Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Χύμα Λάδι | Μιλάνε για το blog!!

Μπαίνοντας σήμερα το πρωί στον πίνακα ελέγχου του blog, είδα πως ήρθε πολύς κόσμος από ένα forum που μέχρι τώρα οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνώριζα. Στη διεύθυνση αυτήν λοιπόν, λένε για το xymastoladi, αλλά πολύ περισσότερο για το χύμα λάδι γενικά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι πως λένε πως υπάρχει και φτηνότερο λάδι από αυτά που βρήκα, δεν το αποκλείω, αλλά ξέρω κι εγώ; Είναι που είναι χωρίς ελέγχους, έχω και την εικόνα της τιμής από αυτούς που ρώτησα, τι να σας πω, μπορεί άλλοι να το φτιάχνουν και πιο φτηνά. Λες και θα τους ελέγξει κανείς!

Τέλος πάντων, δεν έγραψα για να σχολιάσω τις δημοσιεύσεις, έγραψα για να σχολιάσω πως μιλάνε για το blog σε ένα forum που μου μοιάζει σαν τεχνολογικό. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν οι συζητήσεις! Βλέπω πως υπάρχει ενδιαφέρον και χαίρομαι! Για όσους ρωτάνε πως ξεκίνησε το blog και γιατί το έχω πάρει τόσο πατριωτικά, τους παραπέμπω στις πρώτες δημοσιεύσεις

Μακάρι όλοι αυτοί που διάβασαν τα άρθρα μου να θέλουν να σχολιάσουν ή και να γράψουν, θα ήθελα να υπάρχουν και άλλες απόψεις! Το mail μου είναι xymastoladi@gmail.com αν θέλει κάποιος να γράφει στο blog.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τοξικό χύμα λάδι με μακροχρόνιες βλαβερές συνέπειες

Περιηγούμενος στο διαδίκτυο, έπεσα σε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας, για το τοξικό χύμα λάδι της Ισπανίας. Όπως θυμάστε, είχα βάλει και ένα βίντεο που είχε εμφανιστεί στο blog μέσω σχολίου, για την καταγραφή του θέματος με το τοξικό χύμα λάδι από την ΕΡΤ. Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που λέτε, αναφέρεται στις συνέπειες (πέρα από τους τότε θανάτους) που είχε η κατανάλωσή του, ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα. Σας παραθέτω εδώ απόσπασμά του, με την υποσημείωση πως το άρθρο ανέβηκε το 2008, συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο...

Η Ευρώπη έχει το πιο τρανταχτό παράδειγμα -στην Ισπανία ακριβώς πριν από 27 χρόνια- για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από λάδι μολυσμένο με ορυκτέλαια, που περιείχαν σ' εκείνη την περίπτωση ανιλίνη (ουσία που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό τους). Συνολικά 20.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από το «τοξικό σύνδρομο του λαδιού», όπως ονομάσθηκε, περίπου 300 πέθαναν τα πρώτα δύο χρόνια μετά την κατανάλωσή του, ενώ υπολογίζεται ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το δηλητηριασμένο λάδι και σημειώθηκαν πολύ αργότερα ξεπερνούν κατά πολύ τους χίλιους.

*Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε έκθεσή της και βασιζόμενος σε μελέτες που διεξήχθησαν αμέσως μετά την κατανάλωση του λαδιού, όσο και σε άλλες που πραγματοποιήθηκαν 20 χρόνια μετά (WHO Toxic Oil Syndrome, Ten years of progress), μιλάει για διατροφική επιδημία και απέδωσε την τραγωδία στο μολυσμένο λάδι μαγειρέματος που είχε τότε διατεθεί στις λαϊκές αγορές της χώρας.

*Ηταν Μάιος του 1981 όταν οι ειδικοί βρέθηκαν μπροστά σε μια μυστηριώδη ασθένεια. Ενα αγόρι μιας οικογένειας με 5 παιδιά εμφάνισε συμπτώματα πνευμονικής λοίμωξης. Γρήγορα οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά ήταν αναποτελεσματικά, ενώ και τα αδέλφια του εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα, γεγονός που δεν δικαιολογούσε μια ασθένεια των πνευμόνων.

