τον αυγουστο και όποτε πεσουν ολες οι ελιες μονες τους τα μαζευουν (ώ χαρμα, η οξυτητα ειναι παραπλησια με του κατουρου) ειτε απο κεινους τους μαγκες που ρεντανε τα χτηματα για να πεσει το χορταρι ενα μηνα πριν τη συγκομιδη και το λιπασμα το χουνε οπως ο παπουλης μου το βιαγκρα.ξυπνατε ζωα
    καλαματιανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζητω η παραοικονομία δηλαδή φιλε!!

      Διαγραφή
    2. Παραοικονομία εἶναι ἡ τυποποίηση γιατί μοῦ κάθεται στό σβέρκο γιά νά μέ ἐκμεταλευτεῖ ἐμένα καί ὅλους τούς παραγωγούς πού βγάζουμε τό λάδι καί τό πουλᾶμε λάδι καί ὄχι βιομηχανικά χημικά κλπ.. Τό ἴδιο καί ἡ κολοΔΗΩ πού μοῦ κάθεται καί αὐτή στόν σβέρκο καί μοῦ τά παίρνει χονδρά καί ἀναγκάζει ὁλόκληρα χωριά νά βγαίνουν ἀπό τήν πιστοποίηση τοῦ βιολογικοῦ. Τό παραμύθι μέ τήν πιστοποίηση - τυποποίηση εἶναι γιά νά ἀναγκάζουν τούς ἀνθρώπους νά παίζουν τό παιχνίδι τους καί νά τούς παίρνουν τό ΦΠΑ, τήν φορολογία στήν δήλωση, τήν συνάφεια καί ἕνα σωρό ἄλλους ἔμεσους φόρους. Μάθετε λοιπόν ὅτι στήν Ρωσία μποροῦν ἀπό τήν νομοθεσία τους νά διακινούν τό λάδι καί χύμα ὅλοι οἱ ἔμποροι μέχρι τόν καταναλωτή. Οἱ ἔξυπνοι λέει πώς χάνουν ἀπό τούς ἐπιτήδειους. Οἱ ἐπιτήδειοι στήν προκειμένη περίπτωση εἶναι οἱ Π.Ε. πού βαριῶνται νά δουλέψουν καί σκαρφίζονται κόλπα γιά νά ἐξασφαλίζουν τήν καρέκλα που κάθονται γιά νά μήν δουλέψουν ἀλλά νά τά βγάλουν κλέβοντας τόν ἀθῶο καί πολλάκις ἀγράμματο παραγωγό ἤ ὅποιον ἄλλο μπορέσουν. Ἄν ἡ τυποποίηση μετράει γιατί δέν ἀφήνουν καί ἐμένα νά τυποποιήσω στό σπίτι μου; Ἔχω βρωμιά στό σπίτι μου ποντίκια τί ἔχω τά τυποποιητήρια εἶναι περισσότερο καθαρά; Ἄν πάω λάδι νά μοῦ τό τυποποιήσουν θά πλύνουν τίς σωληνώσεις ἀπό τό προηγούμενο πυρηνέλαιο τίς δεξαμενές τους κλπ; Γιατί λοιπόν δέν ἀφήνουν ἐμένα νά τυποποιήσω που τά πλένω ὅλα μέχρι καί τά μπουκάλια; Γιατί τόν παραγωγό που τυποποιεῖ κρασί τόν ἀφήνουν;
      Ἐπί πλέον οἱ περισσότεροί εἶναι πονηροί πού θέλουν νά ἐκμεταλευτούν τούς ὑπολοίπους πού εἶναι ἡλήθιοι καί ἐυκολόπιστοι.
      Ἐπειδή λοιπόν ὑπάρχει παντοῦ δόλος καί ἀδικία για αὐτόν τόν λόγο θά καταστραφοῦμε δικαίως.

