Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Δίαιτα: Ελαιόλαδο αντί για βούτυρο!

Πρόσφατα ξεκίνησα δίαιτα, γιατί ναι, με νοιάζει πως θα βγει η κορμάρα στην παραλία! Που λέτε, διαβάζοντας διάφορα posts στο διαδίκτυο, βρήκα και ένα που ανέφερε το λάδι, οπότε επειδή όποτε βλέπω αυτή τη χρυσή λέξη χτυπάει ένα καμπανάκι στο κεφάλι μου, θα μοιραστώ το άρθρο μαζί σας!

Αντιγράφω το απόσπασμα από το άρθρο που τιτλοφορείται "Μύθοι γύρω από «διάσημες δίαιτες»":

Το λίπος είναι αυτό που σας παχαίνει
Το λίπος έχει χαρακτηριστεί ως η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Ναι μεν τα γραμμάρια λίπους περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, αλλά είναι όμως απαραίτητα για καλή υγεία και κορεσμό, γι’αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σε μικρές ποσότητες. Ιδίως τα καλά λιπαρά είναι αυτά που χρειάζονται και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά. Προσπαθήστε να πάρετε γύρω στο 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας από τα καλά λιπαρά. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στην κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το τυρί, όχι επειδή θα σας κάνει να αποκτήσετε λίπος, αλλά επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο!

Λάδι | Καύσιμο για πτήση της KLM

H KLM μας εντυπωσίασε χθες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έκανε χθες την πρώτη επιβατική πτήση που χρησιμοποιεί ως καύσιμο τηγανισμένο λάδι. Φυσικά το αεροσκάφος είχε και κηροζίνη να κάψει, αλλά και πάλι είναι βήμα μπροστά για την οικολογία.

Να δούμε, μέχρι στιγμής ελπίζουμε να χρυσωπληρώνουν το χύμα λάδι που βγάζει το σκουριασμένο λιοτριβείο μπας και δούμε λεφτά σε αυτή τη χώρα. Τώρα θα ζητάει η KLM το λάδι της ταβέρνας δίπλα μου;

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο και λάδι. Μια αποτυχία

Με αφορμή τα όσα λέγονται για το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από την εφημερίδα Έθνος:

Το ελαιόλαδο θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εξαγωγικά χαρτιά της Ελλάδας σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αν δεν είχαν γίνει τόσα λάθη τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν δεν πουλούσαμε επώνυμα ελαιόλαδο αλλά χύμα, κυρίως στην Ιταλία.
Φυσικά, υπάρχουν σήμερα εξαγωγικές εταιρείες που προσπαθούν να καλύψουν το χάσμα. Ομως απαιτείται κάποιος συντονισμός, αν κρίνουμε απ' αυτό που μας μετέφερε Ελληνας επιχειρηματίας. Ο τελευταίος έτυχε να βρεθεί σε εκδήλωση στο Ντάλας του Τέξας, όπου διαπίστωσε πόσο μεγάλη «ατραξιόν» ήταν το ψωμί με λάδι και ρίγανη.
Ομως, η εμπειρία του ιδίου ανθρώπου δεν ήταν παρόμοια στη Φινλανδία. Το ελληνικό λάδι, που πωλούνταν εκεί ήταν ακριβό και οξειδωμένο, όπως ανέφερε. Προφανώς, το λάδι είτε ήταν κακής ποιότητας είτε είχε μείνει αδιάθετο για πάνω από 6 μήνες και είχε χάσει τα αρώματά του.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν προσπαθούσαμε να προάγουμε πραγματικά την Ελλάδα και όχι να βγάλουμε τα σπασμένα μας; Δε θέλω να φτάσω σε πολιτικό επίπεδο, αλλά η ευθήνη που έχουν η ελαιοπαραγωγοί είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζουν.

Λάδι και θερμίδες | Κορυφαίο το ελαιόλαδο.