*Σήμερα, 27 χρόνια μετά, καταγράφονται ακόμη βλάβες που αποδίδονται από τις έρευνες στο μολυσμένο εκείνο λάδι που είχαν «γευθεί» χιλιάδες Ισπανοί. Ειδικότερα το σύνδρομο χωρίσθηκε σε τρεις φάσεις:

1 Στην οξεία, που διήρκεσε δύο μήνες, στην ενδιάμεση που διήρκεσε επιπλέον δύο μήνες και στη χρόνια φάση. Σύμφωνα και με την επίσημη θέση του ΠΟΥ, στην οξεία φάση κατεγράφησαν συμπτώματα όπως πνευμονικό οίδημα, δύσπνοια και εξανθήματα σε ποσοστό 39% των προσβληθέντων. Μυαλγίες στο 80%, ευρήματα από τους πνεύμονες στο 70% , περιφερική ηωσινοφιλία στο 78%.

2 Στην ενδιάμεση φάση αναφέρθηκε αισθητική νευροπάθεια με έντονες μυαλγίες και αδυναμία περίπου στο 50% όσων είχαν προσβληθεί από το σύνδρομο. Επίσης διαπιστώθηκε βαθμιαία εκδήλωση αιμωδιών (μουδιάσματα) αλλά και διαταραχές αφής, όπως υπαισθησία.*Ακόμη κατεγράφη αξιοσημείωτη μείωση σωματικού βάρους, διήθηση του δέρματος έως και σκληροδερμία με ατροφία των μυών, σκλήρυνση του δέρματος και οιδήματα των δακτύλων. Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί διέγνωσαν νευρομυϊκά συμπτώματα, ηπατικές διαταραχές, δυσφαγία, πνευμονική υπέρταση, θρομβοεμβολικά επεισόδια από τα μεγάλα αγγεία, αύξηση τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και σακχάρου, καθώς και μείωση αιμοπεταλίων.

Στο μεταξύ όμως περίπου 6 στους 10 ( 59%) όσων είχαν προσβληθεί από το σύνδρομο ανέπτυξαν συμπτώματα της χρόνιας φάσης: Περιφερική κινητική νευροπάθεια ανέπτυξε το 32% όλων των ασθενών, αισθητική νευροπάθεια παρουσίασε παρόμοιο ποσοστό, ακούσια μυϊκή δραστηριότητα όπως κράμπες, μυοκλονίες και τρόμους παρατηρήθηκαν στο 60%, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σκληροδερμία στο 21%, μυϊκές συσπάσεις στο 20%, πνευμονική υπέρταση στο 8,2% (που μπορεί να εκδηλώνεται ως αρρυθμία, αίσθημα παλμών ή δύσπνοια στην κόπωση), ηπατοπάθεια στο 7,3%.

3 Ακόμη και 20 χρόνια μετά, πάνω από το 60% των θυμάτων ανέφεραν μυαλγίες και παραισθησίες, 25% συσπάσεις, ενώ 10% έχουν καταγραφεί ως άτομα με βαριά αναπηρία.

Οι 300 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους τα δύο πρώτα χρόνια πέθαναν λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας στην οξεία φάση, πνευμονικής υπέρτασης και θρομβώσεων στην ενδιάμεση φάση, επιπλοκών από λοιμώξεις και αναπνευστική ανεπάρκεια στη χρόνια φάση.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για 1.000-2.500 άτομα που πέθαναν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, αλλά για πολλές επιπτώσεις δεν είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα ότι οφείλονται αποκλειστικά στη λήψη του λαδιού. 
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/05/2008 

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Κατανάλωση

Συνεχίζοντας την έρευνά μου με το συγκριτικό μεταξύ χύμα και τυποποιημένου ελαιολάδου, αυτή τη φορά θα αναφερθώ στην κατανάλωση. Σε άρθρο που βρήκα στο Zougla Online, με πηγή του το cretalive, προέκυψε πως η κατανάλωση του χύμα λαδιού στην Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του τυποποιημένου! Αντιγράφω:

Αδιάθετοι παραμένουν ετησίως 150.000 τόνοι ελληνικού ελαιολάδου, που αναζητούν προμηθευτές στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά.

Η προώθηση του ελαιολάδου, με εγγυημένη ποιότητα και τυποποιημένη μορφή αντί για χύμα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής που πρέπει να χαραχτεί, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα, στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το τυποποιημένο προϊόν καλύπτει μόλις το 25% στη συνολική ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το χύμα και το ανώνυμο προϊόν περίπου το 75%.