      Διαγραφή
    3. Ἐγώ πουλάω 85€ τόν τενεκέ καί εἶναι καί λίγο γιατί ἀναγκάζομαι νά πληρώνω 50€ μεροκάματο σύν φαγητό. Ἀλλά ἔχω πρώτη ποιότητα λάδι. Αὐτή ἡ καμπάνια τοῦ κράτους νά κατεβάσει τήν τιμή τοῦ λαδιοῦ πού προέρχεται ἀπό τούς τρωικανούς γιατί δέν ὑπάρχει γιά νά κατεβάσουν τά καύσιμα τά βιομηχανικά εἴδη κλπ.; Νά σᾶς πῶ καί τό γιατί. Γιατί τά βιομηχανικά τά πουλᾶνε αὐτοί καί θέλουν νά οἰκονομᾶνε, ἐνῶ αὐτά πού πουλᾶμε ἐμεῖς θέλουν νά κατέβουν οἱ τιμές γιά νά ἔλθουν νά μᾶς τά πάρουν τζάμπα. Ἡ δέ κυβέρνησή μας δέν εἶναι δική μας εἶναι δική τους γιατί εἶναι προδότες καί εἶναι ὅλοι γιά τό Γουδί. Σταματῆστε λοιπόν νά παίζεται τό παιχνίδι τους καί κρατῆστε τίς τιμές ἐκεῖ που ἤσαν διότι τό κόστος ἀνέβηκε τό ἀνέβασε τό κρᾶτος γιά νά μήν ὑπάρχει λόγος νά τίς μαζέψετε τίς ἐλιές γιά νά ἔλθει ἡ κατάρρευση τοῦ κράτους πού ἐπιδιώκουν πάση θυσία καί νά μᾶς ὑποδουλώσουν, ὅπως τό ἔχουν ὀμολογήσει καί μόνοι τους. πχ.
      Πάγκαλος: «Ἐγώ πάντα ἤμουν ὑπέρ τοῦ χασίματος τῆς Ἑλληνικῆς κυριαρχίας.»

      Διαγραφή
  6. α και κατι αλλο, στο μαλακα-μαλακισμενη που τον-την ενδιαφερει η υγιεινη και δεν τρωει απ το πατωμα: αν πας σε δεκα (10) διαφορετικα ελαιτριβεια διαφορετικων περιοχων και ταξης μεγεθους, θα δεις οτι σε μερικα, υπολογιζω στα 2 αντε 3 οι συνθηκες δεν ειναι ακριβως οι καταλληλες..επισης, οι τρωγλοδυτες παραγωγοι μπορει να μην πουλησουν το λαδι τους κατευθειαν μετα την παραγωγη αλλα να το αποθηκευσουν στην υπογα τους για κανα εξαμηνο-χρονο, ή και παραπάνω.ουτε να εχεις την ελπιδα οτι τα βυτια που αποθηκευονται και στα οποια μεταφερονται τα λαδια μεχρι να φτασουν στις ανοξειδωτες δεξαμενες με αζωτο ειναι παντα per alimenti, πλυμενα, σε ισκιο και καθαριοτητα, ερμητικα κλειστα
    ολα αυτα στα λεω σε περιπτωση που δεν εισαι υπευθυνος marketing σχετικης εταιριας που καιγεται σε μπλογκς και προωθει την τυποποιηση
    καλαματιανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν μου επιτρέπεται να πω κι εγώ την άποψή μου που είναι κάπου στη μέση. Το λάδι του παραγωγού απλά δεν συγκρίνεται με το λάδι του εμπορίου από άποψη ποιότητας καθώς η βιομηχανία θεωρητικά μπορεί να κρατάει τις συνθήκες υγιεινής ελεγχόμενες αλλά υστερεί πολύ στην πρώτη ύλη. Ως κανόνας, όσο αυξάνεται η παραγωγή ελαιολάδου που βγάζει κάποιος τόσο πέφτει η ποιότητα ακόμη και αν πρόκειται για μικρό παραγωγό γιατί τότε γίνεται και αυτός έμπορος που θα πρέπει να πουλήσει ή ακριβά ή να κάνει κάποιες "μαϊμουδιές" για να βγάλει χρήματα αν προσδοκά σε κέρδος. Ο Κωστής πιο πάνω σχεδόν λέει όλα τα μυστικά για να τρώτε καλό και υγιεινό λάδι. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που έχουμε χόμπυ την παραγωγή λαδιού και βγάζουμε ελαιόλαδο μοναδικό, γκουρμέ που είναι επίσης τόσο φρέσκο και καθαρό σαν φάρμακο. Αυτό μπορεί να σας κάνει και κακό αν ο οργανισμός σας δεν είναι συνηθισμένος διότι θα διαλύσει τα λίπη που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας και θα ανεβάσει αρχικά τη χοληστερίνη στα ύψη και μπορεί αν φάτε ξαφνικά πολύ να πάθετε μέχρι και καρδιακή προσβολή (δεν αστειεύομαι). Γι' αυτό το τι είναι καλό θέλει λίγο μελέτη και προσαρμογή. Πάντως τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς όχι επειδή είναι κατ' ανάγκη κακά αλλά επειδή είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικές αξίες και μοναδικό "χαρακτήρα" στη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΚΩΣΤΑΚΗ Κ
    τι σε πιανει καθε ταιτια εποχη με το λαδι σου εγραψα και το 2012
    ΠΗΓΕΝΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ ,ΚΑΤΣΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΞΑΝΑΠΙΓΕΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ, ΣΚΥΨΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ ; ΠΡΟΣΕΧΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΑΡΑΠΗ ΟΤΑΝ ΣΚΥΒΗΣ.

    ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙ; ΕΙΣΕ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ. ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννης
    Μάλλον πλάκα κάνετε. Με την παραδοχή ότι ο παραγωγός δεν είναι απατεώνας γιά ναν νοθεύσει το λάδι του, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το λάδι που αγοράζει κάποιος από τον παραγωγό σε κάθε περίπτωση παρέχει περισσότερες εγγυήσεις ότι είναι καλύτερο από αυτό του εμπορίου και εννοώ αυτά που β γάζουν στην κυκλοφορία οι διάφορες εταιρείες , οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους και μόνο.
    Κάποτε που από λάθος του ελαιοτριβείου μου έκαψε το λάδι, το πούλησα γιά "βιομηχανικό" σε παλιό λιοτριβιάρη που με ήξερε και τον ήξερα από 5 ετών. Τον ρώτησα τότε τι θα το κάνει και μου είπε ότι θα το αγοράσει μιά πολύ γνωστή εταιρεία τυοποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου.
    Αγοράστε από τον παραγωγό, βοηθήστε τον γιά να τον έχετε πελάτη, να μείνει το εισόδημα στην περιοχή σας, στο χωριό, στη χώρα, να έρθει με την σειρά του να ψωνίσει στο δικό σας μαγαζί και να κλείσει ο κύκλος. Τα λάδια μας είναι πολύ καλά μέχρι στιγμής -δεν ξέρω πως θα είναι αυτό που θα βγεί από την εντατικοποίοηση της καλλιέργειας (ισπανική στο ένα μέτρο). Οι περισσότερες καλλιέργειες πληρούν τις προδιαγραφές του βιολογικοού, ειδικά οι άνυδρες.
    Όσο γιά την τιμή, συμφωνώ αν δεν μαζέψεις δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί αυτή δεν είναι τιμή πώλησης αλλά τιμή δωρεάς.Γιά να μην μιλήσουμε γιά τα έξοδα καλλιέργειας και ελαιοσυγκομιδής.
    Θα πρέπει να λάψει υπόψη του και ο καθένας μας τα παιχνίδια των εταιρειών, οι οπίες πριν την ελαιοκομιδή ρίχνουν (υποτίθεται) την τιμή στο ράφι και αφού διαμορφώσουν την τιμή που αγιοράζουν από τον παραγωγό και βάλουν στο χέρι τα λάδια μετά ανεβάζουν την τιμή όπου γουστάρουνε.