Σήμερα θα αναφερθώ στο λάδι και τη δίαιτα. Αν και η απόλυτη θερμιδική αξία του ελαιόλαδου είναι λίγο μεγαλύτερη από τα άλλα λάδια, είναι γεγονός πως είναι πολύ πιο υγειινό από όλα τα λάδια. Γιατί αυτό;

Το ελαιόλαδο είναι από τα πιο πλούσια σε μονοακόρεστα λάδια. Έχει 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ωστόσο υπάρχει πολύ μικρή αναλογία κορεσμένων λιπαρών. Αντίθετα, το βούτυρο, και δη αγελάδος είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά που κάνουν κακό στην υγεία και προκαλούν εμφράγματα.

Είναι επίσης πασίγνωστο για την αντιοξειδωτική του δράση και για την μη απελευθέρωση κακών (τρανς) λιπαρών κατά του τηγανίσματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα, δεν μπορούν να παραχθούν στο ανθρώπινο σώμα, άρα πρέπει να προσλαμβάνονται από τη διατροφή. Δεν είναι τυχαίο όπως λένε ελαιόλαδο: πηγή ζωής.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ειδικές επενδύσεις 150 εκ. ευρώ του υπουργείου ανάπτυξης για την τυποποίηση λαδιού.

Μέσα σε πρόγραμμα ενίσχυσης για τη μεταποίηση προϊόντων φαίνεται να εντάσσεται σύμφωνα με το Έθνος η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Ελαιοτριβείου.

Το πρόγραμμα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να φέρει ανάπτυξη στον τομέα του Λαδιού, του Κρασιού, των Οπωροκηπευτικών, του Μελιού, του Κρέατος και άλλων.

Αν και κατά τη γνώμη μου χρειάζονται 150 εκατομμύρια για τον κάθε τομέα που περιγράφει το δημοσίευμα, και δη για τον εκσυγχρονισμό των σκουριασμένων πια ελαιοτριβίων στα γραφικά χωριά, δε μπορώ παρά να ελπίζω σε κάτι καλό, από τα όσα περιγράφονται στο δημοσίευμα.

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο τις προϋποθέσεις και που πρέπει να απευθυνθείτε.

Πηγή

Πώληση λαδιού σε ταξί. Και η κατρακύλα συνεχίζεται.

Από το να πουλάει κρασί ο ταξιτζής, θα πει κάποιος, πάλι καλά να λέμε. Αλλά αυτό που είδα στο ταξί που μπήκα σήμερα το πρωί ελλείψει Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με άφησε άναυδο.

Πως μπορώ να εμπιστευθώ κάποιον που μου πουλάει λάδι σε ταξί;
Και το χαρακτηρίζει και έξτρα παρθένο; και Χανίων κρήτης;
Και πρέπει να πάρω και έναν ολόκληρο τενεκέ; Όχι κύριε ταρίφα.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ ξέρω το "έκαστος στο είδος του"

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Που φτάσαμε; Σύλληψη για κλοπή λαδιού από εκκλησία.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 145 λίτρα λάδι κατάφεραν να κλέψουν συνολικά αλλοδαποί στη θεσσαλονίκη από εκκλησίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, συνελλήφθηκαν την Τετάρτη στο χωριό Βαρνάβα, όταν βρέθηκε στην κατοχή τους συσκευασία λάδι 8.5 λίτρων που είχε κλαπεί νωρίετερα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Είναι εντυπωσιακό πως έχουμε επιστρέψει σε αυτές τις εποχές. Άραγε θα κάναν μεταπώληση ή θα το χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Υγεία: Το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Μέσα από μια τεράστια έρευνα, Γάλλοι επιστήμονες κατάφεραν να συνδέσουν το ελαιόλαδο με την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδείων.

Μέχρι τώρα, ξέραμε πως το εγκερφαλικό προλαμβάνει τη χοληστερίνη, το έμφραγμα τον καρκίνο και χίλεις δύο άλλες ασθένειες. Ας βάλουμε άλλη μια στη λίστα.

Σύμφωνα, λοιπόν και με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της έρευνας Νίκο Σκαρμέα του πανεπιστημίου της Κολύμπια και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας ακόμη είναι ανακριβές το συστατικό του ελαιολάδου που συμβάλλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού ενώ τονίζει τη σημαντικότητα της κατανάλωσης του συγκεκριμένου λαδιού, καθώς όχι μόνο είναι υγιεινό αλλά νοστιμίζει και τις τροφές.