Στη χώρα μας ο όγκος της εσωτερικής κατανάλωσης ελαιολάδου σε τυποποιημένη μορφή είναι περίπου 45.000 - 50.000 τόνοι και οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου ανέρχονται στους 15.000 -18.000 τόνους.

Στην Κρήτη μόνο παράγονται 100 - 120 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, ενώ η κατανάλωση φθάνει τα 25 κιλά κατά κεφαλή.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, η οποία κατέθεσε προς τη Νομαρχία Χανίων προτάσεις, προκειμένου να αποτελέσουν έναν «μπούσουλα» για τη νέα αντιπεριφέρεια και τις διεκδικήσεις του νομού από την καινούργια χρονιά. 
75% ανώνυμο;; Χάνουμε σε ποιότητα, χάνουμε σε τιμή, τι κερδίζουμε;;;; Το μόνο που κερδίζουμε, είναι λίγη πρόκληση στην υγεία μας, για να γίνει η ζωή πιο περιπετειώδης με κάτι που μπορεί να είναι ανθυγιεινό...

Αν σας ενδιαφέρει το ρεπορτάζ μου, δείτε και τα προηγούμενα αφιερώματα:
Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Νοθεία
Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Τιμή

Επίσης, αν έχετε ιδέες για τα επόμενα κριτήρια του συγκριτικού, περιμένω τις προτάσεις σας!

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Νοθεία

Αναρωτιόμουν από την προηγούμενη φορά που έκανα το άρθρο για την σύγκριση τιμής, το πως γίνεται να είναι πιο ακριβό το χύμα λάδι από το άλλο που περνά ένα σωρό ελέγχους. Μάλιστα, άρχισαν να μπαίνουν και κακές σκέψεις στο μυαλό μου, περί πιθανής νοθείας, αλλά δεν ήθελα να το κάνω άρθρο γιατί είναι αστήρικτο. Και θέλω να είμαι σωστός σε όλο αυτό, γιατί θέλω αυτό το blog να γίνει αφορμή για πραγματικό διάλογο πάνω στο θέμα του ελαιολάδου. (Το έχω πάρει πατριωτικά!)

Παραταύτα, έπεσα κατά τη διάρκεια των ερευνών μου, πάνω σε ένα άρθρο που αφορά την πιθανότητα νοθείας του κανονικού τυποποιημένου ελαιολάδου και δε μπορώ να μην το ανεβάσω. Που λέτε, η ευρωπαϊκή επιτροπή φαίνεται να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και να απαιτεί ότι χρειάζεται για να έχουμε το τέλειο λάδι. Μακάρι να καταλάβαινα τι είναι αυτό που γίνεται ακριβώς, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ! Το σίγουρο είναι πως μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό. Δείτε το άρθρο, όπως το βρήκα στην εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας":

Ένα ακόμη «εργαλείο» για τη διασφάλιση της ποιότητας δίνει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων. Σύμφωνα με τον 61/2011 που αποφασίστηκε στις 24 Ιανουαρίου, ορίζεται η περιεκτικότητα σε μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων, καθώς αποτελούν χρήσιμη παράμετρο ποιότητας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ρωτήσαμε έναν ειδικό επί του θέματος, τον κ. Νίκο Μαυροειδή, χημικό μηχανικό, υπεύθυνο παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της εξαγωγικής εταιρείας Blauel με έδρα τον Πύργο Λεύκτρου.
«Αυτή η καινούργια παράμετρος ήταν σε προετοιμασία - προεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και μπήκε διότι υπήρχε υποψία γενικότερα στην αγορά ότι αποσμισμένα ελαιόλαδα, κατώτερης ποιότητας, μπορούσαν να τα αναμειγνύουν, εν αγνοία μας, με τα εξαιρετικά παρθένα. Προκειμένου, λοιπόν, το Συμβούλιο Ελαιολάδου να δώσει μία παράμετρο ελέγχου που να περιορίζει αυτό το φαινόμενο, βρήκε αυτή τη μέθοδο, η οποία εξετάζει τους μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες. Όταν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει λάδια πολύ χαμηλής ποιότητας, με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανιχνευχθεί η πρόσμιξη, η παράνομη αυτή ενέργεια» παρατηρεί ο κ. Μαυροειδής.
«Στο εξαιρετικό παρθένο, οι μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες υπάρχουν, αλλά σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Τα όρια που έχει βάλει το Συμβούλιο, 75mg/kg, είναι αρκετά υψηλά. Δηλαδή, στα εξαιρετικά παρθένα μπορεί να είναι 10 ή 15. Ακόμη και σε ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα, πράγμα που δηλώνει κακή ποιότητα καρπού, οι μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες έχουν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για παράμετρο, που, εμάς τους Μεσσήνιους τουλάχιστον, δε μας απασχολεί. Διασφαλίζει, όμως, την ποιότητα και την προστασία από αθέμιτες, παράνομες προσμίξεις. Δίνεται έτσι ακόμα ένα εργαλείο, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου να έχουν ακόμη μία αναλυτική μέθοδο, για να διασφαλίσουν ότι το προϊόν πουπαρέλαβαν ή αυτό που τυποποιούν δεν περιέχει προσμίξεις με αποσμισμένα ελαιόλαδα, ουσιαστικά νοθεία».