    Στηρίξτε τους παραγωγούς και οι παραγωγοί να προσέξουν τον πελάτη , ώστε να φάει λαδάκι φτηνό και αυθεντικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λετε ρε παιδια? Αν καποιος παραγωγος σου πουλησει λαδι που δεν τρωγεται τι θα του κανεις? μηνυση? απλα θα σου πει αυτο τρωω κι εγω και ειναι υπεροχο.Ασε που θα βρεις και 2 κιλα μουργα στο τελος κι αν ειναι πολυ το λαδι και το αφησεις καιρο θα ταγγισει εξαιτιας της μουργας. Αν παρεις τυποποημενο και δεν τρωγεται ή ειναι εξω απο τον κανονισμο της Ε.Ε μπορεις να διεκδικησεις αποζημιωση. Δε λεω βεβαια οτι ολοι οι παραγωγοι ειναι απατεωνες οπως και οτι ολοι οι τυποποιητες Αγγελοι.Αλλα ειναι και κατι αλλο. Στις τυποιητικες μοναδες δουλευουν ανθρωποι και παιρνουν μεροκαματο. Αν μου πει καποιος δεν τον ενδιαφερει θα του πω απλα να μεινει ανεργος να δει τη γλυκα. Γι αυτο μη λετε ασχετοσυνες και ανοησιες. Αν καποιος μιλαει να ξερει τι λεει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θα βρεις και 2 κιλα μουργκα στο τελος". Συμφωνω απολυτα, το κανουν παρα πολλοι παραγωγοι-λαμογια. Οποιος ειναι σοβαρος παραγωγος και θελει να "σπρωξει" να το πω απλα το λαδακι του σε 5 ανθρωπους που θα αγορασουν και του χρονου απο αυτον γτ μειναν ευχαριστημενοι, ΔΕΝ θα γεμισει τον τενεκε του στο ελαιοτριβειο φιλε, αλλα θα το παρει σε βαρελακια, και ή αν βιαζεται να το δωσει θα το φιλτραρει (εχει πολυ ωραιες αντλιες με σειρα φιλτρων που κραταει την μουργκα) ή θα το αφησει να καθισει στο βαρελακι περιπου 2 μηνες και μετα με το βρυσακι θα το βαλει σε τενεκε με την πρωτη ζητηση. Και στο τελος, ο παραγωγος θα πεταξει εκεινα τα 2-3-4 κλπ κιλα μουργκας που θα μεινουν κατω.
      Για τις προδιαγραφες που λες της ΕΕ, για πες μου, ποσες φορες ο ΕΦΕΤ εβγαλε ανακοινωση οτι το ταδε λαδι βρεθηκε παραδειγμα να εχει χημικως χρωματισμενα ηλιελαια κλπ, και τι ειπε στον κοσμο? "Οποιος το αγορασε καλειται να μη το χρησιμοποιησει". Αποζημιωθηκε κανεις? ακουσες κατι? πες και σε μας να ξερουμε στην τελικη δηλαδη.
      Οσο για τον κοσμο που δουλευει στις τυποποιητικες μοναδες, με αυτο το σκεπτικο, μη σπειρεις ντοματες και πιπερακια στον μπαξε σου να φας κατι καθαρο απο φαρμακα, αγορασε τα απο το σουπερ μαρκετ που δουλευουν και 5 υπαλληλοι και ας προερχονται απο οπου θελουν. Τι πειραζει? ε? Ρε ειμαστε σοβαροι?