Τι πιο λογικό λοιπόν; Ρίχτε λάδι στη σαλάτα άφοβα!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η πιο υγιεινή η ελληνική κουζίνα χάρη στο λάδι

Κορυφαία σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες είναι η Ελληνική κουζίνα χάρη στην πρόσληψη των απαιτούμενων λιπαρών από το ελαιόλαδο, σε σχέση με άλλες πηγές.

Αυτό τουλάχιστον διαβάζω στο blog 24 ώρες, και δε με κάνει να απορώ, αφού είναι πανταχού αποδεδειγμένο πως στην Κρήτη ζουν καλύτερα από όλους, από άποψη διατροφής. Σε ποιόν δεν αρέσουν τα περίφημα ντάκος που έχουν σα βάση το ελαιόλαδο και είναι η ναυαρχίδα της κρητικής διατροφής. Το λάδι που καταναλώνουμε οι Έλληνες πρέπει να το προσέχουμε, όχι μόνο για να μπορεί να διασφαλιστεί η παραγωγή του, αλλά και γιατί πρέπει να είναι κορυφαίας ποιότητας.

Το ελαιόλαδο είναι το ίδιο με το ηλιαίλεο; Όχι! Είναι το ίδιο με το σπορέλαιο; Με τίποτα!
Γιατί λοιπόν να ρισκάρουμε τη νοθεία του που έχουμε δει πάρα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα;

Δεν είναι τυχαίο πως έχουμε φτάσει να παίζονται τόσα παιχνίδια, θέλει μεγάλη προσοχή.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κι άλλες καταγγελείες για νοθευμένο ελληνικό χύμα λάδι στις Η.Π.Α.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται ήθελα να ήξερα; Το μόνο που τους νοιάζει είναι το μνημόνιο και το ΔΝΤ;

Χάνουμε πολλά χρήματα εξ αιτίας τους, καθώς κανείς δε μπήκε στον κόπο να ελέγξει πως έφτασε μέχρι τις Η.Π.Α. το νοθευμένο ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία LAKONIA σαν έξτρα παρθένο μάλιστα. Αυτό μας έλειπε να χάσουν τώρα την εμπιστοσύνη τους και οι αγοραστές του εξωτερικού!

Πιο αναλυτικά, όπως διαβάζουμε στον megalopoli-fm στελέγχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης δήλωσαν πως είναι ανεπίτρεπτο και θα κάνουν ό,τι μπορούν (εδώ γελάμε) για να προστατέψουν την εικόνα του λαδιού στις χώρες που εξάγουμε.

Ένα είναι σίγουρο. Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, οι ρυθμοί με τους οποίους εντείνονται όπως υπόσχονται μηδενικοί και επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτοί την κατάσταση για να θησαυρίζουν! Για άλλοι μια φορά μάρτυρες μιας γελοίας παράστασης.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Λάδι Σαντορίνης στο Amazon!

Καλά διαβάσατε, το Amazon πουλάει λάδι αμφιβόλου ποιότητας από τη Σαντορίνη.

Συγεκρκριμένα, στο http://www.amazon.com/Santorini-Greek-Extra-Virgin-Olive/dp/B003HU6VCG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=grocery&qid=1307364302&sr=8-1

μπορεί κανείς να αγοράσει 5 ευρώ το λίτρο λάδι από τη Σαντορίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατ αρχάς να αναφέρω πως είχα την εντύπωση πως το ερημικό κλίμα της Σαντορίνης δε μπορεί να βοηθήσει στο να ευδοκιμήσει ελιά και ως εκ τούτου το νησί βγάζει μόνο... λιαστή ντομάτα. Είναι εξοργιστικό που μπορεί να φτάσει κάποιος χωρίς κανέναν έλεγχο, καμμία προσπάθεια και χάρη στην απουσία τυποποίησης. Το πιθανότερο είναι πως γελά με τους συντοπίτες του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το λάδι είναι από τη Μεσσηνία ενώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί και στην ελληνική παραγωγική κοινότητα.

Τι έχετε να πείτε;