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Χύμα Λάδι VS Τυποποιημένο Ελαιόλαδο || Τιμή

Υποσχέθηκα πως θα κάνω έρευνα και αυτό κάνω. Λοιπόν σήμερα θα σας δείξω κάτι που "προλόγισα" πριν από κάποιες μέρες. Ξεκινάω το συγκριτικό μεταξύ χύμα και τυποποιημένου ελαιολάδου. Το πρώτο μου κριτήριο, όπως σας είπα, είναι η τιμή.

Λοιπόν, ένας 17λιτρος τενεκές χύμα λάδι κάνει γύρω στα 80€, η καλύτερη τιμή που βρήκα ήταν στα 78€.

Τα τυποποιημένα που βρίσκονται πιο εύκολα, έχουν το εξής εύρος τιμής:
5λιτρο Μινέρβα Μεσσήνη 23.18 ευρώ
5λιτρο Χωριό 18.00 ευρώ το κλασσικό
5λιτρο Άλτις Πηγαδίτσι Μεσσηνίας 21.99 ευρώ
5 Λίτρα Άλτις Παραλία Τήνου 18.25 ευρώ
5 Λίτρα Μινέρβα Φλώρινα Κέντρο 18.90 ευρώ

Χονδρικά λοιπόν, το χύμα λάδι κοστίζει 80 ευρώ τα 17 λίτρα, το τυποποιημένο κοστίζει 20 ευρώ τα 5 λίτρα.
Άρα με 80 ευρώ, παίρνεις ή 17 λίτρα χύμα, ή 20 λίτρα τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Αισθάνομαι πολύ βλάκας που έπεσα στην παγίδα και πήρα χύμα λάδι. Πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία επειδή δεν έχει περάσει ελέγχους, είναι και πιο ακριβό. Αλλά δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να είναι πιο ακριβό όταν η διαδικασία παραγωγής του έχει λιγότερα στάδια, άρα είναι πιο οικονομική. Περίεργο. 

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Λάδι από Super Market. Τι προσέχω;

Όπως σας είχα πει, σήμερα θα πάω να αγοράσω από το super market ένα μπουκάλι λάδι, γιατί θέλω να κάνω τη σύγκριση τιμών μου με το χύμα. Κοιτούσα λοιπόν στο Google να δω ποιο μπουκάλι λάδι πρέπει να παραγγείλω, ώστε να είναι αντίστοιχο με το χύμα. Βρήκα μία λίστα με χαρακτηριστικά σε ένα blog από τα Τρίκαλα, όπου αναφέρεται σε "παρθένο ελαιόλαδο", "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο", κτλ. Όταν πήγα και αγόρασα το χύμα λάδι, δε μου είπαν τίποτα για αυτά! Ζήτησα ένα τενεκέ λάδι και μου έδωσαν ένα τενεκέ λάδι. Ένας Θεός ξέρει τι θα τρώγαμε.

Τέλος πάντων, αναδημοσιεύω το άρθρο γιατί μου φάνηκε χρήσιμο να τα ξέρουμε όλοι αυτά! Ο αγώνας μου για το καλό και πάνω από όλα ΥΓΙΕΙΝΟ λάδι έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα της υγιεινής διατροφής μας είναι το ελαιόλαδο. Αποτελεί το βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής και προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Είναι ένας φυσικός χυμός που προκύπτει από την έκθλιψη των ελιών.

