Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Λάδι, ελιές και νηστεία | ποιά είναι η διαφορά εδώ; Γιατί όχι στο λάδι και ναι στην ελιά;

Η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα είναι απλή. Αν κατάγεστε από κάποιο γραφικό χωριό της Μεσσηνίας όπως εγώ, ή ακόμη αν έχετε βαθιές θρησκευτικές ρίζες, το δεκαπενταύγουστο ήταν για εσάς ακόμη μια περίοδος νηστείας.

Σαν φυτικό προϊόν, το λάδι θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα νηστίσιμα σωστά; Γιατί όμως σε μια αυστηρή νηστεία αποφεύγυομε και το λάδι;

Μα φυσικά γιατί το λάδι είναι παράγωγο ενώ η ελιά ο πρώτος καρπός. Στις κανονικές παραδοχές της εκκλησίας απαγορεύεται το λάδι. Ωστόσο για να μπορούν όλοι οι πιστοί να μπουν στο κλίμα περισυλλογής και νηστείας υπάρχουν απλά και "πιο ελαστικά μέτρα".

Είναι στην ευχέρεια του πιστού και να νηστέψει, και να μη νηστέψει ή από τι...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ελαιόλαδο και εξαγωγές | ένα update


Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο και οι οικονομικοί αναλυτές της χώρας εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα από τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν την ταραγμένη οικονομία αυτής της μεσογειακής χώρας. Αν και δεν είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας ή μεγάλης καινοτομίας, εντούτοις το ελαιόλαδο είναι ένα αγαθό που αναζητά ευκαιρίες για να βελτιώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην αγορά. Ο σκοπός των Ελλήνων παραγωγών σήμερα είναι να εμφανίσουν το προϊόν τους πιο σοβαρά στις αγορές του εξωτερικού σε μια εποχή που η Ελλάδα αναζητά ένα νέο οικονομικό μοντέλο.
Προς το παρόν οι καλλιεργητές αναζητούν άνοιγμα αγοράς στις ΗΠΑ, στην Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Κίνα, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Στην Αυστραλία
Η ελληνική εταιρεία της Κρήτης Creta Farms αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της προς την αυστραλιανή αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική κοινότητα, η οποία αριθμοί πολλά μέλη στην μακρινή ήπειρο.
«Η Αυστραλία η οποία είναι έκτη σε γεωγραφικούς όρους, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για την Creta Farms, δεδομένου ότι ο πληθυσμός είναι περίπου 30 εκατομμύρια και η ελληνική κοινότητα είναι πολύ ισχυρή.
Υπάρχει μια ταχεία αύξηση του ελαιολάδου τα δύο τελευταία χρόνια που έφτασε το 20%», δήλωσε ο πρόεδρος της Creta Farms Μανώλης Δαρμαζάκη, στο περιοδικό Wick Marketing.
Στις ΗΠΑ
Εκτός από την Αυστραλία, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί επίσης μια στοχευμένη επέκταση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί να συνάψει συμβάσεις για ειδική εταιρική σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με ανάλογο διαφημιστικό υλικό.
Στην Κίνα
Οι έλληνες ελαιοπαραγωγοί επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην κινεζική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτό το μεσογειακό προϊόν.
Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεγάλοι εισαγωγείς ελαιολάδου στην Κίνα είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα καθώς εταιρείες των χωρών αυτών καλύπτουν το 90% των εισαγωγών των πρώτων υλών στη χώρα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα κατά την περίοδο 2009-10 αυξήθηκαν κατά 60%.
Πάνω από 20.500 τόνους εισήχθησαν στην Κίνα, το 90% των οποίων προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή από την Ισπανία 42%, Ιταλία 39%, Ελλάδα 7% και Πορτογαλία 1%.
Πηγή: “КРОСС”

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

13 εκ. ευρώ οι ΕΙΣαγωγές ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ | Για να γουστάρουμε!

Χαμογελάστε, η σημερινή εβδομάδα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη γιατί τίποτα δε μπορεί να πέσει χαμηλότερα από τον πάτο.


Και πάτο πιάσαμε χθες όταν διάβασα στο Ηρακλειώτικο Στέκι πως το 2010 εισάγαμε στην Ελλάδα ελαιόλαδο συνολικής αξίας 13.367.699 ευρώ με το μισό από αυτό να προέρχεται από την Ισπανία. Γιατί επιτέλους δε μπορούμε να αγοράζουμε ελληνικό ελαιόλαδο; Κοιτάζει κανείς την ετικέτα για ελληνικό προϊόν; Είμαστε τόσο ψωνισμένοι; Δεν αναγνωρίζουμε την απαράμιλλη ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου;


Δε θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση;

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μάυρισμα και λάδι | Για όσους και όσες θέλουν να το διατηρίσουν

Στην διατροφική αξία του λαδιού έχω αναφερθεί πολύ μέσα από αυτό το μπλογκ. Καιρός είναι να μάθετε και κάτι πιο επίκαιρο.

Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο βοηθούν το μαύρισμα να κρατήσει περισσότερο, σύμφωνα με έρευνες αν απλωθεί σε όλο το δέρμα. Φυσικά δε μπορεί κανείς να το παρακάνει, αλλά μια φορά κάθε δύο ημέρες, με μερικές μόνο σταγόνες ελαιολάδου πετυχαίνουμε την απαραίτητη ενυδάτωση θωρακίζωντας παράλληλα το μαύρισμα που τόσο πολύ χρόνο καταναλώσαμε για να αποκτήσουμε!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Θερμίδες στα φαγητά; Που υπάρχουν;

Όπως καταλάβατε έχω επιστρέψει δριμύτερος.