      Διαγραφή
    2. Πριν λίγες ημέρες ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση ότι 4 ελαιόλαδα τυποποιημένα 2 από χανιά και 2 από καλαμάτα είχαν κάνει προζμηξη με λάδι αυτοκινήτων .....

      Διαγραφή
  11. το αλλο δεν το ειπε κανεις. Πολλοί παραγωγοί ψεκαζουν φυτοφαρματα για να ξεραθουν τα χορταρια και συγχρονως μαζευουν και τις ελιες. Εσυ ανοητε αγοραστή μπορεις να το διακρινεις αυτο? στις σοβαρες τυποποιητικες μοναδες υπαρχουν μεθοδοι ιχνηλασιμοτητας καθε φυτοφαρμακου και οχι μονο. Να σκεφτεστε λοιπον σοβαρα πριν μιλησετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε ηλιθιε μαθε πρωτα ποτε βγαινουν αγριοχορτα στα λιοστασια και μετα πετα την εξυπναδα σου.....

      Διαγραφή
    2. Δηλαδη πραγματικα, ποσο χαζος μπορει να εισαι για να το πεις αυτο ρε συ ανωνυμε-συνονοματε? χαχαχαχαχαχα Ειδες ποτε ελαιωνα στην ζωη σου ή οτι δειχνει η τηλεοραση? απαντησε μου ειλικρινα!

      Διαγραφή
  12. peri orekseos kolikithopita,

    twra to eida to blog, emeis exoume xtima sti messinia me koroneiki poikilia kai vgazoume 2-3 tonous ladi.
    Den rantizoume,mia foro to xrono tha valoume fouski kai lipasma apo kompostopoisi laxanikon. Emeis kanoume to ladi se paradosiako me petrino milo kai fetos mas edwse 0,21 sto liotrivi kai 0,26 2 mines meta sti deksameni. exoume deksamenes 150ares me konikous patous kai tis gemizoume sto liotrivi.
    7 mines meta akoma exei fisiki thampada, ayto pou eseis oi exipnoi to lete mourga/den exei katharisei to ladi.
    polifenoles kserete ti einai?
    Vres mou tetio ladi sto emporio se timi kato ton 50 evro to litro.
    Kai filos an theleis entelos kalo poiotiko ladi tote pesma se olous mas theleis na dineis 10 evro to kilo?
    Kai den leme gia tis pipes tou ISO kai tis malakies, leme gia ladi sto stoma sou, to ladompouki sti salata, sti riganada ton pedion pou leme sta meri mou (parakeimenou tou kritikou ntakou).

    Gia na iparksei ontos to megisto piotiko ladi kai na einai viosimo gia ton paragogo prepei na pwleitai apo ton paragogo toulaxiston 5-6 evro sto liotrivi mesa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kai na simpliroso...

      ego zo sto eksoteriko edo kai xronia alla katevainoume 6-7 fores to xrono stin ellada. Doulevo se mia poliethniki kai logo eppagelmatikon ipoxreoseon exw tixei na exw exw simpesei se diethneis ektheseis eleoladou se diafores xwres kai exw dokimasei ekatontades eleolada...

      ta mexri 20 evro to litro den sigrinontai me to meso oro tou messiniakou kai lakonikou ladiou. apo ekei kai pano se gevsi iparxoun kamposa kirios notiou italias kai ellinika mono ta ispanika einai 1-2 ( na min kano diafimisi)

      Twra i texnognosia exei afksithei para poli tin teleytaia dekaetia stin ellada apo to liotrivi mexri ton paragogo...

      Kai paroti messinios tha po oti to pio gevstiko ladi vgainei stin kriti se dio perioxes (pano apo ta xania kai pano apo to siteia) se mia ektasi oxi perrisotero apo 2000 stremmata kai poikilias koroneikis logo oti exoun mikroklimata kai exoun kales thermokrasies olo to xrono kai sinithos vrexei telos avgoustou/arxes septemvri... kai opws legane kai oi palaioteri oso nero riksei mexri tou stavrou meta... kai plimira na kanei sto karpo den paei...

      esi twra pigene na fas to iso tou emporious ( an kai prepei na po oti oi metalikes siskevasies tis minerva/agrovim/terracreta kolimvari einai i korifi gefstika tou emporiou apo ekei kai kato to xaos..)