Η συλλογή των καρπών από το ελαιόδεντρο πρέπει να γίνεται λίγο πριν την τελική τους ωρίμανση, δηλαδή όταν έχουν χρώμα πράσινο-βιολετί. Η ποιότητα του λαδιού τότε είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με το λάδι που εξάγεται από τελείως ώριμους καρπούς.

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του ελαιολάδου, είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, διότι το ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε ποσοστό μέχρι και 83%. Ένα τέτοιο μονοακόρεστο είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή.
Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, τακαροτενοειδή που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στις πράσινες ελιές, οιφαινόλες και το σκουαλένιο, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα.

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία μας, η επιλογή του έχει τεράστια σημασία.

Συνήθως η αγορά ενός ελαιολάδου για να καλύψουμε τις ανάγκες του σπιτιού γίνεται κυρίως από το σουπερμάρκετ.
Πηγαίνοντας λοιπόν σε ένα σουπερμάρκετ και μόλις βρεθούμε στο ράφι με τα διάφορα είδη ελαιολάδου θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε τι είδος ελαιολάδου θέλουμε να προμηθευτούμε.

Θα συναντήσουμε τρία είδη ελαιολάδου:

Α. Το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προκύπτει μόνο από τους καρπούς της ελιάς, με μηχανικά ή φυσικά μέσα, που δεν προκαλούν αλλοιώσεις στην τελική ποιότητα του και ανάλογα με την οξύτητα του και των γευστικών χαρακτηριστικών χωρίζεται:

1. Στο extra παρθένο ελαιόλαδο, η οξύτητα του οποίου δεν ξεπερνά το 0,8% και θεωρείται το καλύτερο λάδι.

2. Στο παρθένο ελαιόλαδο, που συχνά στην ετικέτα αναφέρει τις λέξεις «εκλεκτό» ή«φίνο». Έχει βαθμό μέγιστης οξύτητας 1,5% γραμ. σε 100 γραμ. ελαιόλαδου, ή οξ.< 1,50, σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΟΚ, ωστόσο, η οξύτητα μπορεί να ανέβει και μέχρι 2 γραμ. ανά 100 γραμ. ελαιόλαδου.

3. Στο κοινό παρθένο ελαιόλαδο-κονράντε με βαθμό οξύτητας <3,3% .

4. Στο βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε, το οποίο δεν το συναντάμε στα ράφια του supermarket διότι δεν μπορεί να καταναλωθεί. Έχει υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση, οσμή και χρώμα. Συνήθως το είδος του λαδιού αυτού καταναλώνεται εφόσον υποστεί χημική επεξεργασία και ραφινάρισμα.

Β. Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: Διαυγές Πολύ ανοικτό κίτρινο χρώμα Απαλλαγμένο από την υψηλή οξύτητα Δεν έχει καμία χαρακτηριστική γεύση και άρωμα Έχει αποστερηθεί όλα τα ωφέλιμα συστατικά του παρθένου ελαιολάδου Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προκύπτει από το βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε και η ελεύθερη οξύτητά του, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g.

Γ. Ελαιόλαδο ή Αγνό Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: Tο τελικό προϊόν έχει ευχάριστη γεύση και οσμή Xρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και Σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά σε οξύτητα το < 1,5 Είναι αποτέλεσμα ανάμειξης καλής ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου και ραφιναρισμένου.

Αφού επιλέξουμε το είδος του ελαιολάδου, πρέπει να κοιτάξουμε την ετικέτα του δοχείου. Συγκεκριμένα, η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει τα παρακάτω στοιχεία:

Την ταξινόμηση του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο κ.λπ.)

Το όνομα της επιχείρησης ή την κατατεθειμένη μάρκα, την έδρα του παραγωγού ή του συσκευαστή ή του πωλητή

Την έδρα του ελαιοτριβείου ή του συσκευαστή

Τη χωρητικότητα του εμφιαλωμένου προϊόντος

Την παρτίδα, δηλαδή την ποσότητα προϊόντος που παρήχθη ή συσκευάστηκε κάτω από τις ίδιες συνθήκες

Το χρονικό διάστημα κατανάλωσης

Η ετικέτα θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

Να βρίσκεται σε εμφανές σημείο

Να διαβάζεται εύκολα

Να είναι ανεξίτηλη

Τέλος θα πρέπει γενικότερα να μην επιλέγουμε: 1. χύμα ελαιόλαδο από άγνωστο παραγωγό 2. αγορά ελαιολάδου από σημεία πώλησης, όπου το προϊόν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και συσκευασμένο σε διαφανή δοχεία.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τενεκές χύμα λάδι: Κόστος Αγοράς