Σήμερα θα αναφερθώ στο που μπορούμε να βρούμε 200 θερμίδες από το φαγητό. Φυσικά τα φαγητά με πολύ λάδι στέκονται ψηλά, αλλά αξίζει να εκπλαγείτε:

200 θερμίδες λοιπόν έχουν:

  • 35 γραμμάρια πατατάκια
  • 22 γραμμάρια Irish Cream
  • 1111 γραμμάρια ντομάτες
  • 94 γραμμάρια λιαστές ντομάτες
  • 39 γραμμάρια σοκολάτα
  • 625 γραμμάρια φράουλες
  • 125 γραμμάρια αβοκάντο
  • 1333 γραμμάρια μαρούλι
  • 59 γραμμάρια πατάτες τηγανιτές
  • 8 γραμμάρια φοινικέλαιο
  • 8 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
  • 34 γραμμάρια φιστικοβούτυρο
  • 56 γραμμάρια μαργαρίνη light
  • 25 γραμμάρια ελαιόλαδο
Τι έχετε να πείτε;

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μέτρα για την υποχρεωτική αναγραφή του ελαιολάδου στους καταλόγους καταστημάτων εστίασης ζητά η Νάντια Γιαννακοπούλου

Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το ελαιόλαδο στα ελληνικά εστιατόρια η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε πρόταση μέσω ερώτησής της στην οποία ζητά  οι υπεύθυνοι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, εστιατόρια γρήγορης εστίασης, εστιατόρια ξενοδοχείων, ταβέρνες, οινομαγειρεία, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα) να υποχρεούνται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να αναγράφουν στον τιμοκατάλογο του καταστήματος τις παρακάτω ενδείξεις, σχετικά με το λάδι που χρησιμοποιούν: 

«Το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά. Σε περίπτωση που γίνεται αποκλειστική χρήση ελαιολάδου για την παρασκευή των προσφερομένων φαγητών, αναγράφεται “χρησιμοποιείται μόνον ελαιόλαδο” και απαγορεύεται η κατοχή άλλων ελαίων, εκτός ελαιολάδου».

Ωστόσο, η παράβαση της νομοθεσίας τείνει να γίνει συνήθης πρακτική, τη στιγμή που η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, αλλά και για τους παραγωγούς του εξαιρετικού αυτού προϊόντος, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα γνωρίζουν τι καταναλώνουν.

Επειδή η αναγραφή του είδους ελαίου που χρησιμοποιείται στα καταστήματα εστίασης θα δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προτείνει ο ίδιος το είδος του λαδιού που προτιμά

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλεται για το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο και όχι μόνο, μέσα από κάθε πρωτοβουλία ή πρόταση, η οποία στρέφεται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.



Άραγε έχετε αναρρωτηθεί ποτέ αν το "ελαιόλαδο" που σερβίρεται στα εστιατόρια είναι ελεγμένο; Πρέπει να κάνουμε μια έρευνα πάνω σε αυτό κανονικά...

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ήμουν σίγουρος πως δεν είχα μόνο εγώ αυτή την ιδέα αλλά τα παιδιά του Λύκειου Καλλονής Λέσβου το πήγαν ένα βήμα παραπέρα.
Συγκεκριμένα, συνεργαστήκαν με το πανεπιστήμιο αιγαίου προκειμένουν να αναδείξουν το ελληνικό ελαιόλαδο και στο εξωτερικό. Όπως διαβάζουμε και στα ΝΕΑ το έκαναν γιατί η κυβέρνηση δεν κατάφερε ακόμη αν και το είχε εξαγγείλει.

Το ελαιόλαδό τους δημοπραττείται και ενισχύει την τοπική κοινωνία.
Πολύ καλή προσπάθεια παιδιά, όπως έχω πει δεκάδες φορές, ελπίζω να μην πουλάτε μούργες σε ξένους και νοθευμένα. Φροντίστε και για την τυποποίηση αν δεν το έχετε κάνει! Μπράβο από εμένα.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τοπικό λάδι | Πήρατε από εκεί που πήγατε;

Επισκέφθηκα και πάλι την Καλαμάτα. Πωλείται λάδι παραγωγής μας από δω, πωλείται λάδι παραγωγής μας από εκεί και κάθε τόσο και "ΠΩΛΗΤΕ ΛΑΔΙ ΠΑΡΑΓΟΓΙΣ ΜΑΣ". Φυσικά πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν μια έξυπνη αγορά το λάδι από το μέρος που επισκέπτονται. Το ίδιο, και φυσικά λανθασμένα συμβαίνει και για το μέλι, και για το γιαούρτι.

Και αν και είναι σίγουρο πως έχει αραχθεί τοπικά, πως μπορώ να είμαι βέβαιος για ένα προϊόν που δεν έχει περάσει από ελέγχους, μένει στον ήλιο τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας (και καλά το λάδι, το γιαούρτι πως ζει;)

Φέτος είδα πως οι τιμές έχουν πέσει λίγο και από 80 ευρώ που τα έβρισκα πέρσι, τώρα έχουν φτάσει τα 70. Βέβαια είναι και η περίοδος τέτοια, το λάδι τους έχει μείνει ένα χρόνο.

Εσείς εμπιστευθήκατε φέτος κάποιον πλανόδιο για το λάδι της χρονιάς; Εγώ δεν μπόρεσα.