      Διαγραφή
  13. Εγώ θα έλεγα να κατεβάσετε τα μαχαίρια και να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι να προωθήσετε την ελληνική εμφιάλωση στο εξωτερικό με δικοί μας σφραγίδα και όχι να πουλάνε άλλα κράτη το ελαιόλαδο μας για δικό τους. Όσο γι το ποιός πουλάει το καθαρότερο η το καλύτερο θα πω ότι και οι δύο πλευρές έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους .Έχουμε το καλύτερο λάδι και το έχουμε μπόλικο κοιτάξτε να το αξιοποιήσετε .
    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποιος εχει φαει λαδακι μινερβα με ορυκτελαια???Πρεπει να εισαι πολυ κοροιδο για να αγοραζεις τυποποιημενο λαδι ενω ζεις στη πατριδα του ελαιολαδου!Δεν εχω ουτε ελιες ουτε τιποτα αλλα απο μαγαζι δεν θα επερνα ποτε λαδι,1ον ειναι πανακριβο και 2ον ειναι αθλιο.Εχω τουλαχιστον 3-4 φιλους(οπως ολοι μας νομιζω)που παραγουν λαδακι φανταστικο.Απο Κρητη ΜητυΛινη και Λακωνια,να ειναι παντα καλα τα παιδια και μας μας δινουν το λαδακι τους.Τιμη συνηθως 55-60 ευρω τον τενεκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λαδι απο παραγωγο,ολοι εχετε καποιον γνωστο.αφηστε τα βιομηχανοποιημενα.και να ξερετε οτι το ποιοτικοτερο λαδι,συμφωνα με ερευνες ειδικων ειναι της Θασου απο θρουμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποσο άσχετος μπορεί να είναι αυτός που έγραψε αυτό το άρθρο;

    Πήγε ποτέ να δει τα τυποποιημένα να λένε κιλό;

    Ολα τα τυποποιημένα πουλιούνται με το λίτρο (αρα και λιγότερο απο κιλό) ενω οι παραγωγοί πουλάμε στις εταιρείες τυποποίησης με το κιλό.

    Πριν βγείς να ενημερώνεις φίλε πρώτα πρέπει να ενημερώνεσαι.

    elaiolado.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και συνεχίζω στα καλύτερα:

    Οι παραγωγοί (συμβατικοί η βιολογικοί) δεν μπορούν να νοθεύσουν το ελαιόλαδο τους ενω οι βιομηχανίες μπορούν πανεύκολα.

    Για να νοθεύσεις το ελαιόλαδο με άλλο υποδιέστερο φθηνότερο λάδι πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικά μηχανήματα ν ανεβάσεις την θερμοκρασία ψηλά για να σπάσουν οι χημικοί δεσμοί και να ομογενοποιηθούν τα δυο - τρία η όσα λάδια θέλεις. Αυτά είναι παιχνιδάκι για τις βιομηχανίες που έχουν και τον πολύ ακριβό αυτό εξοπλισμό.

    Απόδειξη τα ράφια του σούπερ Μάρκετ που γράφουν σε πολλές ετικέτες τους "Παρθένα ελαιόλαδα και εξευγενισμένα ελαιόλαδα" αναρωτήθηκες τι κρύβεται πίσω απο τις περιγραφές αυτές;