Διαβάζω για "διατροφική κρίση", διαβάζω για "έκρηξη τιμών" και δε μπορώ να παραβλέψω πως οι τιμές σε όλα τα προϊόντα γενικά ανεβαίνουν. Αλλά στο λάδι, δε νομίζω πως υπάρχει διαφορά, αλλά θα κάνω την έρευνά μου. Ένα σχόλιο που μπήκε χτες μπορώ να το επιβεβαιώσω κατά το ήμισυ σήμερα πάντως. Πήρα και πάλι ένα τενεκέ χύμα λάδι.

Δεν ήθελα τόσο πολύ, λίγο ήθελα για να κάνω ένα πείραμα, αλλά δε μπορούσα να το προμηθευτώ σε αυτή την ποσότητα, οπότε πήρα υποχρεωτικά τενεκέ μεγάλο. Κόστος; 78€. Την άλλη φορά, είχα αγοράσει τον τενεκέ με το χύμα λάδι στα 80, άρα μικρή η διαφορά.

Αύριο θα πάω στο σούπερ μάρκετ, να πάρω ένα μπουκάλι λάδι κανονικό. Να δω κι εκεί τιμή. Και θα γράψω συγκριτικό άρθρο. Όποιος διαφωνεί σε κάτι, ας αφήσει σχόλιο, να συζητήσουμε. Έχω αρχίσει να το βλέπω σαν εκστρατεία πια. Ένας αγώνας που πρέπει να δείξει την αλήθεια.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο κάνει το χύμα λάδι;

Βρήκα ένα άρθρο από Το Βήμα, το οποίο αναφέρει πως οι τιμές στο λάδι αυξάνονται. 

Αύξηση τιμών βασικών τροφίμων και πετρελαίου, εκτίναξη πληθωρισμού και κόστους ζωής, κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές ανατροπές. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που τρομάζει τους ηγέτες ανεπτυγμένων και μη κρατών αλλά και διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ), ο ΟΟΣΑκαι το ΔΝΤ. trofima Τρομάζει η εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων
Ο επικεφαλής του ΤαμείουΝτομινίκ Στρος-Καν προειδοποίησε στις αρχές του μήνα για τις επιπτώσεις από τις «επικίνδυνες παγκόσμιες ανισορροπίες». Η πραγματικότητα
(των χωρών του αραβικού κόσμου) δεν άργησε καθόλου να επιβεβαιώσει τους δυσοίωνους πλην προβλέψιμους «χρησμούς» του. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η έκκληση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ την περασμένη Πέμπτη «να αντιμετωπίσουν (οι ηγέτες του G20) κατά προτεραιότητα την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών, η οποία απειλεί τις φτωχότερεςτάξεις και δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Η εκτίναξη των τιμών των δημητριακών, του λαδιού και του ρυζιού δεν επήλθε εν μια νυκτί.Πλήθος παραγόντων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέφεραν ευρύτατες καταστροφές σε καλλιέργειες και η αύξηση της ζήτησης λόγω της πληθυσμιακής μεγέθυνσης, συνέβαλαν καθοριστικά στην όξυνση του φαινομένου τα τελευταία τρία χρόνια. Ούτε όμως ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε απροσδόκητα ούτε οι φυσικές καταστροφές (η περσινή ξηρασία στη Ρωσία και οι πρόσφατες πλημμύρες στην Αυστραλία) ξέσπασαν ως «κεραυνός εν αιθρία». Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων από το 2007- όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας- είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική. Η κερδοσκοπία επί των βασικών διατροφικών προϊόντων μπορεί να μην είναι καινοφανής αλλά εντάθηκε- και μαζί με αυτήν οι επιπτώσεις της- όταν οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα «τοξικά» παράγωγα και δομημένα προϊόντα του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.
Τα στοιχεία του FΑΟ είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές του συνόλου των τροφίμων «ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, όταν ο Οργανισμός ξεκίνησε την καταγραφή των τιμών». Ο οργανισμός εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι αυξημένες τιμές θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα και τους προσεχείς μήνες». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, ο μέσος όρος των τιμών των βασικών τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 45% από τις αρχές του 2007 ενώ μόνο το 2010 η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 60%, του φοινικέλαιου κατά 63% και της ακατέργαστης ζάχαρης κατά 100%.
Από την άλλη πλευρά οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παλαιότερες αλλά και πρόσφατες, κάνουν ότι δεν βλέπουν «διασύνδεση της αύξησης των τιμών με τις τοποθετήσεις των επενδυτών» στα χρηματιστήρια τροφίμων.
Ως και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξεμάνη με τη διστακτικότητα των Βρυξελλών, συστήνοντας στην Κομισιόν να… ξαναγράψει την έκθεση που επρόκειτο να δημοσιεύσει σχετικά με τις πρώτες ύλες. Η τελική μορφή της έκθεσης, η οποία εγκρίθηκε από τους επιτρόπους, περιλαμβάνει τη διατύπωση ότι «υπάρχει ισχυρός συσχετισμός ανάμεσα στις τοποθετήσεις της αγοράς παραγώγων και των τελικών τιμών των προϊόντων». Ωστόσο επισημαίνεται ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθούν επακριβώς η διασύνδεση και οι επιπτώσεις των χρηματιστηριακών κινήσεων με τις διακυμάνσεις των υποκείμενων φυσικών αγορών ».
Η «οργή» του γάλλου προέδρου φαίνεται ότι έπιασε τόπο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται πλέον αποφασισμένη να επιβάλει για πρώτη φορά περιορισμούς στις συναλλαγές όσων τζογάρουν με τις πρώτες ύλες, τουλάχιστον επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οπως επεσήμανε ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, τα μέτρα «για την καταπολέμηση των στρεβλώσεων των αγορών και για την αποκατάσταση της διαφάνειας θα παρουσιαστούν ως το τέλος του καλοκαιριού».
Ασφαλώς η κατάργηση των κερδοσκοπικών επενδύσεων επί των τροφίμων αποτελεί «μη λύση» τόσο για την Κομισιόν όσο και για τις ΗΠΑ καθώς αμφότερες προτάσσουν την «προστασία των επενδυτών έναντι των κινδύνων» υποβιβάζοντας την ανάγκη για τιμές τροφίμων προσιτές στους τελικούς αποδέκτες.
Αλλωστε, όπως επισημαίνουν σε πρόσφατο κείμενό τους οι αναλυτές του FΑΟ Ντένις Ντρέσλερ, Γ. Ραψομανίκης και Αλ. Σαρρής, «οι αγορές προθεσμιακών προϊόντων αναπτύχθηκαν ιστορικά για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όσων συμμετέχουν σε αυτές». Ομως αυτοί που τοποθετούνται στα χρηματιστήρια τροφίμων δεν είναι ούτε οι πραγματικοί παραγωγοί ούτε οι τελικοί καταναλωτές των τροφίμων. Οι συναλλασσόμενοι απαρτίζονται από μεσάζοντες της βιομηχανίας τροφίμων και κυρίως από κεφαλαιούχους που μεταβιβάζουν συμβόλαια μελλοντικής αγοράς (futures) σε προκαθορισμένη τιμή. Οπως ακριβώς δηλαδή θα αγόραζαν χρυσό, τραπεζικά προϊόντα σε στερλίνες Αγγλίας και μετοχές μιας πολυεθνικής εταιρείας. Από αυτά τα συμβόλαια, μόλις το 2% αντιστοιχεί σε πραγματικές παραδόσεις τροφίμων. Το υπόλοιπο 98% δεν είναι παρά τοποθετήσεις παικτών του χρήματος, οι οποίοι αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο- αν όχι άμεσοκέρδος. Με άλλα λόγια, επενδυτών που «παίζουν» με την καθημερινή τροφή του παγκόσμιου πληθυσμού. Απρόβλεπτες οι εξελίξεις για το χονδρεμπόριο
«Η αγορά έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλματώδη αύξηση τιμών» προειδοποιούσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο επικεφαλής αναλύσεων της αγοράς στον γαλλικό συνεταιρισμό Ιn Vivo Πιερ Ντικλό. Ο γαλλικός όμιλος, ο μεγαλύτερος χονδρέμπορος σιταριού στη Γαλλία με παρουσία σε 17 χώρες, εκτιμά σήμερα ότι όλα συντείνουν σε μια «κατάσταση συναγερμού» για τα σιτηρά και εν γένει για την αγορά τροφίμων τους προσεχείς μήνες. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν ήδη πουλήσει το 80% της εκτιμώμενης σοδειάς για το 2011. Επιπλέον η Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, έχει επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές από τον περασμένο Αύγουστο και αδυνατεί όχι μόνο να τροφοδοτήσει τις διεθνείς αγορές αλλά και να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες.
Τις ρωσικές ελλείψεις εκμεταλλεύτηκαν πρόσκαιρα οι γάλλοι παραγωγοί καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές σιταριού. Η Ιn Vivo θα είχε κάθε λόγο να επιχαίρει καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χονδρεμπόρους δημητριακών στην Ευρώπη. Αλλωστε ο κύκλος εργασιών της κατέγραψε αύξηση 45% στο τέλος του β΄ εξαμήνου σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010. Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρείας Πατρίς Γκολιέ δήλωσε ανήσυχος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς «καθώς η Γαλλία πιθανότατα δεν θα καταφέρει να καλύψει τη ζήτηση».

Πηγαίνοντας στο super market τον τελευταίο καιρό, βλέπω πως στο τυποποιημένο ελαιόλαδο οι τιμές μένουν σταθερές, για να μην πω πως μειώνονται κιόλας! Και έχω απορία, τελικά οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται; Θέλω να κάνω τη σύγκριση με το κανονικό λάδι και να δω αν επηρεάζονται όντως οι τιμές του χύμα. 

Γαμώτο έχω μία ιδέα και θέλω να πάρω χύμα λάδι από κάπου, αλλά όχι από τον ξάδερφό γιατί έχω εκνευριστεί. Έχω σκαλώσει. Πόσο μπορεί να κάνει; Με είχε κλέψει ο ξάδερφος που μου πήρε 80 € για ένα τενεκέ χύμα λάδι; Ξέρει κανείς;

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Βίντεο ντοκουμέντο για το τοξικό χύμα λάδι της Ισπανίας

Είχα γράψει, βασικά είχα αναδημοσιεύσει πριν από 3-4 μέρες μία ανάλυση για το τοξικό χύμα λάδι της Ισπανίας που είχα βρει στο διαδίκτυο. Τώρα γράφω ένα ακόμη άρθρο για αυτό το θέμα για το οποίο είχε γίνει χαμός το 1981, με ανάμικτα συναισθήματα.

Καταρχήν είμαι χαρούμενος, γιατί το βίντεο που ακολουθεί είναι βίντεο που έστειλε ο αναγνώστης του blog Giannis_2 και είναι κάτι που εγώ δε θα μπορούσα να βρω στο διαδίκτυο. Τον ευχαριστώ και ελπίζω να στείλει και άλλα πράγματα χρήσιμα. Τώρα όμως πρέπει να πάμε και στην πραγματικότητα, που είναι πολύ άσχημη και σκληρή.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι πραγματικό ντοκουμέντο, στα όρια του σοκαριστικού. Ειλικρινά κι εγώ αν δεν το έβλεπα, δεν θα πίστευα πως μπορείς να πάθεις τέτοια πράγματα από το χύμα λάδι. Περιμένω τα σχόλιά σας.



Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Λάδι κατά κατάθλιψης

Από τότε που ξεκίνησε η ιστορία με το λάδι και άρχισα να το ψάχνω το θέμα, έχω αρχίσει να μαθαίνω πολλά πράγματα όπως το τι να προσέχουμε στο χύμα λάδι, που σίγουρα μόνο κακά δεν είναι και βρίσκω χρήσιμο να μοιράζομαι μαζί σας.

Αυτή τη φορά, θα βάλω ένα άρθρο που βρήκα στο google και λέει πως το λάδι καταπολεμά την κατάθλιψη. Αρκεί να μην τύχεις σε κακής ποιότητας όπως το χύμα λάδι που είχε τύχει σε εμένα και την πατήσεις! Αντιγράφω το κείμενο λοιπόν και ελπίζω να το βρείτε κι εσείς το ίδιο ενδιαφέρον.

Όσα περισσότερα τρανς λιπαρά (κορεσμένα) καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, δρουν κατά της κατάθλιψης. Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. 

Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά fastfood και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, «σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης», όπως υπογραμμίζουν στην έρευνά τους. 

Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά fast food.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