    και ακόμα χειρότερα.
    Επειδή το λάδι οι παραγωγοί το παίρνουν απο το ελαιοτριβείο ζωντανό, έχει και την ιδιότητα να παίρνει εύκολα μια μυρωδιά και να την πολλαπλασιάζει μέσα του. Ετσι αν για οποιοδήποτε λόγο στην αποθήκη φύλαξης η στα ενδιάμεσα δοχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά του πάρει μια μυρωδιά αυτή είναι ικανή να νοιώσει δραματικά την μυρωδιά όλης της δεξαμενής με αποτέλεσμα το μόνο που μπορεί να κάνει ο παραγωγός είναι πλέον να το πουλήσει στις εταιρείες πολύ φθηνά αφού κανένας δεν αγοράζει λάδι το οποίο μυρίζει. Μόνο οι εταιρείες έχουν την δυνατότητα με τις μεθόδους που προανέφερα να παστεριώσουν το λάδι σκοτώνοντας τα θρεπτικά του συστατικά και εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε μυρωδιά. Και στην συνέχεια αυτό μπορεί να βγει στην αγορά ανανεμηγμένο με άλλα ελαιόλαδα κ.τ.λ.
    η να πουληθεί σαν ραφιναρισμένο ελαφρύ και γλυκό λάδι στα ράφια του σούπερ μάρκετ. (βλέπε είδη λαδιού: Ραφιναρισμένο, Λαμπάντε, Κουράντε κ.τ.λ.)

    Ο παραγωγός ποτέ δεν μπορεί να σου δώσει τέτοιο λάδι η οποιαδήποτε εταιρεία εχει τα μηχανήματα και μπορεί αν θέλει να σου πουλήσει τις πουτ..νες για παρθ…ς

    Κλείνοντας θα ήθελα να σας αφήσω με αυτό που έγραψε παραπάνω ο φίλος:
    Στην χώρα του ελαιολάδου έρχεσαι να τα πεις αυτά;

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Παύλος Κριαράς
    http://farma.kriaras.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δύο ερωτήσεις στους οπαδούς του τυποποιημένου:
    1. ΠΩΣ είναι δυνατόν ένα συγκεκριμένο τυποποιημένο λάδι (διαλέξτε όποια μάρκα θέλετε) να ΜΗΝ αλλάζει γεύση - οσμή με τα χρόνια και το λάδι του 2006 να είναι ακριβώς ίδιο με εκείνο του 2007, 08, 09, 10 ... κοκ ανεξάρτητα με την ποιότητα της εκάστοτε συγκομιδής;;
    2. Τι σημαίνει αυτό το "Το προιόν έτυχε ενίσχυσης στην κατανάλωση" που γράφουν με μικρά γράμματε όλα τα τυποποιημένα ελαιόλαδα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. παιδια το θέμα είναι να συνδυαστεί η παραγωγή με την τυποποίηση για να πάμε μπροστά. υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις παραγωγών που τυποποιούν. μη δαιμονοποιούμε την λέξη καθαυτή. Κανέναν δεν ακουσα (που να παράγει τουλάχιστο) να μιλάει για αυτή τη ξεχωριστή πικράδα που σου αφήνει το φρέσκο ελαιόλαδο στον ουρανίσκο. Βρείτε μου ένα τέτοιο λάδι στο σουπερ μάρκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως οι εταιρίες με την προπαγάνδα τους έχουν επιτυχία εφόσον υπάρχουν ηλίθιοι καταναλωτές και απ’ ό,τι διάβασα υπάρχουν αρκετοί. Βρε συγκρίνεται το λαδάκι του παραγωγού με τις μαλακιές που πουλάνε 5,50€ τα αλάνια; και μάλιστα με ραφιναρισμένο λάδι αμφίβολου ποιότητας; Τελικά δεν μας ψεκάζουν, αλλά απλά υπάρχουν και αμερικανάκια να πιστεύουν τα πιστοποιημένα προϊόντα. Τόσα σκάνδαλα στον βωμό του κέρδους δεν σας ξυπνάνε; Την ίδια ποιότητα έχει π.χ. η ντομάτα του παραγωγού το 1960 με την μεταλλαγμένη του σουπερ μάρκετ του 2014; Αν υπάρχουν ηλίθιοι καταναλωτές σε 25 χρόνια θα τρώμε λάδι μεταλλαγμένο ….. και μάλιστα με ISO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή